Sport / Nogomet

Ovo se pjevalo na Gradskom vrtu 80-ih i milicija nije reagirala

Ovo se pjevalo na Gradskom vrtu 80-ih i milicija nije reagirala

Navijači Osijeka, ali i ostalih navjačkih skupina u Hrvatskoj, u posljednih nekoliko godina okarakterizirani su kao jedan od gorućih problema umirućeg društva. Nakon što su organi reda uspjeli gotovo potpuno istrijebiti baklje s tribina, na red je su došle i riječi koje navijači izgovaraju tijekom utakmica.

Tako su brojni privedeni na informativni razgovor nakon što su na utakmicama protiv Rijeke, Hajduka i Cibalije pjevali pjesme upućene suparničkim navijačima. Okarakteritzirane su one kao govor mržnje i rasistički povici pa smo pokušali saznati to se to pjevalo u bivšoj državi i kako su se organi reda, odnosno tadašnja milicija odnosili prema tome.

Jedan stariji navijač Osijeka poslao nam je nekoliko "sočnih" parola i pjesama koje su se tad pjevale. Unaprjed se moramo ograditi od ovih riječi koje su po našoj procjeni znatno brutalnije negoli sve one koje se danas pjevaju na osječkom stadionu. Na njih milicija nije uopće reagirala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

[blockquote]Haj nek se čuje,čuje
haj nek se zna,
da je sveti Sava
pede...ina!

vesele ustaše

Pjesma upućena Slobodanu Miloševiću:

večeras je naše veće
večeras se Slobo peče
nek se peče i okreće
ko ga j... nije im'o sreće.

evo banke cigane moj,
cigane moj j... se ti

o Zvezdo, Zvezdana
ti kurvo j...
j... te Hajduk, j... te svi
a najviše Osječani.

Stojkoviću Dragane
majmune sa grane
evo ide Jasmin Džeko
nosi ti banane.

Spartačani, Spartačani vi ste čudna raja
nekada ste bili k... a sada ste jaja.

Pjesma beogradskim Delijama dok su se zvali Ultras:

bum,tras,bum,tras
j... vam Ultras.

Vinkovčani, Vinkovčani jabuke vam gorke
Osječani,Osječani jebu vam djevojke.[/blockquote]

Ovim člankom nipošto nam nije cilj reći kako je dobro i pohvalno pozivati na mržnju prema bilo kome već samo ukazati na činjenicu kako su ovakve pjesme dio navijačkog folklora od kad postoje nogometne utakmice u Hrvatskoj i šire. Tako se primjerice pjesma 'ko ne voli Osijeka sa Drave,taj će otić kući, razbijene glave" pjeva u Osijeku dugih 46 godina, o čemu postoji čak i dokumentirani članak iz davne 1971. godine.

Tako je primjerice proteklog vikenda i to uz dopuštenje policije zapaljena lutka s obilježjima suparničke navijačke skupine u zamislite jednom civiliziranom Beču. Ili kako objasniti činjenicu da se navijače londonskog Tottenhama redovno želi zapaliti u plinskim pećima aludirajući na činjenicu o njihovom židovskom porijeklu.

Upravo zbog ovoga, na dašanjoj utakmici protiv Splita, Kohorta je pripremila sahranu slobode govora i to od 19 sati.

SiB.hr

   


Izdvojeno

Reci što misliš!