Sport / Nogomet

Kardum sretan, Osijeku 300 tisuća eura odštete!

Kardum sretan, Osijeku 300 tisuća eura odštete!

U posljednjim satima prijelaznog roka NK Osijek je ostao bez svog prvog vratara - Ivana Karduma. Bizovčanin će karijeru nastaviti u bečkoj Austriji.

Sve se odigralo munjevito, a glavni kotačić u cijeloj priči bio je Splićanin Ivica Vastić, koji je dugo igrao u Austriji, bio i reprezentativac te zemlje, a danas je trener u bečkim "violama". Kardum je u priču uskočio nakon što se Bečanima izjalovio pokušaj dovođenja Rijekina vratara Roberta Lisjaka.

Pet do 12 prijelaznog roka

- Sve se odigralo munjevito jer su u pitanju bili posljednji sati prijelaznog roka. Nisu razgovori tekli baš glatko, bilo je malo frke kad je već sve trebalo završiti, ali tu je puno pomogao Ivica Vastić i transfer je dovršen. Za nas je to gubitak jer ostajemo bez jedne od najjačih karika momčadi, ali život je takav. S druge strane drago mi je zbog Ivana jer je on po svemu zaslužio takav transfer. Austrija je ugledan klub i siguran sam da će Ivan tamo nastaviti svoj vratarski razvoj. Novac nam je nužan za preživljavanje, a ovom ćemo odštetom dobiti nešto svježeg kapitala u krvotok - kaže Miroslav Žitnjak, sportski direktor NK Osijek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posao je brzo završen i zbog činjenice da je Austrija očajnički trebala vratara s obzirom na to da je ostala bez svoje prve "jedinice" Pascala Grünwalda, koji je podgvrnut operaciji ramena i izgubljen je za proljetni dio sezone, u kojem bečki klub planira nastaviti bitku za titulu prvaka. Visina odštete je skrivena pod plaštom "poslovne tajne", iako to danas više uopće nije popularna kategorija. Klubovi bi morali biti transparentni, ali kod nas se očito teško odriču starih, loših navika da se sve moguće skriva. No koliko god skrivali, iznos će doći na vidjelo, a dobro obaviješteni tvrde da je riječ o oko 300.000 eura. U današnjim okolnostima, ako je toliko, to je za vratara sasvim pristojna odšteta.

U Beču bar do 2014.

Inače, za Karduma je navodno zanimanja bilo već ljetos. Tada se pričalo o odšteti od 400.000 eura. Kardum se ljutio što se tom poslu nije dala dužna pozornost, a iz kluba su demantirali postojanje takve ponude. I priča je ubrzo utihnula. No njegove dobre igre nisu ostale nezamijećenje i sreća mu se osmjehnula pola godine kasnije. Kažemo sreća, jer tko god danas dobije takvu mogućnost odlaska iz Gradskog vrta, definitivno je sretan čovjek. Bar danas. Kardum je odmah nakon što je dogovor između klubova postignut krenuo put Beča, gdje će, nakon što obavi liječničke preglede i ostale formalnosti, potpisati ugovor do ljeta 2014. godine s opcijom produženja na još dvije godine.

- Bio sam na iglama dok mi u utorak kasno navečer nije javljeno da je posao završen. Sretan sam, jasno da sam sretan. Ne zato što odlazim iz Osijeka, već zbog toga što ću dobiti priliku za novi izazov u karijeri. Spreman sam na njega i jako mu se veselim. Želio bih ovim putem zahvaliti trenerima s kojima sam radio u Osijeku, a isto tako i navijačima koji su mi pružali potporu i kada mi baš nije išlo najbolje - kaže Ivan Kardum, sad već bivši vratar osječkog prvoligaša.

Uopće ne sumnjamo da će se Ivan svidjeti Austrijancima. Veliki je i neumorni radnik, a kvaliteta nije sporna. Sad kad je u tako uglednom klubu, možda mu i izbornik Slaven Bilić posveti više pozornosti. Ako se u Beču nametne, možda se može ugurati i na popis putnika za Poljsku.

No ono što je nama puno važnije je kome ostavlja svoju poziciju u Gradskom vrtu.

- Ona ostaje u sigurnim rukama. Uvjeren sam da je Ivan Vargić odličan vratar, te da Osijek ne treba brinuti. Tu su još mlađi Zvone Mikulić i Ivan Pavić. Ma, nema straha za vratare u Gradskom vrtu - zaključuje Ivan Kardum.

Iz njegovih usta u Božje uši...

 

Trener nije zabrinut zbog Kardumovog odlaska

 

Trener Vlado Bilić nije pao u preveliki ''bed'' zbog toga što su mu prodali prvog vratara. U biti vjerojatno je i sam dao zeleno svjetlo za taj transfer.

- Ivan je svojim igrama i ponašanjem apsolutno zaslužio ovakvu priliku. Želim mu puno sreće i uspjeha u Austriji. Sigurno da to nije idealno za nas, ali klub teško može preživjeti bez nekog transfera. Sada će nekakav novac ući u klub, isplatit će se neke plaće, pa će se i raspoloženje popraviti - kaže Bilić.

Tko će biti Kardumov nasljednik?

- Ma, ima nas vratara k'o pljeve u klubu. Vargić, Mikulić, Pavić, pa Žitnjak, Malovan, Šušnjara, pa i ja - u šali će Bilić, te ozbiljnije dodaje:

- Došlo je Vargićevih pet minuta.

Neki spominju mogućnost povratka Marina Skendera, koji je već dugo bez kluba.

- Ne bih ja zaustavljao Vargića. Dugo je čekao svoju priliku i sad mu je treba pružiti - kaže Bilić.

87 službenih nastupa skupio je Ivan Kardum u dresu osječkog prvoligaša.

25.07.2009. debitirao je u susretu protiv Hajduka (1:1) i od tada je nanizao 77 prvenstvenih nastupa bez ijednog izostanka! Tome je dodao i deset nastupa u hrvatskom Kupu.

Tekst: Dalibor Keler (Glas Slavonije)

-------------------------------------------------------------------------

01. veljače 2012. Kardum potpisao za Austriju Beč

Dosadašnji prvi vratar NK Osijek Ivan Kardum potpisao je jučer za Austriju iz Beča. 24 godišnji vratar potpisao je ugovor do 2014. godine sa opcijom za još dvije dodatne sezone.

- Informirali smo se vrlo detaljno o njemu, ima odlične reference i vjerujemo da će osnažiti našu momčad, izjavio je sportski direktor Austrije Thomas Partis.

U NK Osijeku kažu kako su zadovoljni raspletom situacije:

- Moram naglasiti kako smo zadovoljni svim uvjetima transfera pogotovo u vremenima kada je teško ostvariti dobar transfer. Iznos transfera ostaje poslovna tajna, jer su tako inzistirali Austrijanci
- rekla je Valentina Koprivnjak trenutno alfa i omega kluba.

Ivan će se već danas priključiti novoj momčadi koju vodi trener Ivica Vastić. Na golu Osijeka zamjeniti će ga najvjerojatnije dosadašnji drugi vratar Ivan Vargić.

0b553b47b3681b544669f73363b9db5f.jpg

Pogledajte: Bijelo-plavi bi mogli ostati bez cijele momčadi!

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!