Sport / Nogomet

Navijači o Zakonu o navijačima

Navijači o Zakonu o navijačima

Prekjučer je tako na sjednici Vlade raspravljano o izmjenama odredbi famoznoga Zakona o sprečavanju nereda na sportskim borilištima kojima su se odredbe Zakona značajno postrožile.

Od sada će se prekršaji na stadionima, dvoranama i u njihovoj neposrednoj blizini tretirati kao kaznena djela što je značajna izmjena u odnosu na stare odredbe. Samim time predviđene su i veće novčane kazne, ali i za određena djela po prvi puta isključivo kazne zatvora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također jedna od novih odredbi bit će oduzimanje putovnica osobama koje su sudjelovale, ili za koje postoje saznanja da su sudjelovale u neredima u inozemstvu. Uvodi se i nulta tolerancija na alkohol, tako da će se nakon usvajanja novog zakona strogo kažnjavati osobe kojima se utvrdi i najmanja prisutnost alkohola u krvi. Nadalje, zabranjuje se maskiranje navijača kapom ili šalom na sportskim natjecanjima.

Jedna od novih odredbi ukida pravilo o javljanju u policijsku postaju navijača kojima je izrečena mjera opreza od pola sata prije i nakon utakmice, te povećava to razdoblje na dva sata prije i poslije natjecanja.

Četiri nove kaznene odredbe za koje se predviđa kazna zatvora jesu sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, u vremenu od odlaska na sportsko natjecanje pa do povratka kući, drugo kazneno djelo koje se nadovezuje na prvo jest organiziranje nasilja na sportskim natjecanjima, treća vrsta kaznenog djela je uništavanje stvari ili imovine na sportskim borilištima, i četvrto kazneno djelo je nepoštivanje izrečenih zabrana prisustvovanja sportskim natjecanjima.

Znatno su postrožena pravila za organizatore natjecanja, a tiču se organiziranja redarske službe i sigurnosne infrastrukture na stadionima.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor je ustvrdila kako je ovo zapravo zakon za navijače, za zaštitu obitelji i gledatelja na stadionima.

Ministar Radovan Fuchs je rekao kako u novom zakonu nema protuustavnih elemenata, i da će se njime poboljšati opća sigurnost građana i spriječiti rušenje ugleda RH u inozemstvu.

Veliki broj hrvatskih navijača se ne slaže sa prijedlogom novog zakona, drže da je većina elemenata protuustavna te smatraju da je novi zakon diskriminirajući i da će bez revidiranja policijskih ovlasti i uvođenja konkretnih i detaljnih metoda indetificiranja izgrednika mnogi nevini plaćati enormne kazne ili ležati u zatvoru.

Reakcija navijača

Za mišljenje smo upitali i našeg suradnika te tajnika Udruge građana ''Kohorta'' Osijek, Marka Banića.

-Novim zakonom će se na udaru naći jednako obični gledatelji na stadionima, kao i najvatreniji navijači. Apsurdno je uvođene zatvorskih kazni za sudjelovanje u tučnjavi prilikom putovanja na sportsko natjecanje, gdje ne postoje sistemi za jasno identificiranje izgrednika, dok u isto vrijeme tučnjave po noćnim klubovima prolaze samo sa prekršajnim prijavama.

Posebice me smeta instaliranje zapovjedne odgovornosti u novi zakon, zbog čega smatram kako će se na udaru najviše naći istaknuti pojedinci iz navijačkih skupina, a najbanalniji primjer koji to potvrđuje jest svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine gdje su sve odgovorne osobe u navijačkim udrugama okarakterizirane kao potencijalni huligani, i zabranjen im je ulazak u državu, bez obzira što najveći broj njih nikada ranije u životu nije bio kažnjavan.

Novi zakon je diskriminirajući, uvode se kategorije koje su već kažnjive po postojećem kaznenom i prekršajnom zakonu, ali ovaj puta sa daleko većim sankcijama. Iako nikada u Hrvatskoj nije zabilježen smrtni slučaj vezan uz navijačko nasilje, novim se zakonom za razliku od starog, kategorizira nasilje, te se izravno kvalificira takva mogućnost i direktno implicira kako neće proći puno vremena dok netko od navijača ne završi mrtav. Paradoksalno je da je prijedlog novog zakona izbačen pod utjecajem i pritiskom senzacionalističkih medija, i da njegove odredbe nisu nastale u konzultacijama sa relevantnim sociološkim, pravnim i građanskim elementima, već na osnovu isključivo policijskih iskustava proizašlih nakon nereda od 1. svibnja prošle godine.

Iako je od tada prošlo više od pola godine, do danas nisu jasno razjašnjene okolnosti nastanka nereda, nije utvrđeno je li došlo do prekoračenja policijskih ovlasti i nisu utvrđene okolnosti koje su uzrokovale propucavanje Marija Galića i teškog ozlijeđivanja policajca Kristijana Troktera – zaključuje Banić.


Selektivna primjena zakona?

Zanimljivo je da istovremeno najviši sportski dužnosnici otvoreno prijete, pa čak i smrću, novinarima, da se u ložama stadiona fizički razračunava, a toči i alkohol. Postavlja se pitanje da li će se odredbe zakona odnositi i na njih ili će i dalje navijači biti najveći problem Hrvatske dok istovremeno buja nezaposlenost, korupcijske afere, dok je jedan od glavnih načina preživljavanja veliko broja osoba sakupljanje plastičnih boca po ulici.

Tekst: SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!