Sport / Nogomet

Deset godina nakon bijelo-plave bajke

Deset godina nakon bijelo-plave bajke

Danas se točno navršava deset godina od dana kada je završila najbolja nogometna priča koju je NK Osijek kreirao u samostalnoj Hrvatskoj. Bila je to jesen 2000. godine kada su nogometaši Osijeka doslovce harali domaćom i europskom nogometnom scenom.

Danas se točno navršava deset godina od dana kada je završila najbolja nogometna priča koju je NK Osijek kreirao u samostalnoj Hrvatskoj. Bila je to jesen 2000. godine kada su nogometaši Osijeka doslovce harali domaćom i europskom nogometnom scenom.
nk osijek 2000

Bila je to jesen u kojoj je prvi put Osijek uspio pobijediti Dinamo i to u Maksimiru (1:0), kada su “bijelo-plavi” jedini put bili jesenski prvaci i kada su se uvrstili među rijetke hrvatske klubove koji su u Europi uspjeli proći tri kola. Tada je postavljen rekord u nizu nepobjedivosti. Osječani nisu utakmicu izgubili više od tri mjeseca ili 19 natjecateljskih susreta. U gradu je vladalo apsolutno ludilo. Živjelo se za NK Osijek i s nestrpljenjem se čekala sljedeća utakmica. Bila je to bajka čiji kraj na žalost nije bio u skladu s imenom. Naime, nije bilo onog “živjeli su sretno do kraja života” već je kraj bio “raspali su se u sekundi”. I to je bila jedna od istina iz tih sjajnih dana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvi put pao i Dinamo

Osijek je u tu sezonu ušao s praktički formiranom momčadi. U ljeto je stigao samo vratar Vladimir Balić, što će se kasnije pokazati vizionarskim potezom. Početak sezone nije odavao da bi se nešto posebno moglo dogoditi. Istina, u prva četiri kola “bijelo-plavi” nisu imali poraz, ali onda su izgubili na svom terenu od Rijeke u utakmicu u kojoj su pet puta pogađali okvir vrata?! Valjda je to bio nekakav znak s neba jer nakon toga je počela ta čudesna serija. Osječani su poput Harlem Globetrottersa putovali Hrvatskom i Europom i rijetko je kome uspijevalo izvući i remi. Prva naznaka da bi se moglo dogoditi nešto veliko stigla je u Maksimiru kada je Damir Vuica pogodio glavom za prvu pobjedu Osijeka nad Dinamom u HNL-u uopće! Nedugo zatim Osječani su otputovali u Kopenhagen gdje su u okviru 1. kola Kupa UEFA skinuli Brondby i ludnica je počela. Osijek je tih dana bio apsolutni hit u Hrvatskoj, pa i šire. Bjelica je briljirao, a priča se sve više počela pretvarati u bajku. Osijek je uspio osigurati naslov jesenskog prvaka, u međuvremenu su iz Europe izbačeni i Brondby i slavni bečki Rapid, a u Gradskom vrtu je u prvoj utakmici 3. kola Slavia iz Praga poražena s 2:0. Sve je bilo gotovo idealno, osim priče što se moralo putovati na uzvrat u Prag. No, tada nitko nije ni pomišljao da bi to gostovanje moglo donijeti nekakve turbulencije.

