Sport / Nogomet

Pogled s istoka: Transfer Špehara kao realnost HNL-a

Pogled s istoka: Transfer Špehara kao realnost HNL-a

Tako je i kod nas kojima teče bijelo-plava krv. Vijest da je Špehar jr. potpisao za Dinamo proširila se Osijekom u rekordnom roku.

- I šta kažeš – pitanje je koje se svako malo ponavljalo.
- Ne znam što da ti kažem. Još nemam neki stav – odgovarao sam. Tako je i sada dok pišem ovaj tekst.
Probati ću na pola sata isključiti navijačku strast ako bih se stavio u poziciju svakoga od sudionika ove priče.

1. Dino Špehar

Neosporno veliki talent hrvatskog nogometa. Kapetan svih uzrasta reprezentacija. Špehar i kolega mu iz reprezentacije Mateo Kovačić debitirali su za svoje matične klubove gotovo istodobno. Godinu dana poslije Kovačić je sve bliži prvoj postavi Dinama, dok Dino stagnira. Mateo je u godinu dana dobio nekoliko kilograma mišićne mase zbog čega se može „potući“ sa svakim igračem HNL-a. Nije to čudno kada znamo da Dinamo ima stožer za kondicijsku pripremu na čijem čelu je nekadašnji atletski trener Miljenko Rak. NK Osijek o ovome može samo sanjati.

Nerijetko je Dino bio na meti navijača, pa mu se čak vikalo „glupane“ nakon promašenog zicera protiv Zagreba. Potpisnik ovih redova smatra da Špehar jr. ne snosi krivicu za forsiranje.

Iz njegove pozicije sasvim je jasno da je odlazak u organizirani klub koji svakom igraču pristupa individualno jedino logično rješenje.

c2e2af2f892b53b29b246070146afc14.jpg

2. Uprava

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Igrači prijete štrajkom u trenutku kada NKOS ima najbolji ulaz u sezonu unatrag nekoliko godina. Plaće se moraju što prije isplatiti kako bi se zadržala dobra atmosfera, ali novca nema. Kucanje na vrata gospodarstvenika je Sizifov posao. Jedino rješenje je transfer. Navodno je Jugovićev bio riješena stvar no Vedran se ozljeđuje u susretu protiv Rijeke. Iskusni lovac na talente poput Mamića „osjetio je krv“ i pred čelnike Osijeka stavio ponudu „Uzmi ili ostavi“ ili u ovom slučaju uzmi ili će ti igrači štrajkati i još jedna sezona ode u zaborav. Špehar stariji dvostruko je poentirao. Sinu je omogućio odlazak u sređenu sredinu u kojoj može samo napredovati, a klubu osigurao mirniju jesen.

3. Navijači

Navijači mrze odlaske igrača koji nisu odigrali poštenu sezonu za matični klub. Što reći za dječaka koji u svom klubu nije dočekao punoljetnost!?

Nekoliko je nejasnoća i nepoznanica koje muče osječke fanatike. Je li skautiranje Dine od strane europskih velikana bilo mazanje očiju i napumpavanje cijene? Ukoliko nije onda je 250 000E sramotno mala cifra.

Druga nepoznanica je ona na koju je jučer upozorio gospodin Kerže? Moramo li o odlasku osječkog bisera saznavati iz usta Zdravka Mamića? Napaćenom osječkom navijaču ovaj je transfer još jedna rana koja boli, a činjenica da to saznajemo od Zdravka Mamića je dodavanje soli na tu ranu. Je li to bio uvjet gazde Mamića kako bi mogao iznenaditi njegovog intimusa Židaka ili strah od reakcije navijačkog puka? Ostaje nepoznanica, ali svakako očekujemo odgovore.

Podvlačim crtu i dalje ostajem bez odgovora. No, ostaje činjenica da je ovo realnost hrvatskog nogometa. Mamić će nastaviti s igrom uzmi ili ostavi, u kojoj su svi hrvatski prvoligaši osuđeni na prvu opciju. Mamić to dobro zna i odlično koristi.

Isteklo je mojih pola sata objektivnost. Idemo u Vinkulju po tri boda, pa Belupu dati dozu kod kuće i evo nas u borbi za prvaka:)

Za kraj evo vam jedan video za zagrijavanje pred Vinkovce:

{youtube}bPFpKLekQcM{/youtube}

Tekst: K.Šatvar
Foto: Večernji list


Izdvojeno

Reci što misliš!