Sport / Nogomet

NK Osijek: Žitnjak novi sportski direktor; Prijić, Pavličić i Kačunić prekobrojni

NK Osijek: Žitnjak novi sportski direktor; Prijić, Pavličić i Kačunić prekobrojni

Početak nove godine u NK Osijek nije donio samo početak priprema za proljetni dio sezone, nego i promjene na nekim rukovodećim mjestima u klubu. Još uvijek nema novog predsjednika i direktora koji će biti izabrani na dugoočekivanoj Skupštini kluba, no dvije su pozicije dobile svoje nove predstavnike.

Miroslav Žitnjak napustio je mjesto voditelja Škole nogometa te je postao novi sportski direktor, dok će njegovo mjesto u Školi preuzeti Tomislav Steinbrückner. Što Žitnjak ostavlja svom nasljedniku?

- Sedam godina bio sam na čelu Škole nogometa NK Osijek i mislim da smo nastavili kontinuitet kvalitete prems kojem je poznata. Škola ostaje u izuzetno dobrom stanju i vjerujem da se ove kadrovske promjene neće osjetiti ni u kojem segmentu.

Bolje povezati Školu nogometa i seniore

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Žitnjak je pojasnio i zbog čega je preuzeo novu funkciju.

- Sad je krizna situacija u klubu, jednostavno nas nema. Trenutačno je jedini i glavni cilj pokušaj preoblikovanja kluba, odnosno da ne dođe do likvidacije, da se ne ugasimo. To nije u mojoj nadležnosti, nego u onoj mnogo većih osoba, i u gradu i šire. Jesam sportski direktor, ali i dalje ostajem pomoći. Želja mi je planski napraviti još bolju vezu između Škole i prve momčadi, da se usmjeri rad Škole prema potrebama i zahtjevima seniorskog sastava.

Uloga sportskog direktora podrazumijeva i brigu oko igračkog kadra, odnosno odlučivanje o dolascima i odlascima. No, Žitnjak je naglasio kako nema namjeru sam donositi takve odluke.

- Vlado Bilić je prvi trener i on je najodgovorniji za momčad, rezultat i igrače. Ne želim voditi brigu oko transfera, ali ako se dogodi, jasno je da neću sam odlučivati o odlasku ili dolasku, tu riječ ima prvi trener. Kako o potrebi za novim igračima, tako i o višku.

Osim u Školi, Žitnjak je zadnjih sedam godina sudjelovao i u radu HNS-a s mlađim kategorijama.

- U zadnje 2-3 godine nazočio sam na dosta UEFA-inih seminara, obišao dosta država, da vidim kako se tamo radi, gdje su problemi i kako se rješavaju pa da probamo to implementirati u naš klub. Financijski smo tu gdje jesmo i moramo se staviti u te okvire. Igračima mora biti jasno da se u Hrvatskoj mogu afirmirati, ali da zaraditi mogu ili u većim klubovima u Hrvatskoj ili vani. To je naša realnost i u okviru toga trebamo funkcionirati.

[blockquote]Europa donosi i novac
Može li plasman u Europu nešto promijeniti u financijskom stanju kluba?
- Sigurno je da nam Europa mnogo znači u budućnosti kluba, jer tada sve raste, lakše je onda i sponzore pronaći, a i prodati igrače. Raste rejting kluba, a i samih igrača, sve je to usko povezano i na tome će i ići pregovori oko novih ugovora koji će biti stimulativni, prema učinku i kvaliteti te rezultatu momčadi. Međutim, svi mi moramo biti i svjesni gdje smo u ovom trenutku u Europi. Moramo shvatiti našu realnost i vidjeti gdje smo u odnosu na neke druge lige, poput belgijske ili nizozemske, primjerice, a da ne govorim o španjolskoj i ligama “petice” - završio je novi sportski direktor prvoligaša iz Gradskog vrta.

 

Mladim igračima teže
Žitnjak smatra kako je danas mladim igračima mnogo teže nego što im je bilo u njegovo igračko vrijeme.
- Teško je sada i istrpjeti mladog igrača, vremena su drukčija nego prije kada si upadao među starije i moglo te se čekati. Mi danas praktički od mladog igrača odmah očekujemo najviše, da bude vođa na terenu. No, uz sve teške probleme, za budućnost u nogometnom smislu, igračkom kadru, siguran sam i to obećajem, ne mora se brinuti. Škola je temelj kluba i ona nije trošak, nego ulaganje,smatra Žitnjak.[/blockquote]

Stegnuti remen

Situacija u klubu nimalo nije lagana. Igračima i radnoj zajednici kasne isplate plaća i rata ugovora, a dugovi su veliki. Jasno je kako brzog rješenja preko noći i čarobnog štapića za rješenje nema.

- Svi moramo stegnuti remen u ovom trenutku, pokušati proći ovaj ciklus, iako ne znamo koliko će on trajati. Kad klub konačno dođe na zdrave temelje, onda možemo govoriti o nekim velikim planovima i programima.

Osijek je uvijek bio okrenut svojoj omladinskoj školi, a ta je potreba u teškoj financijskoj situaciji još izraženija. Već su neki mladići povučeni iz Škole u seniorski pogon. Pitanje je ima li ih tamo još, koji bi mogli uskočiti i proširiti konkurenciju za prvu momčad.