Praški hotel Piramida kao kolodvor

I tu je Osijek doživio totalni krah. Usudili bismo se reći da su Osječani u češku prijestolnicu stigli pomalo bahato. Dopratilo ih je više od 2.000 navijača i samo se pričalo o veličanstvenom dočeku u Osijeku nakon što se izbori proljeće u Europi. Hotel Piramida u kojem je spavala momčad pretvorio se u autobusni kolodvor. U njega su ulazili i znani i neznani, pa momčad definitivno nije imala potreban mir. No, to je samo jedan dio mozaika zbog kojeg je Prag ostao mrlja na tu jesen. Kasnije, na terenu Osijek je doživio potop. Istina, sve do 90. minute Osječani su imali rezultat od 3:1 koji je vodio dalje, ali onda se dogodio lančani niz pogrešaka koji je završio lošom reakcijom Ivica Beljan, a Švancara koji je ušao s klupe zapečatio je sudbinu Osijeka. Kasnije je pao još jedan pogodak, čime je otvorena Pandorina kutija. Dugo se raspravljalo o tome što se zapravo dogodilo u Pragu. Pričalo se o puštanju utakmice (to je suluda teorija), o svađi Beljana i Bjelice na poluvremenu (to nikada nije potvrđeno) i još koješta. Iznenada je crnilo zamijenilo blještavilo i to je bio samo početak kraja. Financijska situacija u klubu bila je teška. Te je godine naime, pritvoren predsjednik Antun Novalić. Čelništvo kluba logistički nije bilo u stanju pratiti tako dobre rezultate i umjesto da u Osijeku gledamo Barcelonu ili Kaiserslautern (bili tada u ždrijebu, nap.a) sve se počelo urušavati. U zimu je prodan Bjelica, a umjesto da taj novac bude poticaj za dalje donio je razdor. Ubrzo su nakon sukoba s predsjednikom Vladimirom Bučevićem i trenerom Stankom Mršićem iz momčadi potjerani Ivica Beljan, a Damir Vuica i Ivo Ergović su kažnjeni. Nepovratno je izgubljeno povjerenje i harmonija koja je momčad krasila tijekom jeseni. Jasno, čarolija je nestala u hipu i Osijek se vratio u okove prosječnosti, a nama je ostalo čekati. Danas je prošlo već punih deset godina, a NK Osijek se sličnoj priči nije nikada približio.

Rapid - Osijek video:

{youtube}72lV9kAhuPQ{/youtube}

ŠTO RADE DANAS?

VLADIMIR BALIĆ
Trener u Školi nogometa NK Hajduk
DOMAGOJ MALOVAN
trener vratara u NK Osijek
RONALD GRNJA
trener u Školi nogometa NK Osijek
IVICA BELJAN
privatni poduzetnik u Bjelovaru
IVO ERGOVIĆ
trener bez posla
DAMIR VUICA
tehnički tajnik NK Osijek
DALIBOR ZEBIĆ
trener prvoligaša NK Zadar
BAKIR BEŠIREVIĆ
Bavi se trenerskim poslom u BiH. Trener je u Hajduku iz Orašja članu Druge lige federacije “sjever”
JOSIP GAŠPAR
Jedno se vrijeme okušao u trenerskim vodama, bio je pomoćnik u zagrebačkom HAŠK-u. Pohađa trenersku Akademiju i bavi se privatnim biznisom
KREŠIMIR BRKIĆ
Igra za hrvatskog drugoligaša NK Rudeš
MATO NERETLJAK
Danas igra u Japanu u prvoligašu Omiya Ardiji. Nakon Osijeka napravio je odličnu karijeru, igrao je za Hajduk, korejski Suwon, te reprezentaciju Hrvatske
JOSIP BALATINAC
Privatni poduzetnik u Baranji. Prerano se oprostio od aktivnog igranja nogometa
NENAD BJELICA
Perspektivni trener. Danas vodi austrijski drugoligaš WAC St.Andru
ALMIR TURKOVIĆ
Radi u Školi nogometa NK Sarajevo i završava trenersku Akademiju u Zagrebu.
MARIO PRIŠĆ
Igra za četvrtoligaš FEŠK iz Feričanaca, te je zaposlen u NS-u Našice
MARIJAN VUKA
Igra za hrvatskog drugoligaša Međimurje
DUMITRU MITU
Nakon uspješne karijere vratio se u Rumunjsku gdje se bavi privatnim biznisom
STJEPAN JUKIĆ
Još uvijek aktivan, trenutačno igra za kineskog prvoligaša Qingdao Jonoon
TRENER STANKO MRŠIĆ
Vrlo uspješan na klupi vinkovačke Cibalije

Osijek - Slavia video:

{youtube}LuOewdLmw_M{/youtube}

 

