Sport / Nogomet

Mihina Lambada iz Brazila: Gužva Sao Paula

Mihina Lambada iz Brazila: Gužva Sao Paula

Ah, Sao Paulo... Megalopolis od 12 milijuna stanovnika i još osam koji su se natiskali u njegovoj bližoj okolici!

Već je pogled iz zrakoplova, spuštajući se u zračnu luku Guarulhos, otkrivao da je ovo nepregledan „mravinjak“ za čiji bi obilazak trebalo puno više od dan ili dva koliko će većina hrvatskih navijača provesti u najvećem gradu na ovim prostorima.

I ono što je bitno, treba se odmah po dolasku „naoružati“ strpljenjem. Brazilcima se, naime, nikamo ne žuri, oni imaju svoj lagani ritam i puno toga uvijek može pričekati, bez obzira gdje vam se i koliko žurilo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ali zato na prepučenim gradskim prometnicama pokazuju koliko mogu biti nervozni, trubeći svima oko sebe. Crveno na semaforu ne znači nužno i zaustavljanje, u što smo se uvjerili više puta, želeći prijeći preko „zebre“... A gužve na cestama su takve da su i oni Hrvati koji su se odlučili u svojoj brazilskoj avanturi unajmiti rent a car zasigurno pomislili da im to baš i nije bio mudar potez, barem dok su ovdje. Nikada više neću nikome spomenuti da sam, recimo u Zagrebu, naletio na prometni „čep“ jer je to zapravo smiješno u usporedbi s ovim „krkljancem“.

sao-paulo-traffic-jam

Znate i sami da Brazilci vole zaplesati i prilično se opustiti, a noćni život u Sao Paulu nudi pregršt mogućnosti za dobru zabavu. Prepoznali su to i naši navijači, koji su očito bili dobro upućeni gdje je najbolje svratiti. Avenija Paulista, obližnja Republica, Brigadeiro i taj dio oko samoga centra Hrvatima je bio najprivlačniji. Doduše, nisu se baš zaredale bezbrojne „runde“ pića kao u nekim drugim metropolama jer će vam ovdje takav, veseliji izlazak izbiti poprilično reala iz novčanika, ali se u dobrom navijačkom društvu pomalo i zaboravi na proračun kojega smo okvirno predvidjeli za boravak u Brazilu...

Barove i restorane s vrlo raznolikom ponudom moguće je naći posvuda, kažu nam domaćini da ih je više od 15.000 u gradu! A to što ćete se u njima sporazumijevati ponajprije rukama i mimikom, ako niste prošli barem kraći tečaj portugalskog, također je nešto posve normalno.

Grad je ogroman, ali je metro uistinu funkcionalan i njime je jednostavno stići na bilo koje odredište, pa tako i do Corinthians Arene na kojoj će večeras Brazil i Hrvatska otvoriti Mundijal.

Fanova u kockastim dresovima trebalo bi biti oko 5,5 tisuća što će u usporedbi s prepotentnim brazilskim navijačima biti malo, ali se nadamo da će ih se čuti. I da ćemo imati razloga za pjesmu i veselje. Pa da mi na kraju zaplešemo sambu umjesto „Carioca“!

2ecd165f4863d30e5dafee7120989b4b.jpg

Iz Brazila za SiB - Mario Mihić Miha

Foto: Wikipedia

 


Izdvojeno

Reci što misliš!