Sport / Ostalo

Test za Iktusove veslače u Zagrebu

Test za Iktusove veslače u Zagrebu

David Šain vrlo zadovoljan postignutom brzinom, Krešimir Ižaković optimističan nakon juniorskih rezultata. U subotu, 25. ožujka 2017. godine održano je Otvoreno prvenstvo Zagreba, prva ovogodišnja regata u Hrvatskoj s utrkama na 2.000 metara. Treneri reprezentacijskih posada još su jednom provjeravali brzine i napredak u odnosu na prošlu godinu, a rezultati će im poslužiti za kreiranje posada na ovogodišnjim međunarodnim natjecanjima.

Nakon zimskog perioda bez treninga na vodi, natjecanja na ergometrima i mjerenjima snage, morskih priprema i proljetne daljinske regate koja je veslana prije tjedan dana došao je red i na prvu ovogodišnju regatu – Otvoreno prvenstvo Zagreba. Osim zagrebačkih klubova sudjelovali su i drugi hrvatski klubovi čiji su veslači željni nastupa na vodi, ali su treneri potencijalnih reprezentacijskih posada imali još jednu priliku da provjere napredak na vodi u odnosu na prošlogodišnje rezultate na početku prošle sezone (2016.) za pojedine veslače ili ranije poznate posade. Iktus se nije pojavio u Zagrebu s punim veslačkim pogonom nego su u Zagreb otputovali samo senior David Šain s trenerom Željkom Betlehemom te trener Krešimir Ižaković uz kojega su bili juniori Anton Lončarić, Patrik Lončarić i Ivan-Ante Grgić te mlađi senior Krešimir Forjan.

I veslačima i trenerima nastup na Otvorenom prvenstvu Zagreba nije bio toliko važan kada je u pitanju plasman nego su svi bili više zainteresirani za provjeru brzine jer ih vrlo brzo očekuje prvo veće natjecanje međunarodna regata Croatia Open 8. i 9. travnja također na Jarunu. Iako Otvoreno prvenstvo Zagreba po broju natjecatelja i popunjenosti disciplina posadama nije bila posebno reprezentativna, dosta se moglo doznati o brzinama i perspektivi za buduća natjecanja ove godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

David Šain natjecao se u samcima protiv Martina Sinkovića i Damira Martina te osvojio treće mjesto s vremenom 7:08.73 dok je Sinković pobijedio uz vrijeme 6:53.51, a Damir Martin bio je drugi sa 6:56.39. U istoj je utrci treće vrijeme imao laki samac Luka Radonić (7:03.72), a to je bio i najbolji rezultat među lakim samcima koji je Radoniću donio uvjerljivu pobjedu (ostali laki seniori bili su sporiji od Radonića 20 i više sekundi).

David Šain vrlo je zadovoljan postignutom brzinom i rekao nam je kako je u pitanju jedna od njegovih najboljih brzina koje je u skifu postigao u posljednjih nekoliko godina. „Može se reći kako sam na dobrom putu prema brzom veslanju u samcu, ali ima još puno prostora i vremena za napredak, posebice u tehnici“, izjavio je Šain koji također očekuje i veću brzinu kad uskoro sjedne u novi čamac koji bi do vrhunca sezone trebao stići u Veslački klub Iktus. Naš je olimpijac u sve boljoj formi i s nestrpljenjem očekuje nove regate, među njima i prvu sljedeću – Croatia Open u travnju.

Četvercu M. Sinković-Martin-Radonić-Šain u samcima se vremenom približio Luka Baričević (7:10.22), dok su ostali samci koji su veslali u nekoliko „baterija“ bili dosta sporiji.

Kada su u pitanju seniorke uvijek je zanimljiva utrka skifistica, a ovaj je put Teutu Leu Stojaković „dobila“ Valentina Plejić i to za 11.72 sekunde. Plejić je postigla vrijeme 7:58.82, dok je Teuta bila druga s 8:10.54, a Marina Kaić treća s 8:22.41.

