Sport / Ostalo

Belišće postalo europski grad sporta 2017. godine

Belišće postalo europski grad sporta 2017. godine

Belišće je nositelj prestižne titule „Europskog grada sporta 2017“ kojom neprofitna organizacija Europske komisije, European Cities and Capitals of Sports Federation potiče europske gradove i mjesta da prepoznaju važnost sporta.

Nakon Lepoglave 2014. godine i Buzeta 2015., Belišće je treći grad u Hrvatskoj i prvi u Slavoniji i Baranji koji će se okititi laskavom titulom “Europskog grada sporta”.

ACES svake godine od 2001. bira Europsku metropolu sporta te titule Europski grad sporta, i to u dvije kategorije: gradovima s više od 25 tisuća stanovnika i gradovima od tisuću do 25 tisuća stanovnika. U kategoriji malih gradova, do 25 tisuća stanovnika je i Belišće, treći Europski grad sporta iza Lepoglave i Buzeta. Belišće nije izabrano slučajno. Među brojnim uspješnim belišćanskim sportašima koji su osvajali titule olimpijskih, svjetskih, europskih i državnih prvaka ističu se legendarni Matija Ljubek s četiri olimpijske medalje u kanuu, svjetska kuglačka prvakinja Pavica Galošević i međunarodna velemajstorica u šahu Zorica Puljek-Salai. Zbog tih rezultata, bogate sportske prošlosti i brojnih sportskih terena, u Belišću će se od slijedeće godine vijoriti i zastava Europskog grada sporta. Belišće je jedan od rijetkih europskih gradova koji čak 11 posto svog proračuna ulažu u sport, a uz infrastrukturna ulaganja taj se postotak još veći.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Olimpijski bazen, nastavno-sportska dvorana, kuglana, teniski tereni, boćališta, streljana, vanjski rukometni i košarkaški tereni, nogometni tereni, kajakaški dom s veslaonicom, kilometri biciklističkih i pješačkih staza samo su neka od mjesta gdje se građani i gosti tog malog grada uz Dravu mogu baviti sportom. Slijedeći je korak međunarodna, odnosno regionalna suradnja. Belišće je krajem svibnja, u okviru prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske, pokrenuo pet projekata, od kojih je i jedan sportski između mađarskog Šikloša i Belišća.

Važno je iistaknuti kako je prijedlog za kandidaturu stigao iz Športske zajednice osječko-baranjske županije koja će svoje brojne programe za slijedeću godinu preusmjeriti u Europski grad sporta - Belišće.

Izvor: Radio Osijek

 


Izdvojeno

Reci što misliš!