- Ima, i u ovom trenutku sigurno dva, tri juniora koji bi mogli popuniti prvu momčad, a recimo Aleksić je već tu. Zato je i trener Bilić suzio na 25 igrača, te ako mu zatreba može uskočiti par igrača iz omladinskog kadra. Mnogo očekujemo od ove generacija 94. godišta, koja bi za jedno dvije godine trebala biti spremna i za prvu momčad. Oni su se već iskazali, osvojivši lani kadetski Kup, ali sam rezultat nije bitan. Važnija je jezgra te momčadi koja bi trebala biti okosnica našeg seniorskog sastava. Siguran sam da su visoko kvalitetni za HNL, a hoće li biti spremni i za višu razinu, to ovisi o mnogo faktora.

9c70580fdd28c0de25e7d0cd55ba918f.jpg

Ne mogu zadržati mlade

No, ni odličan rad omladinskog pogona nije garancija da će klub na duže staze i uživati u njihovim igrama. Osijek je usmjeren na prodaju igrača, a u zadnje vrijeme iz Gradskog vrta odlaze sve mlađi i mlađi.

- Tako je, dvojica su već otišla, Špehar i Plum, ali dolazi plejada novih kvalitetnih. Problem je što čim se pojavi netko, brzo ga se proda. Takva je bila situacija i s Vidom, a i s ovim dvojcem. Na žalost, to je nužnost, nalazimo se u teškoj financijskoj situaciji i prodaja igrača jedini je način preživljavanja. Ali onda je i teško ostvariti rezultat, za neku borbu za visok plasman i prvo mjesto.

Stvara li Osijek igrače za moderni nogomet? Svjedoci smo kako se dižu i prestižu nas neke nogometne nacije s kojima smo se prije poigravali, a sada nam klubovi, pa i neke mlađe reprezentacije, gube i od “liliputanaca”.

- Mnogo je tu faktora, možemo govoriti o planu i programu, ali istina je - da je to stvar šablona onda bi svi, od Ajaxa, Reala, Barcelone, Manchester Uniteda..., svi bi izbacivali brdo igrača. Teško je izdvojiti što je najvažnije kod igrača. Danas svi pričaju o brzini i kako se traže brzi igrači. No, svi smo gledali Barcelonu i španjolsku reprezentaciju. Evo, imali smo priliku i tu, u Gradskom vrtu, vidjeti njihovu U-21 reprezentaciju pa sam na seminaru u Umagu “kontrirao” pitanjem: a tko je tu brzanac? Jer ja ga nisam vidio. Brza je lopta i mislim da su Španjolci došli do toga da igraju najjednostavniji nogomet, bez filozofije. To je što i mi tražimo od naših igrača, što jednostavniju igru, sa što manje dodira. Samo je pitanje kako to primijeniti i usaditi u glavu našim igračima. Sve se to može kroz rad, a za rad treba izdvojiti resurse.

Po Europu, ali uz oprez

- Svatko mora dati sve od sebe i mislim da su igrači toga svjesni. Međutim, ne smijemo zanemariti sljedeću sezonu. Iako je definirano da bi liga trebala imati 12, nije isključeno da bude i samo 10 klubova. Koliko smo blizu vrhu, tako nismo predaleko ni toj zoni. Stoga nema opuštanja, no vjerujem da je realnost ravnopravna borba za izlazak u Europu.

 

[blockquote]Prijić, Pavličić i Kačunić prekobrojni

Već na početku priprema trener Vlado Bilić odlučio je srezati igrački kadar za proljeće. Prvi čovjek struke prvoligaša iz Gradskog vrta zahvalio se Milanu Pavličiću, Igoru Prijiću i Toniju Kačuniću, te će bez njih nastaviti s pripremama za nastavak sezone. Toj trojici ugovori prestaju važiti ovoga ljeta, a Bilić je procijenio kako je i njima i klubu bolje ukoliko sreću i veću minutažu za igru potraže u drugoj sredini.
- Neki od njih duže su vremena bili ozlijeđeni, te su već dugo izvan terena, dok je recimo Prijić dobivao malu minutažu. Kako moramo reducirati troškove na svim razinama kluba, tako je i u slučaju igračkog kadra, gdje ćemo nastaviti rad s 22 igrača i tri vratara. Na poziciji napadača imali smo najveću konkurenciju, čak šestoricu igrača, a za drugi dio sezone sasvim su dovoljna četvorica. U slučaju potrebe kadar ćemo popunjavati iz našeg omladinskog pogona. Mislim da će ovaj kadar s kojim raspolažemo biti u potpunosti dovoljan za broj utakmica koje nas očekuju na proljeće - pojasnio je situaciju Bilić.
“Otpisani” trojac nije htio komentirati trenerovu odluku. Do daljnjega će trenirati s juniorima, a ukoliko do kraja siječnja uspiju pronaći novi klub, dobili bi “čiste” papire, pod uvjetom da Osijeku oproste dugovanja.[/blockquote]

Goran ROGULJIĆ (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!