Iktusov trener Krešimir Ižaković, koji je i izbornik juniorske reprezentacije, također je vrlo zadovoljan nastupom njegovih juniora na Otvorenom prvenstvu Zagreba, a najviše su ga zanimali dvojci bez kormilara i juniorski četverac bez kormilara. U dvojcu bez u vrlo pristojnoj konkurenciji dominirali su juniori Patrik i Anton Lončarić (prva godina juniora) te pobijedili s vremenom 6:59.64. Blizu su im bila još dva juniorska dvojca. Ivan-Ante Grgić (Iktus) i Fabio Ipsa (Istra) bili su drugi s vremenom 7:05.96 te Frane Filip Garma i Luka Gojanović Rakić (Krka) sa 7:07.82.

Kako je izjavio trener Krešimir Ižaković, braća Lončarić odveslala su odličnu utrku i unatoč nešto težim uvjetima ostvarili vrlo pristojnu brzinu, približnu onoj kojom su u punoj formi prošle godine na kraju sezone osvojili naslov državnih prvaka u dvojcu bez kormilara. „Utrka je bila odlična i to bi trebao biti napredak i rezultat kakav sam očekivao“, izjavio je Ižaković te najavio kako je pred braćom Lončarić još dosta posla i veslanja kako bi postigli punu formu i rezultate dostojne međunarodnih juniorskih natjecanja (europskog i svjetskog juniorskog prvenstva za koje još treba dosta raditi i izveslati potrebne norme). Patrik i Anton Lončarić u dvojcu bez kormilara sigurno će nastupiti i na sljedećoj regati- Croatiji Open 8. i 9. travnja u Zagrebu. Valjda dodati kako su dva sata nakon juniorske utrke dvojaca nastupili i u konkurenciji seniora gdje su im jedini suparnici bili mlađi seniori (U23) Krešimir Forjan (Iktus) i Dino Pavlišić (Istra). Braća Lončarić i u toj su utrci pobijedili i postigli vrijeme 7:02.20 dok je dvojac Forjan/Pavlišić bio 2.5 sekundi sporiji – 7:04.75.

Osim što ima izgledan dvojac bez kormilara za juniorsku reprezentaciju (Patrik i Anton Lončarić) treneru Krešimiru Ižakoviću svidjela se i podjednaka brzina drugog i trećeg juniorskog dvojca koji su kroz cilj prošli u razmaku od samo dvije sekunde, što bi moglo značiti da će hrvatska juniorska reprezentacija imati i odličan četverac bez kormilara. Istog je dana u utrci četveraca izmjerena i njihova brzina koja ulijeva optimizam. Luka Gojanović, Frane Filip Garma, Ivan Ante Grgić i Fabio Ipsa u četvercu su ostvarili rezultat 6:27.73, a trener Ižaković uvjeren je kako, kao i kod Lončarića, i tu postoji dosta prostora za napredak. Isti je slučaj i s dvojcem Forjan/Plišić u kategoriji seniora U23.

Do Europskog prvenstva za juniore u njemačkom Krefeldu ostalo je nešto manje od dva mjeseca, a to će vrijeme uz jedne pripreme u Zagrebu i redovite treninge u Osijeku, Puli i Šibeniku biti iskorišteno za postizanje još bolje forme i većih brzina koje mogu konkurirati najboljim dvojcima i četvercima Europe.

Sve osječke potencijalne reprezentativce – Šaina, Lončariće, Grgića i Forjana za dva tjedna očekuje i puno jače natjecanje (Croatia Open) u različitim posadama. Tamo će im se zasigurno pridružiti i juniorka Aria Cvitanović koja je svoju snagu demonstrirala na prošlotjednoj daljinskoj regati, a možda i još poneka kvalitetnija Iktusova posada koja je željna natjecanja na vodi nakon duge i hladne zime.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!