Sport / Nogomet

Bilić: Plasman u Europu je cilj kojeg na proljeće možemo ostvariti

Bilić: Plasman u Europu je cilj kojeg na proljeće možemo ostvariti

Vlado Bilić u svibnju je preuzeo trenersku klupu NK Osijek, treći put samostalno. Njegov je dolazak krajem prošlog prvenstva prvobitno bio zamišljen kao prijelazno rješenje, no Bilić je vrlo brzo dobio povjerenje za novi mandat, koje je u dobroj mjeri i iskoristio.

Prvoligaš iz Gradskog vrta jesenski je dio prvenstva okončao na petom mjestu te se plasirao u polufinale Kupa, gdje ga očekuje Cibalia. Kako je prvi čovjek struke bijelo-plavih zadovoljan dosadašnjim učinkom?

- Mislim da je ovo blizu realnosti, uvijek želimo koji bod više, ali zadovoljan sam ostvarenim na kraju, pogotovo kada znamo i koji problemi prate klub. Pružali smo uglavnom dobre igre, iako smo u nekima mogli i bolje, pogotovo kod kuće gdje smo neke neplanirane bodove izgubili. Podjednako smo igrali i kod kuće i u gostima, čvrsto, agresivno i napadački, što nam je i donijelo peto mjesto na kraju jeseni te plasman u polufinale Kupa, čime smo stigli nadomak Europe. Naravno da se uvijek želi više, ali mislim da generalno gledajući možemo biti zadovoljni prvim dijelom sezone.

Koji bod više

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bilić je do prošlog proljeća obavljao dužnost sportskog direktora kluba. Je li puno razmišljao u uskakanju na trenersku klupu, posao ipak mnogo nezahvalniji i češće na meti kritika?

- Nisam se nimalo dvojio ni dugo razmišljao, uvijek sam bio i ostao na usluzi kluba. Uvijek ću uskočiti tamo gdje sam najpotrebniji pa tako i na trenersku klupu, koja sigurno nije zahvalan posao. Nakon priprema i selekcije ostvarili smo ovakve rezultate, koji bi sigurno bili i bolji da se igrački kadar nije tako osipao, s ozljedama ključnih igrača.

2622853ace9062181dbf1ba69db6e009.jpg

Bilić je pogotovo podosta problema imao u najvitalnijem dijelu momčadi – veznom redu, gdje zbog ozljeda nije bilo prevelikih mogućnosti za rotacije pa su tako neki igrači bili prisiljeni igrati i na sebi neprirodnim pozicijama.

- Nadam se da će se što prije vratiti svi ili većina ozlijeđenih igrača (Kurtović, Pavličić, Perošević...). Na žalost, Vidaković je izgubljen za proljeće, a još moramo vidjeti kakva će biti situacija s Jugovićem. Većina ovih igrača iza sebe ima teške operacije pa moramo biti dodatno oprezni s njima.

Poznato je da svaki trener poželi bar po jednog igrača u svakoj liniji, kako bi u cijelosti ostvario svoju viziju. Je li zadovoljan aktualnim igračkim kadrom?

- Ne tražim pojačanja, znam da nema ni mogućnosti za to. Zadovoljan sam ovim što imam i uvjeren da ova momčad, ako ostane zajedno, za godinu-dvije može mnogo napraviti. Naša orijentacija uvijek je i bila usmjerena na omladinski pogon, uostalom od tamo smo već i povukli neke igrače (Aleksić, Perošević, Špehar...). Svjestan sam da mi ne možemo kupovati gotove igrače nego moramo proizvoditi, a potom i prodavati kako bismo mogli egzistirati.

Racionalizacija kadra

Zimska stanka za osječke nogometaše traje još tjedan dana, do 9. siječnja za kada je zakazana prozivka. Još uvijek nije sigurno hoće li klub napustiti netko od standardnih prvotimaca, no izvjesno je kako bi se na prvom treningu trebali pojaviti svi.

- Moguće je da će netko u siječnju napustiti klub, ako stigne prava ponuda, no očekujem da ću za proljeće na raspolaganju imati 22 igrača i tri vratara. Treba ići u racionalizaciju kadra, ta je brojka optimalna za rad, a ono što nam eventualno bude nedostajalo popunit ćemo iz omladinskog pogona, koji dobro radi. Jasno je kako svaki trener ima želja, ali treba biti realan.

Program priprema nije do kraja definiran, no glavnina se zna.

- Od 9. do 21. siječnja radit ćemo u Osijeku, a potom 21. odlazimo na 10 dana u Međugorje. Ove godine tamo idemo nešto ranije pa za sada nemamo ugovorene utakmice. No, na licu mjesta ugovorit ćemo provjere s protivnicima, bit će tamo i dosta naših prvoligaša (Rijeka, Cibalia...), tako da sam uvjeren kako nećemo imati problema pronaći protivnike za planirane četiri prijateljske utakmice. Zadnju provjeru pred početak prvenstva planiramo odigrati protiv nekog od mađarskih klubova, i to u gostima, kako bismo se što bolje pripremili za nastavak prvenstva i prvi susret 17. veljače kada gostujemo u Kranjčevićevoj kod Zagreba.

909ae7d0e3b34e716e7960110d752264.jpg

Atraktivan nogomet

Jesenski rezultati bude nadu među navijačima bijelo-plavih u visoke domete, no jasno je kako to neće biti lako ostvariti ako klub napusti netko od stožernih prvotimaca. Svjestan je toga i Bilić.

- Naravno da nije svejedno hoćemo li za proljeće ostati bez nekog od ključnih igrača, tada ni apetiti ne mogu ostati isti. Ako se pojavi transfer koji će zadovoljiti i klub i igrača, naravno da ćemo ga nastojati realizirati.

Prilikom preuzimanja momčadi Bilić je istaknuo i kako ima želju s Osijekom igrati atraktivan i efikasan nogomet. Je li u tome uspio i koliko je zadovoljan?

- Uvijek može bolje, mnogo toga ovisi i o profilu momčadi. No, mislim da smo uvijek nastojali igrati ofenzivno i napadački, uvijek smo tražili pogodak. Možda nas je koji put to i stajalo pokojeg boda više, pogotovo na domaćem terenu, gdje bi nekad bilo mudrije da nas nije ponijelo srce i velika želja. Međutim, upravo s tim srcem vraćali smo se nekoliko puta iz zaostatka, pa i od dva pogotka, što je velika kvaliteta momčadi. Prilično smo mlada momčad i ima tu još prostora za napredak i još bolje igre i rezultate.

Navijači već dugo čekaju na novi nastup u Europi. Nakon dužeg vremena Osijek je u dobroj prilici prekinuti 11-godišnji europski post, a za to ima čak dvije prilike, kroz prvenstvo te Kup.

- Nije bilo imperativa što se plasmana u Europu tiče prije početka sezone, nego želja da se približimo klubovima koji se bore za nju. Mislim da smo to, za sada, i ostvarili. U Kupu nam je bliži put, iako će susreti s Cibalijom biti čvrsti, jer će oba protivnika tražiti put u finale, koje praktički garantira i Europu, budući da će najvjerojatnije drugi finalist biti Dinamo, koji je favorit i za naslov prvaka. Možemo do Europe i kroz prvenstvo, moramo čvrsto odigrati utakmice do kraja, podići našu igru što je više moguće, igrati što je moguće efikasnije, i mislim da onda to nije nemoguća misija.

Koliko može Osijek ako izbori Europu, ima li kvalitete za približavnje onim vremenima kada je ravnopravno igrao protiv europski klubova “srednjeg razreda”?

- Prvo, mislim da je plasman u Europu dostižan cilj, a što bismo tamo mogli napraviti teško je procijeniti. Ipak nas nije bilo u Europi desetak godina, tako da ne možemo lako ocijeniti kako bismo se nosili s protivnicima. Naravno da bi i samo igranje europskih utakmica dodatno pridonijelo jačanju kluba te napretku igrača.

a45391f3d17761b11484ee6f34aff2a3.jpg

Trenera čuva rezultat

Ako se plasman u Europu ostvari, znači li to da Bilić sigurno ostaje na klupi i iduće sezone?

- Znamo svi da rezultat drži trenera i da se mnogo toga može preokrenuti praktički preko noći. No, ja sam uvijek spreman za bilo koju ulogu u klubu, tamo gdje sam najpotrebniji.

Stanje u NK-u Osijek, kao i u većini ostalih nogometnih prvoligaša, ali i klubova u ostalim sportovima, nije sjajno. Klubovi grcaju u dugovima i sve teže uspijevaju normalno funkcionirati. Očekuje li Bilić poboljšanje situacije?

- Ostaje nada da će se na državnoj razini donijeti zakoni koji će olakšati rad sportskim klubovima. Možda bismo mogli uzeti primjer Mađarske, koja je riješila taj problem ulaganja u sport kroz oblik povrata poreza. Za normalan rad kluba treba nam jedan veliki, glavni sponzor te, naravno, proizvodnja igrača. Nadam se i kako država, ali i politički vrh na lokalnoj razini, neće dozvoliti crni scenarij, kao što je stečaj kluba, jer ipak je NK Osijek brand Slavonije i Baranje.

Dodatne udarce hrvatskom nogometu zadale su i brojne afere kojima je najpopularniji sport prečesto punio stranice crne kronike. Što napraviti za vraćanje vjere u domaći nogomet?

- Svi mi, koji radimo u klubovima, trebamo se potruditi i podići kvalitetu na svim razinama, a pogotovo na terenu. Moramo kvalitetnom igrom i zalaganjem vratiti navijače, to je jedini put. Nadam se i da će se u HNS-u i klubovima naći dovoljno razboritih ljudi koji će znati vratiti vjeru u naš sport.

Za kraj, Bilić je uputio poruku i svim navijačima Osijeka u povodu blagdana.

- Svim našim navijačima želim puno zdravlja i veselja u novoj godini. Mi ćemo se potruditi da NK Osijek izgleda što bolje, pruži zapažene igre i dokopa se Europe. Mislim da bi to bila najveća nagrada našim vjernim navijačima - završio je razgovor trener osječkog prvoligaša.

Goran ROGULJIĆ (Glas Slavonije)
Foto: SiB.hr arhiva

 


Izdvojeno

Reci što misliš!