Hoće li Zekić proći kao Ranieri?!

Hoće li Zekić proći kao Ranieri?!

Claudio Ranieri u deset dana prošao je put od najboljeg trenera na svijetu do trenera bez posla i to nakon što je potpunom autsajderu donio titulu prvaka Engleske, prolazak u drugi krug Lige prvaka i brojne druge uspjehe u svega nešto manje od dvije godine. Gotovo identična situacija mogla bi zadesiti trenera Osijeka, Zorana Zekića...

Pripremne utakmice u Španjolskoj davale su puno nade u sjajan početak proljetne polusezone, ali se dogodilo upravo suprotno. Blijede igre i svega tri postignuta i čak osam primljenih golova zaslužni su za salvu kritika kako na igre Bijelo-plavih, tako i na račun trenera Zorana Zekića koji zasad ne uspjeva dosegnuti igre s početka sezone kad su protivnici redom padali kako kod kuće tako i u gostima. Činjenica je kako Osijek dočekao izrazito težak raspored odmah nakon priprema (tri utakmice protiv Rijeke, Osijekova crna mačka Lokomotiva i splitski Hajduk, op.a.), ali itekako zabrinjava blijeda i negledljiva igra njegove momčadi.

Posebice su loše igre izašle na vidjelo tijekom susreta protiv Lokomotive i većim dijelom u današnjoj utakmici protiv Rijeke u Kupu, kad je primjerice Osijekova obrana izgledala potpuno amaterski jer kako inače objasniti tri gotovo identična gola te nekoliko izrazitih prigoda protivnika u utakmici Kupa koja može odrediti uspješnost cijele sezone?! Također, usporena tranzicija iz obrane u napad te tromi vezni red frustrirajući su za sve navijače, ali i za napadače koji bespomoćno čekaju loptu na polovici protivnika. Tek sporadični bljeskovi poput onog Bobana u prvenstvenoj utakmici protiv Rijeke ili lijepa akcija Lope koja je za posljedicu imala penal u Kupu, nisu dovoljni i Zekić koji je poznat koja osoba izrazito malo spava, zasigurno idućih noći neće uopće oka sklopiti.

Njegovo lice 10-ak minuta prije kraja u Rijeci odavalo je duboku zabrinutost i brojne upitnike koji su se pojavili u njegovoj glavi pa je ključno pitanje u danima pred nama kako će momčad i on sam reagirati.

Trener koji je za prošlu godinu prije nekoliko dana dobio priznanje za najboljeg trenera u Osijeku morati će posegnuti duboko u svoje misli ne bi li pronašao način kako pokrenuti ekipu koja je očigledno upala u crnu rupu i kojoj nasušno treba jedan pozitivni rezultat ako ne žele slavljeničke dane kluba, pretvoriti u dane tugovanja.

No, valja se prisjetiti i nekoliko činjenica koje idu u prilog treneru Zekiću. Tako je prije točno godinu dana, momčad koju je vodio bila pretposljednja, a navijači u bojkotu. Svojom energijom, uspio je to preokrenuti i sezonu u kojoj je klub dobio nove vlasnike, uspješno privesti kraju. Također, klub se nalazi na četvrtom mjestu prvenstvene tablice, te među četiri momčadi u završnici Kupa, a to je rezultat  koji se godinama ne pamti u Gradskom vrtu. Naravno, uvijek može bolje, no zapitajmo se da li smo se ndali prije početka sezone da će klub biti ovako stabilan i u samom vrhu?! Fanatici i nerealni bi možda to i očekivali, ali svatko tko realno sagleda sliku vidjeti će kako su primjerice danas u Rijeci, momčad mahom činili igrači koji su prije godinu dana bili na dnu.

Ukoliko neki od vas koji ovo čitate, pratite američki NBA, tad će vam biti poznata fraza ''The process''. Izraz je to koji se koristi za momčadi koje razvijaju momčad i grade ju od nule, a NK Osijek upravo prolazi svoj vlastiti proces i sigurno će biti razdoblja u kojima će se oskliznuti kako na terenu, tako i van njega. Nikome takve situacije nisu i neće biti ugodne, ali zasad moramo vjerovati kako je sve to dio upravo procesa odrastanja kluba koji kreće od same nule. Važan je onaj konačni cilj Procesa, a to je sami vrh!

Zoran Zekić na tom putu pokazao se kao snažna karika i ako Osijek želi biti ozbiljan klub, istrpiti će još neko vrijeme trenera koji je zasad ostvario zapažene rezulate. Smjena se može dogoditi uvijek, ali je pravo pitanje da li je ista u ovom trenutku pametan potez?!

SiB.hr

   

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja