Sport / Nogomet

Osijeku prijeti stečaj i Druga liga

Osijeku prijeti stečaj i Druga liga

Može li se doista dogoditi da NK Osijek koji ima epitet “kluba od posebnog interesa za Grad Osijek” završi u stečaju? Mišljenja su podijeljena, ali oni koji možda drže budućnost osječkog prvoligaša u svojim rukama sve su bliže opciji - stečaja!

Klub se guši u strašnim dugovanjima, a zanimanje za pokušaj sanacije ne pokazuje nijedan privredni subjekt ili eventualno neka fizička osoba. GradOsijek si taj luksuz jednostavno ne može priuštiti, pa klubu, u sezoni kada je nakon 10 godina napokon pred vratima plasmana u Europu, najozbiljnije prijeti likvidacija.

Do prije pola godine samo bismo se nasmijali na takve najave držeći da je to nemoguć scenarij. Međutim, danas, vjerujte, NK Osijek je definitivno samo jedan korak od te provalije. Dobro upućeni pričaju da se “papiri” za stečaj već pripremaju, a čeka se i odluka HNS-a da klubovi koji odu u stečaj ne ispadaju u posljednju već u Drugu ligu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iza eventualne takve odluke krije se opasan kompromis koji bi u budućnosti mnogima otvorio vrata mnogih manipulacija s dugovanjima. Nadalje, veliko je pitanje tko će proglasiti stečaj NK Osijeka? S političke strane gledano to bi bio klasičan suicid, a sa sportske konačna katastrofa. Međutim, voda je došla do grla i doista nije isključeno da se dogodi upravo takav scenarij.

- Osobno ne volim te priče o stečaju jer mislim da to nije dobro rješenje i ja sigurno neću biti taj koji će proglasiti takvu odluku. Dok sam u klubu namjeravam se boriti za njegovu opstojnost. Rekao sam mnogo puta i ponovit ću državna politika mora postaviti nova jasna pravila financiranja sporta. Dok se to ne dogodi ni stečaj nam neće pomoći, jer nije problem otići u stečaj već imati strategiju što nakon njega, a klub to u ovom trenutku nema, kaže Gordan Matković, direktor NK Osijek.

Bijelo-plavi u ovom trenutku nemaju ni prvog klupskog čovjeka. Nedavno je predsjednik Robert Špehar podnio ostavku, a njegovog nasljednika nema na obzoru.

- Ne trebamo tražiti novog čovjeka sve dok ne definiramo novu politiku upravljanja NK Osijekom. Prvo to treba učiniti, a tek onda pronaći ljude koji će biti spremni to provesti u djelo. Mnogi očekuju da tu uskoči Grad, ali ja mislim da Grad već sasvim dovoljno participira u radu kluba. Njegova je briga infrastruktura (stadion i pomoćna igrališta), te briga za Školu nogometa. Sa sredstvima koja Grad izdvaja u ovom trenutku to se može pokriti. Moramo definirati što sa profesionalnim pogonom i Radnom zajednicom. Za to je potrebno pronaći novac ili novi model organizacije kluba, kaže Matković.

Najveći problem NK Osijeka jest opća nezainteresiranost za njegovu budućnost. Gorući problem je dug od devet milijuna kuna u tekućem poslovanju. Ako se njega ne riješi Osijeku će uzaludan biti i eventualni plasman u Europu jer neće moći dobiti licencu za natjecanje. Zbog svega toga priče o stečaju su sve samo ne “šala mala”. NK Osijeku bi se zbilja lako moglo dogoditi da osigura plasman u Europu, a da završi u Drugoj ligi!

Dalibor KELER (Glas Slavonije)
 


Izdvojeno

Reci što misliš!