Održano drugo otvoreno prvenstvo Grada Osijeka u padobranskim skokovima na cilj

Održano drugo otvoreno prvenstvo Grada Osijeka u padobranskim skokovima na cilj

ucesnici

Na prostoru Aerodroma Čepin održano je proteklog vikenda (09. i 10. rujna) međunarodno natjecanje 2. otvoreno prvenstvo Grada Osijeka u padobranskim skokovima na cilj u organizaciji Padobranske sekcije Aerokluba Osijek.

Skokovi na cilj u padobranstvu sastoje se u slijedećem. Sa 1000 metara padobranci iskaču iz aviona u ekipi od tri člana te im je cilj da nakon otvaranja padobrana dođu do kruga u čijem centru se nalazi takozvana „palačinka“. To je uređaj povezan elektronički sa brojačem koji pokazuje je li padobranac pogodio u centar (nulu) ili je i za koliko isti taj centar „promašio“. Sam centar čini žuta točka čiji je promjer veličine kovanice od 10 lipa. Promjer „palačinke“ je 32 cm, što znači kako je najveći rezultat koji ona pokazuje 16 cm. Isti rezultat piše se i svakom padobrancu koji ne pogodi „palačinku“ već prizemlji bilo gdje izvan nje (out). Nakon serije skokova pobjednik je onaj koji sakupi najmanje centimetara. I to bi ukratko bilo to. Uz puno koncentracije, i dobru psiho-fizičku pripremu te naravno uvažavajući vremenske prilike koje se mijenjaju od skoka do skoka.

Natjecanje se odvijalo u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Na Otvorenom prvenstvu grada Osijeka sudjelovalo je 11 ekipa sa po 3 člana. Ovdje ih navodimo po redoslijedu skakanja na natjecanju: Sve u 16, Borovo, Osijek 2, Croatia, Sinj 2, Osijek 1, Prijedor, PK Delta – Sombor, Arhistratig, Tandem masteri i Sinj 1.

Vremenske prilike ovoga puta bile su više nego dobre te je natjecanje proteklo u najboljem redu. U subotu je odrađeno 5 serija, a šesta, posljednja serija napravljena je u nedjelju. Nakon toga završen je ekipni dio natjecanja na kome je prvo mjesto zauzela ekipa PK Delta – Sombor u sastavu: Slobodan Terzić, Igor Žmirić i Ina Gittel. Dramatično je bilo u borbi za drugu poziciju koju je osvojila ekipa Osijek 1 u sastavu: Siniša Živko, Jadranka Zaradić i Helena Janson, koja je u posljednjem skoku za 1 centimetar pretekla ekipu Tandem masteri u sastavu: Goran Ratkajec, Aleksandar Cvetković i Željko Žrvnar.
Ukupni poredak u ekipnoj konkurenciji:
1.    PK Delta – Sombor
2.    Osijek 1
3.    Tandem masteri
4.    Sinj 1
5.    Arhistratig
6.    Croatia
7.    Osijek 2
8.    Prijedor
9.    Sinj 2
10.    Borovo
11.    Sve u 16

No, natjecanje nije bilo završeno jer je nastavljeno sa borbama za odličja u pojedinačnoj konkurenciji kako bi se moglo pristupiti proglašenju pobjednika u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Pristupilo se izvođenju polufinalnih i finalnih skokova pri čemu je u polufinale ušlo 50% najbolje plasiranih pojedinki i pojedinaca u dotadašnjih 6 serija skakanja. Nakon toga, najboljih 50% iz polufinala ušli su u finale i odlučili o nositeljima odličja. Napominjemo kako se u polufinalu i finalu zbrajaju ukupni rezultati iz prethodnih serija te tako natjecatelji koji ulaze u polufinale i finale imaju za 1 odnosno 2 skoka više nego ostali natjecatelji.
Prvo mjesto u ženskoj konkurenciji osvojila je Ina Gittel iz ekipe PK Delta – Sombor (25 centimetara iz 8 skokova), pretekavši u polufinalnom skoku do tada nakon 6 serija vodeću Helenu Janson iz ekipe Osijek 1, koja je osvojila drugo mjesto i srebrno odličje. Bronza je pripala Jadranki Zaradić također iz ekipe Osijek 1.

 U muškoj konkurenciji prvo mjesto osvoji je Hrvoje Sladetić iz ekipe Croatia sa rezultatom od 15 centimetara iz 8 skokova. 5 centimetara. Drugo mjesto i srebrno odličje osvojio je Igor Žmirić (PK Delta - Sombor), a treće Aleksandar Cvetković (Tandem masteri).

Kako bi sve bilo prema pravilima padobranskih natecanja pobrinule se glavna sutkinja Nada Đidara i sutkinje Bjanka Pavin, Teodora Trifunov i Dajana Bešlić. Sama organizacija kao i cijelo natjecanje praćeno je budnim okom direktor natjecanja Roberta Dorinke, a piloti koji su tijekom dva dana “bacali” padobrance bili su Željko Dumenčić i Velimir Molnar. O ispravnosti aviona, kao i prošle godine, brinuo se mehaničar Antuna Šikića.
Ekipa Padobranske sekcije Aerokluba Osijek čestita svim osvajačima medalja i ujedno se zahvaljuje svim natjecateljima na dolasku i sudjelovanju na 2. otvorenom prvenstvu Grada Osijeka u padobranskim skokovima na cilj.

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja