Sport / Nogomet

Meštrović preuzeo talijanski Santarcangel i najavio: ''Vidim nas skoro u Seriji B, a sanjamo i Seriju A''

Meštrović preuzeo talijanski Santarcangel i najavio: ''Vidim nas skoro u Seriji B, a sanjamo i Seriju A''

Ivan Meštrović, predsjednik NK Osijek, jučer je i službeno preuzeo svoj novi klub - talijanskog trećeligaša  Santarcangela iz istoimenog gradića pored Ancone.

Santarcangelo je klub osnovan 1926. godine, a u svojih 91 godinu povijesti nikada nije igrao u višem rangu od treće lige. Ipak, dolazi iz bogate regije, u državi u kojoj je nogometna kultura itekako izražena, odnosno u kojoj već i drugi rang natjecanja (Serie B) sa sobom povlači znatne financijske prihode od sponzora i televizijskih prava.

Pogledajte što Meštrović kaže na svoj najnoviji poslovni potez.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zašto Italija?

- Zato što je nogomet u Italiji najsličniji južnoameričkom nogometu, igra se s najviše srca, s najviše duše i najbolje pronalazi put prema ljudima te ostavlja dubok trag na društvo u cjelini.

Zašto Santarcangelo?

- Tražio sam regiju koja je željna kvalitetnog nogometa te u isto vrijeme ima dugu nogometnu tradiciju. I pronašao sam Santarcangelo! U čudesnom gradu,  mojoj omiljenoj regiji u Italiji, Romagni. Nakon dva mjeseca snimanja kluba i regije, odlučio sam ući u taj klub i preslikati situaciju iz Hrvatske i Nogometnog kluba Osijek.

Sličnosti Osijeka i Santarcangela?

- Situacija je poprilično slična. Kao što Osijek ima široki „bazen“ koji gravitira toj sredini, tako je i ovdje u Santarcangelu. Mi smo dobili, kreirali i nadogradili nogometni rasadnik u Osijeku. Samo jedan bitan detalj – u svim prošlogodišnjim UEFA natjecanjima NK Osijek je imao 32 igrača poniklih u vlastitoj Školi nogometa, po čemu je rekorder u cijeloj Europi! I to je nešto što bih htio napraviti i ovdje. Ovoga trena u Osijeku radimo najljepši nogometni kamp u tom dijelu Europe s devet novih terena, dva stadiona, isto to želimo preslikati i u Santarcangelu. Situacija s infrastrukturom u Italiji nije dobra, općenito u nogometu, tako da će naš prvi korak biti unaprijediti infrastrukturu. Novi kamp, novi nogometni tereni koji će privući novu djecu, to je prvi korak ka stvaranju tvornice nogometaša.

Je li infrastruktura dovoljna za uspjeh Santarcangela?

- Ne, to nije dovoljno. Kao što smo vidjeli na primjeru Osijeka, treba popularizirati klub, koliko god možemo kroz njegove rezultate. To je ono što smo radili i prije nego što smo službeno preuzeli klub. To se odnosi na dovođenje novog trenera, novih igrača koji će poboljšati kvalitetu igre i otvoreno napasti poziciju za play off još ove sezone. Dakle, ove godine želimo doći u priliku izboriti Seriju B. Ako nogometnu akademiju i infrastrukturu napravimo bez rezultata prve momčadi, to neće biti uspješna priča. Kao što sam rekao i prilikom preuzimanja NK Osijeka da će on i dalje ostati hrvatski klub, tako će i Santarcangelo ostati talijanski, ostat će i dalje u Santarcangelu i nadam se postati jedan od najvećih klubova u regiji Romagna.

Što još povezuje vaša dva kluba?

- Primarno moja vizija, ona je jednaka za oba Kluba: osim ozbiljnosti vezano za dio investicija, vrlo sam ozbiljan po pitanju ostvarenja dobrih sportskih rezultata. Niti jedan od ta dva kluba nisam  kupio za sebe, već za sve navijače, simpatizere i sve ljude koji gravitiraju ka tim sredinama, zato što će Santarcangelo, kao i NK Osijek nadživjeti sve nas. Oba kluba imaju izuzetno dugu tradiciju. Ovaj je klub preživio drugi Svjetski rat, a ja samo želim biti jedan mali kotačić u klupskoj povijesti koji je došao kada je klub bio slab i koji ga je ponovno napravio velikim. Baš kao što svjedočimo pokretanju kluba, grada i regije u mom Osijeku. Nisam ovdje došao zaraditi novce, ovdje sam stigao napraviti rezultat i učiniti klub ponosnim, na zadovoljstvo svih nas koji volimo ovaj klub. Lako je prosuditi moje namjere temeljene na onome što sam napravio u Osijeku, a ponovit ću ono što bi me učinilo sretnim i čime ću mjeriti svoj rad ovdje u Santarcangelu. Želim vidjeti djecu kako igraju nogomet u Santarcangelu u dresovima Santarcangela, a ne Juventusa, Milana ili Intera. Želim da igra i rezultati Santarcangela budu glavna tema razgovara u kafićima i restoranima i da prva asocijacija na grad Santarcangelo – bude njegov nogometni klub. Isto tako, u potpunosti sam predan sportskom rezultatu jer to je zajedno s investijciama u školu nogometa i infrastrukturu jedini put kako učiniti Nogometni klub Santarcangelo popularnim u cijeloj Italji. Naravno, vezat ćemo strategije među klubovima koliko to bude bilo dobro za svaki klub pojedinačno, napraviti sinergijski učinak. Već sada su tu pojačanja iz NK Osijek, Lesjak i Špoljarić. A tek smo krenuli.

Planovi?

- Vrlo skoro vidim Santarcangelo u Seriji B, a jednom kada si tamo, tko nas može zaustaviti sanjati o Seriji A. Već sam sudjelovao u ovakvom procesu, znam kako to napraviti i bez svih vas i vaše sreće i zadovoljstva, bez toga da svi vi sudjelujete u ovome, to neće imati nikakvog smisla. Hvala vam svima na srdačnoj dobrodošlici ovdje u Santarcangelu, ovdje se osjećam kao kod kuće i sve vas pozivam da podržavate naš klub na našem putu prema Seriji B, ako ne već ove, onda sa sigurnošću iduće sezone.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!