Sport / Nogomet

Smoje: Odlučio sam da Lukačević puca, logika je da to učini iskusan igrač

Smoje: Odlučio sam da Lukačević puca, logika je da to učini iskusan igrač

Josip Lukačević veliki je tragičar uzvratne utakmice finala Kupa između Osijeka i Dinama. Odigrao je dobru utakmicu, ali obilježit će ga promašeni jedanaesterac u 86. minuti kojim je mogao Osijeku osigurati osvajanje Rabuzinovog sunca.



Umjesto u raju, izdala ga je ljevica pa je završio u paklu. U prvi mah činilo se da to nije bio baš “neki udarac”, ali kad nam je nakon susreta vratar Dinama Ivan Kelava pokaza “šljivu” koju mu je na podlaktici prouzročio taj Lukačević penal, onda je slika postala drugačija. Nogomet je nerijetko tragedija, ali zbog toga glavne likove ne treba “vješati”.

Lukačeviću je Kelava obranio jedanaesterac, čime su srušeni osječki snovi, ali to se u nogometu događa. Uostalom, cijele ove sezone Osijek ima problema s jedanaestercima, ovaj u Maksimiru bio je četvrti promašeni. Dva je zapucao Marko Babić (Šibenik, Dinamo), jednoga Kvržić (Rijeka u četvrtfinalu Kupa) i sada Lukačević. Međutim, veći je problem što je taj dosuđeni jedanaesterac u Zagrebu izazvao pomutnju u osječkoj momčadi, pa čak i razilaženja trenera Stanka Mršića i kapetana Ive Smoje. Kapetan nije baš najbolje primio javnu trenerovu kritiku da je on taj koji treba odlučiti tko će pucati penal.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ja sam na kraju i odlučio da to bude Lukačević jer su se lopte uhvatili Vrgoč, koji nikada nije pucao penal, i mali Petrović, koji tek skuplja prva seniorska iskustva. Hrabro je od njih što su to učinili, ali ne bi bilo pošteno da smo teret prebacili na njihova leđa. Zato sam smatrao da je najbolje da jedanaesterac izvede Lukačević. Iskusan je, a i odlično izvodi penale na treninzima. Ovaj put mu se nije posrećilo, zapravo Kelava je bio sjajan. Zamislite da su Vrgoč ili Petrović promašili? Bojim se da bi to ostavilo duboke negativne tragove na njihovim daljnjim karijerama. Jesam li mogao sam to učiniti? Jesam, ali ja jednostavno ne znam pucati penale. Sjeti se Šibenika i kako sam ga tamo loše izveo - kaže Ivo Smoje, kapetan bijelo-plavih.

Polemike oko toga tko je trebao pucati su žestoke, ali posve nepotrebne, a još je manje potrebno kritizirati Lukačevića.

- Učinio sam sve kako sam mislio da treba, ali Kelava me pročitao i to je kraj priče. Da pucam ponovno opet bih sve učinio isto - potišteno je pričao Lukačević

dcebddfd9a0ea221ca7b99fab659586d.jpg
[span class=camera]FOTO i VIDEO: Poraženi, tužni, ali ponosni - Osijek bez trofeja[/span]

Problem je što su Osječani nespremni dočekali takvu situaciju jer ni sami nisu vjerovali da je moguće da će im biti dosuđen jedanaesterac. Prvi izbor za izvođača bio je Zoran Kvržić, ali on je već bio izvan terena, Antonio Perošević koji je uspješno izveo posljednja tri kaznena udarca također je bio na klupi, ali ima nešto i u tom vražjem Kelavi. To je već treći jedanaesterac koji je obranio protiv Osijeka. Prvog je skinuo Jugović u proljeće 2010. godine u dresu Lokomotive, a prije dva mjeseca obranio je i udarac s bijele točke Marka Babića u Maksmiru. I sad opet. To nije samo obična slučajnost, ali boli. Jedanaesterac bi trebao biti najbolja prilika za pogodak u nogmetu, ali u Osijekovom slučaju pretvorio se u pravui noćnu moru zbog koje su bijelo-plavi vjerojatno ostali bez drugog trofeja u povijesti.

D.Keler (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!