Sport / Nogomet

Vlado Bilić najavljuje drastične promjene

Vlado Bilić najavljuje drastične promjene

Daleko će važnije biti pronaći način da se prevladaju slabosti koje su bijelo-plavima i ove godine zatvorile europska vrata. Bit će potrebno napraviti ozbiljnu analizu, jer nije problem samo u rezultatu nego i u stagnaciji igrača koji su, ne tako davno, naznačili da bi mogli biti kostur momčadi. Treba pronaći i odgovor na pitanje zbog čega se Osijek toliko muči u Gradskom vrtu, trebat će izbalansirati igrački kadar, ali i psihu igrača. Prevedeno, povremene bljeskove koji su se događali ove sezone trebat će pretvoriti u kontinuitet. Sve to čeka trenera Vladu Bilića, a ujedno i govori da ga čeka vrlo zahtjevna zadaća.

- Iz statistike i rezultata, ove sezone vidljivo je da imamo određenih problema kada igramo kod kuće. Nedostaje nam brži protok lopte, više okomitih pasova, ali i više hrabrosti te odlučnosti. Mislim da je došlo vrijeme da ova generacija napokon pokaže gdje joj je mjesto. Stalno smo tu negdje, ali uvijek ostanemo kratki, kaže Vlado Bilić, trener osječkog prvoligaša.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Očito je da nešto treba mijenjati u – mentalnim sklopovima igrača. Osijek, ipak, igra previše na „zicer", a to pokazuje i činjenica da uz Rijeku ima najviše (12) remija u HNL-u.

 > ANKETA: ŠTO JE PO VAMA GLAVNI RAZLOG NEUSPJEHA? <

- To je možda prvo što ću pokušati promijeniti. Stav da je dobar i bod. Za Osijek nije i ne smije biti. Moramo uvijek igrati na pobjedu, a dopuštam da se u tome može dogoditi i poneki neodlučeni rezultat. Zapravo sam siguran da najveći dio problema naše igre izlazi upravo iz tog stava. Nekako smo neodlučni, smatra Bilić.

Ta neodlučnost donijela je i nastupe u režimu toplo-hladno. Taman kada bi bijelo-plavi svojom igrom naznačili nekakve pomake, stigla bi sljedeća utakmica i bolno prizemljenje. Za trenere najbolji put prema – psihijatriji.

- Ponekad čovjek stvarno ne zna što bi mislio. U Varaždinu odigramo odlično i efikasno, a onda se samo tjedan dana poslije sve okrene naglavačke. Tu moramo pronaći balans. Isto tako, možda nam nedostaje jedan pravi playmaker. Vjerujem da bi se u tu ulogu mogao prometnuti Marko Babić ako se ozbiljno posveti nadolazećim pripremama. Nedostaje nam igrač tog kalibra, kaže Bilić.

Nama se čini da Osijeku nedostaje i onih pravih centralnih veznih igrača koji podjednako dobro djeluju u oba smjera. Danas je samo Jugović taj, trebalo bi tesati Domagoja Pušića jer on ima predispozicije za tu poziciju. Ostali vezni igrači, izuzev ozlijeđenog Hrvoja Kurtovića, više su napadački orijentirani, ali nemaju sposobnost organizacije igre i zbog toga se Osijek redovito mučio protiv agresivnih i čvrstih protivnika ili onih koji bi igrali malo zatvorenije. Dakle, popis problema je poduži, ali sve su to stvari koje nisu nerješive. Iako nam se čini da će najvažnije biti napokon srediti – glave!

ČAK OSAM PUTA 0:0

Nogometaši Osijeka ove su sezone čak osam puta svoje utakmice završavali najnepopularnijim rezultatom 0:0. Dvaput im se to dogodilo u gostima (Zagreb, Lokomotiva), a čak šest puta u Gradskom vrtu (Lokomotiva, Varaždin, Zagreb, Hrvatski dragovoljac, Rijeka, Karlovac). Treba tome dodati i još pet utakmica na kojima su poraženi, a da nisu postigli pogodak, i onda se dođe do brojke da Osijek ove sezone nije poentirao u čak 13 utakmica.

 

TEKST: Dalibor Keler (Glas Slavonije) / FOTO: SiB.hr arhiva

 


Izdvojeno

Reci što misliš!