Sport / Nogomet

Grad Osijek, IPK, Gradska banka i Vodovod objavili prodaju dionica NK Osijeka

Grad Osijek, IPK, Gradska banka i Vodovod objavili prodaju dionica NK Osijeka

Nogometaši Osijeka u pozitvnoj su mini seriji osvojili četiri boda i ozračje je znatno povoljnije negoli je bilo prije nekoliko tjedana. S one pak finacijske strane, mač stečaja i dalje visi nad glavom kluba. Grad Osijek nedavno je tako na sjednici Gradskog vijeća odlučio povući posljednji adut i staviti dionice kluba na javnu prodaju.

Tako je u javnom tisku proteklog tjedna objavljen poziv svim zainteresiranima da se jave na natječaj za kupovinu 46,6% dionica kluba nominalne vrijednosti oko 55,5 milijuna kuna. Početna cijena nije izražena pa je tako teoretski moguće da će se dionice prodati za popularnu jednu kunu uz određene uvjete koji su postavljeni pred buduće vlasnike.

Uvjet svima koji žele kupiti ovaj većinski paket dionica polaganje jamčevine u iznosu od 100 tisuća kuna te poprilično nejasno definirane kriterije za osiguravanje nesmetanog rada kluba u razdoblju od idućih pet godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Između ostalog, u natječaju stoji da je potrebno dostaviti: "Pismo namjere ponuditelja, kojim se obvezuje da će u slučaju, ako njegova ponuda bude najpovoljnija, najkasnije do sklapanja Ugovora o prodaji i prijenosu dionica Prodavatelju, odnosno NK Osijek s.d.d. jamčiti (garancijom banke ili drugim prihvatljivim osiguranjem) financijsku stabilnost Društva, u vremenu najmanje pet (5) godina računajući od dana sklapanja Ugovora o prodaji i prijenosu dionica na njegov trošak, te da u cijelosti prihvaća uvjete poziva i da njegova ponuda ostaje na snazi do okončanja postupka prodaje dionica."

Nažalost, u natječaju nije jasnije naznačeno što to znači financijska stabilnost u navedenom razdoblju, a o tome zadovoljava li neka ponuda ili ne odlučivati će posebno vijeće sastavljeno od članova Gradskog vijeća. Potencijalno, vijeće ne mora prihvatiti niti jednu ponudu koja eventualno pristigne.

Slične natječaje, istoga dana, objavili su i IPK Osijek d.d. u stečaju, Gradska banka d.d. u stečaju te Vodovod Osijek kao najveći vjerovnici.

Ukoliko je ikad bio trenutak za potencijalnog spasitelja kluba, o kakvima se u gradskim kuloarima puno govorilo u proteklim godinama, sad je pravi trenutak da stupi na scenu jer u suprotnom klub će teško preživjeti do naredne sezone.

Ono što će zasigurno zasmetati sve navijače kluba jest nedovoljna javna aktivnost kad je u pitanju prodaja dionica pa je tako gotovo neopaženo prošao oglas u novinama za prodaju kontrolnog paketa dionica. Navijači, kojih je dobar dio u bojkotu, upravo kao jedan od razloga svog nezadovoljstva ističu pasivnost u rješavanju problema kluba. Dojma smo kako će se, ovakvim pristupom prodaji, teško zainteresirati potencijalni ulagač koji ima mjesto prebivališta van Osijeka ili pak Hrvatske.

Natječaji su otvoreni do 27. studenog, a da li su na isti pristigle ponude koje zadovoljavaju, saznati ćemo 3. prosinca kad će biti javno otvaranje ponuda u prostorijama gradske vijećnice. Slobodno možemo reći kako će konačna sudbina kluba biti poznata do kraja ove godine - opstojnost ili propast!

SiB.hr

   


Izdvojeno

Reci što misliš!