Sport / Nogomet

Zoran Kvržić, junak Osijekovog ulaska u polufinale kupa

Zoran Kvržić, junak Osijekovog ulaska u polufinale kupa

Dva četvrtfinalna susreta hrvatskog kupa protiv Rijeke dala su pomalo neočekivanog junaka - Zorana Kvržića. U 180 minuta spakirao je Riječanima tri od četiri Osijekova pogotka i poveo momčad prema polufinalu Kupa.

“Bijelo-plavi” tako daleko u natjecanju za Rabuzinovo Sunce nisu došli sedam godina, pa stoga taj rezultat ima posebnu težinu, a Zoran po svemu zaslužuje status - junačine. I posebno predstavljanje. Međutim, dočekao nas je s opravdanom kritikom.

- Kako to u Glasu piše da je Babić asistent za drugi pogodak, a to sam bio ja - upitao je bez sustezanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sorry, Zorane, bila je magla, ali, evo, nek se zna! Na Kantridi je Riječane potopio s dva laka komada, a u Gradskom vrtu zakucao ih s vodećim pogotkom i asistencijom za potvrdu pobjede i ulaska u polufinale. Srećom, taj naš previd nije utjecao na konačnu ocjenu - odličan.

Razmontirao Rijeku

Dakle, kako se osjeća junak četvrtfinalnih susreta s Rijekom?

- Nemojte tako. Nisam ja to sam - skromno će Kvržić, dodavši:
- Cijela je momčad bila na visokoj razini u oba susreta, a meni se posrećilo da to materijaliziram. Presretan sam što smo se plasirali u polufinale i sad je najvažnije izbjeći eventualni susret s Dinamom. Ako ždrijeb bude milostiv prema nama, ni finale, a to gotovo sigurno znači i plasman u Europu, neće biti daleko.

Kvržićev nogometni put nije bio lak. Probijao se kroz teške terene Bosne i Hercegovine (Rudar Stanari, Proleter Teslić), bez uspjeha pokušavao u zagrebačkoj Lokomotivi, a sebe je pronašao u drugom klubu iz metropole HAŠK-u.

- Dvije sezone igrao sam u HAŠK-u i izborili smo plasman u Drugu ligu. U ljeto 2010. došao sam na probu u Osijek i prošao. Ostalo se zna.

Dobre igre u HAŠK-u nisu promaknule tadašnjem sportskom direktoru Osijeka Draganu Vukoji, a Kvržićeve igračke kvalitete nije “promašio” tadašnji trener Tomislav Steinbrückner. Sve to zbivalo se na ljetnim pripremama u Mariboru, gdje je Kvržić odmah pokazao da je profil veznog igrača kakav Osijek u svojim redovima nema.

31d1e209770be888198af2a777f7e702.jpg

Prvi ovosezonski pogoci

U prvim nastupima u bijelo-plavom dresu predstavio se dalekometnim projektilima. Golčine koje je zabio Istri 1961 i Šibeniku svakako će ostati zapamćene. Međutim, ove sezone do ovih susreta s Rijekom “top u nozi” bio je bez baruta. Igrao je puno, ali pogodaka ni u tragovima.

- Valjda ima veze s pozicijom na kojoj sam igrao. Kod Branka Karačića bio sam pozicioniran iza dva napadača, što mi najviše odgovara. Volim kada sam blizu suparničkih vrata. Ove sezone sam, zbog potreba momčadi, najveći dio utakmica igrao na poziciji zadnjeg veznog, a sada sam opet vraćen na poziciju polušpice i evo odmah su stigli pogoci.

Ove sezone prometnuo se u standarnog prvotimca. Na zahtjevnoj poziciji zadnjeg ili, ako hoćete, srednjeg veznog imao je velike amplitude. Od sjajnih do neuvjerljivih izdanja.

- Valjda je to normalno. Nije lako cijele polusezone držati visoku razinu forme. Globalno sam zadovoljan svojim igrama, a možda sam na kontu mogao imati koji pogodak više.

Priča iz Kupa završila je bajkovito, ali u prvenstvu je slika drugačija.

- Napravili smo nekoliko kikseva na našem stadionu i zbog toga smo izgubili korak s momčadima koje su pri vrhu tablice. Sada je najvažnije da u nedjelju protiv Istre 1961 dođemo do sva tri boda i tada ćemo ovu jesen moći opisati kao uspješnu - zaključio je Zoran Kvržić.

[blockquote]POGLED PREMA INOZEMSTVU
Kvržićeve ambicije nisu vezane za dugotrajniji boravak u HNL-u. Opća situacija ga tjera na ozbiljan pogled prema bijegu u stabilnost koju nudi isključivo inozemni angažman.
- Ugovor s Osijekom vrijedi mu još godinu i pol dana. Normalno je da razmišljam o inozemstvu jer znate i sami kakva je financijska situacija u klubu, ali i u HNL-u općenito. Ako se ponudi mogućnost inozemnog angažmana koji bi odgovarao i klubu, odmah bi ga prihvatio - kaže Kvržić.

Trener Bilić o Kvržiću
- Riječ je o vrlo moćnom igraču. Čvrst je, žilav i odlučan. Ima i mjesta za napredak u njegovoj igri, a tu prije svega mislim na njegov predug kontakt s loptom. Nerijetko ima potez viška, a time nepotrebno rasipa energiju i smanjuje svoje motoričke prednosti. Kada bi se malo brže rješavao lopte, bio bi još opasniji. Iako je on vrlo dobar igrač za standarde HNL-a.
5 pogodaka u dresu NK Osijek postigao je Zoran Kvržić u sezoni i pol. Dvaput je pogodio prošle sezone u prvenstvu, a ove je triput zabio u hrvatskom kupu.[/blockquote]

Dalibor KELER (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!