[important title=DAMIR VUICA: Mogli smo biti prvaci]
Damir Vuica davao je sigurnost i čvrstinu obrani Osijeka u to vrijeme. Sjeća se odličnog ozračja oko kluba, ali i financijski problema unutar NK Osijeka.
- Za tu jesen me vežu krasna sjećanja, ali ponekad se sjetim i one druge strane medalje. Atmosfera je bila sjajna, grad je ludovao za nogometom, ali stanje u klupskoj organizaciji nije bilo idealno. Možda je upravo to bila prevaga što nismo napravili konačni iskorak. Bila je to odlična momčad čiji je najveći adut bilo iskustvo. Meni je u biti više žao prvenstva nego Kupa UEFA-e jer smo jesen završili s velikom prednošću ispred pratitelja. No, klub od početka nije organizacijski pratio te naše rezultate i kad smo ispali iz Europe sve je pošlo naopako. Šteta, bila je to prilika da se Osijek okiti titulom prvaka, a pitanje je kada će neka generacija opet biti u takvoj prilici, prisjeća se Vuica.[/important]

[important title=IVICA BELJAN: Bili smo prava klapa, družili smo se i ružili zajedno]
Ivica Beljan ravnao je obranom Osijeka te sezone i bio jedan od najboljih igrača. Međutim, ostat će i upamćen po kobnoj pogrešci u Pragu nakon koje je je pao četvrti pogodak i osječka se bajka u tom trenutku počela pretvarati u bundevu.
- Pratit će me ta stigma dok sam živ. Pogriješio sam, što mogu! Bila su to predivna vremena, bili smo moćna momčad, ali prije svega klapa. Igrali smo, družili se, pa i ružili zajedno i to nas je nosilo. Nismo se bojali nikoga. Danas s ovim odmakom od 10 godina mislim da je problem bio u nesređenim odnosima unutar kluba. Nije bilo novca, a mislim da se nije trebalo prodati ni Nenada Bjelicu te zime. Kasnije se čelništvo kluba obrušilo na nas starije igrače i bajka je ubrzo nestala. Da tada predsjednik Antun Novalić nije završio u zatvoru uvjeren sam da bi Osijek bio na proljeće u Europi, a moguće je da bismo postali i prvaci![/important]

[important title=NENAD BJELICA: Najljepše razdoblje karijere]
Nenad Bjelica bio je ključna figura te jeseni. Taj maestralni “špilmaher” uvijek bi potegnuo kad je bilo najteže i mnogi su njegovi pogoci odlučivali utakmice.
- Bilo je to najljepše razdoblje moje karijere. Bio sam u mnogo klubova, radio s velikim trenerima i igrao s velikim igračima, ali ta godina u Osijeku, a posebno ta jesen doista su bili nešto posebno. Bili smo sjajna momčad i klapa, imali smo čudesnu podršku navijača, sve je bilo kao iz bajke. Uvjeren sam i danas da je bila malo bolja financijska situacija da bismo igrali proljeće u Europi, ali i da bismo do posljednjeg trenutka ostali u borbi za naslov prvaka. Čudno mi je bilo što unatoč tako dobrim rezultatima nitko nije pokazivao želju da klubu financijski pomogne. Šteta, bila je to prilika koja će se teško ponovno ukazati, no mi koji smo tada igrali s radošću se sjećamo tog razdoblja, bez obzira na to što nije sve bilo idealno, kaže Nenad Bjelica.[/important]

POHOD U KUPU UEFA

1. kolo: BRONDBY - OSIJEK 1:2 (Bagger 39./ Gašpar 32., Mitu 54.)
OSIJEK - BRONDBY 0:0
2. kolo: OSIJEK - RAPID 2:1 (Bjelica 27., 90.-11m/ Radović 37.)
RAPID - OSIJEK 0:2 (Bjelica 14., Jukić 90.)
3. kolo: OSIJEK - SLAVIA 2:0 (Turković 33., Neretljak 82.)
SLAVIA - OSIJEK 5:1 (T. Došek 15., 53., Zelenka 29., Švancara 90. Kuchar 90./Turković 45.)

 

Dalibor Keler / www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!