Sport / Nogomet

Pogled s istoka: Vidimo se u Vinkulji!

Pogled s istoka: Vidimo se u Vinkulji!

Prije točno tjedan dana pisali smo tekst o tome kako nakon dugo vremena grad živi za utakmicu NK Osijeka. Osijek, Smoje, Babić, Dinamo, Kohorta, Mamić, Vida bile su top teme na gradskim ulicama, kafićima, kladionicama...Kohorta je gotovo cijeli tjedan vršila pripreme kako bi tribina JI zasjala u pravom izdanju i bila igrač vise za bijelo-plave. Odbrojavali su se dani i sati do okršaja dvaju neporaženih momčadi.

Red za kupovinu karata i za ulazak na istok. Gužvamo se sa par Osječkih u sebi i nestrpljivo čekamo zauzimanje mjesta na istočnoj tribini. - Sad mi je javljeno da igraju svi osim Damira - viknio je netko iz mase aludirajuci posprdno na Sammira. ("Sammir nije Damir, a Chago nije Drago" - grafit je u osvanuo u Splitu nakon sto je Sammir uzeo hrvatsko državljanstvo kako bi mogao igrati za reprezentaciju.) - Ma neka. Samo da izdržimo prvih 15 minuta - doviknio je drugi neznajući da ce utakmica biti gotova bas u 15 minuta.

- Znas šta kažu treneri. 2-0 je najnezgodniji rezultat
- bacio je sprdnju Zvone frontmen grupe Zvone i levati - Možda im je Bilić rekao da namjerno dobiju dva, pa kad se Dinamo uspava mi krećemo. Nakon 3-0 dobacio je - E sad su mu sjebali strategiju. Nakon 4-0 autor ovih redaka po prvi je put izašao s utakmice prije kraja poluvremena. U Palaceu ekipa iz petnih žila "Jebe Dinamo". Bilo mi je neugodno prekidati ih, ali morao sam podijeliti s njima tugu i bijes: 0-4. Par sekundi tišine i blijedog pogleda, a onda jos glasnije: "Jebem te Dinamoooooo" Dolazim za šank i tražim da mi daju isto što i njima, da sto prije dodjem u stadij kada ce mi biti važno "voditi ljubav" s Dinamom bez obzira na rezultat. Pored mene Zvone objašnjava "Stipi" (Amerikanac iz Queensa koji je sa prijateljem "Antom" došao u Osijek) - Always the same when we play against bastards - mudro zbori Zvo.  - Play? They didnt play - pogodio je u siridu Stipe. Kad ti to kaže Amerikanac koji se u nogomet kuži koliko i prosječni Hrvat u bejzbol onda više nema potrebe objašnjavati uzroke ovakvog rezultata.

Skidanje gaća

Na poluvremenu 500 ljudi i 500 objašnjenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Uvijek ista priča. Skidanje gaća.

Neki govore o jakom Dinamu koji će bez poraza protutnjati HNL-om.
- Kad je Dinamo zabio 4 komada do poluvremena u Rijeci
- pitam se naglas - kako je moguće da im se uvijek u Osijeku otvori. Siguran sam da ni Lučkom neće zabiti 4 komada do 30. minute. Ispijamo Osječko koji nikad nije bilo gorče.

Drugo poluvrijeme prolazi bez bez ikakvih prilika i događanja. Ostajem stajati poslije tekme ukopan na svojem mjestu. Igrači Dinama izlaze s terena grleći nekada "jednoga od nas", a danas "prodanu dušu". Kad sam se okrenio oko sebe shvatio sam da se istok ispraznio. Pored mene Višnjevčanin Nikša kojega sam u istoj situaciji sreo i poslije Zagreba. Gle čuda nekako mi se tada činio sretnijim. - Neznam što da ti kažem. Iako sam se nagledao ovakvih utakmica uvijek se ponadaš. Useru se čim vide Dinamov grb.
Dodao je Nikša još jednu konstataciju - Sa Zagrebom možeš igrati s igračem manje, ali s ovakvim Dinamom ne možeš - rekao je aludirajući na Dinu Špehara koji po mišljenju puka s istoka još nema snage za HNL.

Odlazim s istoka i dalje u šoku. Kući odlazim sa Tomom i Samirom dogovarajući put u Vinkulju. Sjećanje na tradicionalno ispijanje Jelenka u Markušici izvlači mi osmjeh na lice... - Hoćemo ih dobiti?
- Naravno - odgovaraju u isti glas.

UZ OSIJEK DO GROBA nije samo fraza, nego način života.

535b826c8d7cf137eb357d2984ffd0ea.jpg

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!