Sport / Nogomet

Kohorta priprema sahranu slobode govora

Kohorta priprema sahranu slobode govora

Ovog proljeća na tribinama Gradskog vrta vlada idila i pozitiva, kakvu ni oni najstariji osječki navijači dugo ne pamte. Sjetimo se samo kup utakmice protiv Rijeke i slavlja uz pjesmu na kraju utakmice unatoč porazu i ispadanju iz natjecanja. Igrači, trener, svi su samo puni hvale za navijače. Ukratko, u Osijeku se napokon vratila prava nogometna atmosfera!

Ali gledano kompletno hrvatski nogomet, situacija je totalno suprotna. Crnilo i negativa ono je što obilježava HNL već dugi niz godina. Navijačka borba protiv kriminala koji vlada hrvatskim nogometom i ponajviše nogometnim savezom, prešla je iz legalnih i mirnih akcija (koje nisu urodile plodom) u one nešto ekstremnije zadnjih godina.

Kao što je često slučaj u lijepoj našoj, problem se ne riješava od korijena i preventivno, nego represivno i to po leđima običnog naroda, u ovom slučaju navijača.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz osječke navijačke skupine, oglasili su se na svojoj Facebook stranici, o represiji kojoj su svjedoci posljednjih dana. Na deseteke navijača odvedeno je na ispitivanja u policiju, privođeni u gluho doba noći, a sve zbog, pazite sad, neprimjerenog navijanja na posljednjim utakmicama. Svi će na sud gdje će im se suditi zbog tog, a kazne predviđene zakonom su zabrana odlaska na nogometne utakmice (uz javljanje u policiju), te novčana kazna od minimalno 5 tisuća kuna.

Kao što smo napisali na početku, ovoliko pozitive koliko je bilo na posljednjih nekoliko utakmica u Gradskom vrtu kad su redom dolazili ljuti rivali Rijeka, Hajduk i Cibalia, ne pamtimo. Ali, i onih nekoliko skandiranja na račun protivnika i protiv nogometnog saveza, bila su dovoljna da se policija digne na noge i krene u akciju kao što je prije 25 godina kretala milicija kad je netko pjevao "neprimjerene pjesme".

Na najobičniji navijački foklor, koji postoji otkad i nogomet, lijepe se etikete kao što su "govor mržnje", "verbalni delikt".

Svi se slažemo da rasističkim i sličnim navijanjima nikako nije mjesto na stadionima, ali svrstavat  klasične navijačke povike i provokacije u isti koš s tim samo zato jer sadrže neku neprimjerenu riječ, i ljude zbog tog privodit kao kriminalce i kažnjavat viskom kaznama, je uistinu upitno i svrsishodno opravdano. Ali, u ovoj državi sve je izgleda moguće...

SiB.hr

   


Izdvojeno

Reci što misliš!