Sport / Ostalo

Vukovar na jesen dobiva opremljeni atletski stadion

Vukovar na jesen dobiva opremljeni atletski stadion

Vukovar će do kraja rujna dobiti potpuno opremljeni atletski stadion, najavili su danas u Zagrebu gradonačelnik Ivan Penava, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić.

Inicijativu su pokrenuli Grad Vukovar i Hrvatski atletski savez (HAS), a pridružio im se i Hrvatski olimpijski odbor (HOO), sa željom da se građanima Vukovara, prije svega djeci i mladima, omogući ne samo bavljenje atletikom, već i drugim sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Vukovarski je gradonačelnik izjavio kako će grad za pripremu terena na koji će biti postavljeno atletsko trkalište sa šest staza izdvojiti oko milijun i pol kuna, dok je predsjednik HAS-a Ivan Veštić dodao kako će postavljanje staze, kao i ostala atletska oprema poput zaletišta za bacačke i skakačke discipline, prepona i strunjača, koštati još dva i pol milijuna kuna. Veliki dio od tog iznosa prikupljen je donacijama, pa je MOO iz svog Fonda solidarnosti odobrio potporu u iznosu od 150.000 američkih dolara, stotinu tisuća dolara donirao je Međunarodni atletski savez (IAAF), Međunarodna atletska zaklada (IAF) doznačit će još 60 tisuća dolara, dok će ostatak – oko pola milijuna kuna – osigurati HAS.

"Savez je došao na ideju napraviti u Vukovaru nešto što taj grad nema, a to je atletska staza. Ova donacija MOO-a ustvari je zadnja faza čitavog projekta. Još smo prošloga ljeta kontaktirali IAF i IAAF te smo, poštujući proceduru, preko HOO-a aplicirali za sredstva iz Fonda olimpijske solidarnosti", objasnio je Veštić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U ovom se slučaju potvrdilo kako ljudi još uvijek imaju senzibilitet, jer su odstupili od pravila prema kojima se ne daju sredstva za gradnju staza u zemljama u kojima one već postoje, ali kada su saznali kako se radi o Vukovaru ipak su pristali financirati ovaj projekt", rekao je predsjednik HAS-a dodavši kako je veliku ulogu u odobravanju sredstava iz IAAF-a i IAF-a imao aktualni dopredsjednik IAAF-a, proslavljeni ukrajinski skakač s motkom Sergej Bubka.

Za Penavu je najvažnije da ove donacije pokazuju da je simbolika Vukovara prepoznata i u međunarodnim krugovima.

"Predsjednik Veštić je prije dvije godine stigao s idejom da se u Vukovaru prvi put postavi atletskastaza, koje u gradu nije bilo ni prije domovinskog rata i mi smo pristali uložiti potrebna sredstva kako bi se uredila podloga za postavljanje tartana na Gradskom stadionu. Ova je inicijativa poruka svima u Hrvatskoj kako nema ništa od filozofiranja, jer kada je gospodarstvo u pitanju tada kod nas stalno nailazimo na administrativne probleme kad god želimo nešto potaknuti", ustvrdio je vukovarski gradonačelnik.

Na Gradskom stadionu HNK Vukovar '91 treba niknuti atletsko trkalište sa šest staza i popratnim atletskim sadržajima. Uredit će se tribine i popratne prostorije, svlačionice, skladište, društvene prostorije i sve ostalo potrebno za funkcioniranje sportskog objekta. Predsjednik HAS-a najavio je kako bi se otvaranje atletskog stadiona u Vukovaru trebalo obilježiti peteromečom kadetskih reprezentacija 30. rujna, a da je za taj događaj prošloga vikenda tijekom Europskog dvoranskog prvenstva u Beogradu već dobio podršku predsjednika IAAF-a Sebastiana Coea koji bi povodom otvaranja stadiona u Vukovaru trebao doći u prvi službeni posjet Hrvatskoj.

Izvor: Radio Osijek


Izdvojeno

Reci što misliš!