Sport / Nogomet

Nogometaši Osijeka nose pametne prsluke

Nogometaši Osijeka nose pametne prsluke

Nogometaši Osijeka na austrijskim pripremama prvi su puta koristili specijaliziranu opremu za precizno praćenje angažmana svakog pojedinca. Odnosi se to i na treninge i na kontrolne provjere, a sofisticiranu opremu im je isporučila švicarska tvrtka FieldWiz.

Dakle, putem posebnih „prsluka“ kojega za vrijeme svih aktivnosti nosi svaki igrač moguće je sasvim točno utvrđiti koliko je on pretrčao na terenu, kakav mu je pritom bio tempo, koliko je sprintao, a koliko odmarao, kakva su mu bila ubrzanja i najveća brzina s loptom i bez nje u svim fazama treninga ili utakmice.

Treneri dobivaju važne spoznaje

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stručni stožer je na ovaj način dobio na uvid sve one parametre koje treneri žele spoznati glede kontrole onoga što se i na koji način odrađuje u svakodnevnim aktivnostima. Riječ je, dakle, o statistici na osnovu fizičkog angažmana, a svi prikupljeni podaci se potom sinkroniziraju.

Stoga se za svakog pojedince može utvrditi kojim je intenzitetom odradio planirano, pratiti kako to čini iz dana u dan i uspoređivati igrače u svim bitnim segmentima tjelesne pripreme. S obzirom na sve navedeno, to je alat i za motivaciju naših profesionalaca na terenu da se iskazuju i poboljšavaju svoje individualne dosege.

Svi podaci na uvid

Sustav, ipak, prvenstveno služi trenerima da ih mogu upozoriti na ono što se nerijetko ne vidi tijekom treninga ili neke utakmice, a tiče se navedenih stvari. U tom smislu lakše je pripremati momčad i donijeti odluku o tomu tko je i koliko spreman za određena iskušenja, odnosno moguće je usporediti situaciju kakva trenutno jest s onom kakva bi zapravo trebala biti…

Uvijek je lakše i učinkovitije raditi kada imamo podatke koji otkrivaju dosta toga i pružaju nam uvid u ono što je bitno znati kada govorimo o karakteristikama svakog našeg prvotimca. Sada imamo odgovarajuću statistiku i parametre koji nam jasno ukazuju tko je bio među najaktivnijima, a tko se i u kojim situacijama nije baš iskazao i potrošio na terenu. Mladi kolega Toni Jelić to precizno kompjuterski prati, svakodnevno popunjava tablice i podaci nam svakako koriste u radu, ističe kondicijski trener Marin Vučko.

Izvor: nk-osijek.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!