Sport / Nogomet

Za novi umjetni teren 1,4 milijuna kuna

Za novi umjetni teren 1,4 milijuna kuna

Infrastruktura stadiona u Gradskom vrtu doslovce je u komatoznom stanju, što je dovelo do toga da je upitno normalno funkcioniranje NK Osijek.

U ovom trenutku 500-tinjak nogometaša koji su članovi bijelo-plavih doslovce nemaju na čemu trenirati i zbog toga je pokrenuta inicijativa temeljite rekonstrukcije terena u Gradskom vrtu. Umjetni teren je u takvom stanju da je postao opasan za zdravlje djece, pa je predsjednik Robert Špehar jesenas zabranio njegovu uporabu. Odmah je stupio i u akciju prikupljanja novca od bivših igrača kako bi se postavila nova umjetna trava, ali osim Miroslava Bičanića nitko drugi nije prepoznao predsjednikovu ideju. No, na kraju, daljnjim naporima financijska konstrukcija je ipak zatvorena najviše zahvaljujući Gradu Osijeku.

Javni natječaj za izvođača radova

Gradski oci su iz proračunskih sredstava za uređenje osječkih sportskih objekata izdvojiti dvije trećine potrebnog novca za uređenje terena s umjetnom travom.
- Prema našim proračunima, cijeli taj projekt trebao bi stajati 1,4 milijuna kuna, a Grad Osijek će za njega izdvojiti milijun. Ostatak će uložiti klub, a točnu cijenu radova znat ćemo kada “podignemo” postojeću umjetnu travu. Vjerujemo da je ispod nje drenaža i sve ostalo u dobrom stanju, što bi trebalo smanjiti troškove. S obzirom na to da su u pitanju proračunska sredstva izvođač radova bit će izabran sustavom javne nabave preko poduzeća Športski objekti. Javni natječaj za izvođača radova bit će objavljen sljedećeg tjedna, objašnjava Gordan Matković, direktor NK Osijek, pa dodaje:
- Jedini uvjet kluba jest da se postavi posljednja generacija umjetne trave koja je u stanju podnijeti svakodnevno intenzivno treniranje.
Napokon, rekli bismo, jer stanje terena na osječkom stadionu doista je bilo otužno. No, klupski direktor najavljuje da se neće stati samo na umjetnoj travi.
- Vjerujem da će to biti početak sustavnog ulaganja u obnovu kompletne infrastrukture stadiona u Gradskom vrtu, kaže Matković.

Speedway - ključ rješenja

Nakon umjetne trave na red bi trebao doći i pomoćni teren s prirodnom travom koji je definitivno u najlošijem stanju.
- Znam da gradonačelnik Krešimir Bubalo neće biti oduševljen tim našim planovima, ali jednostavno moramo dotjerati i taj pomoćni teren. Njegova će obnova biti još kompleksnija jer on nema ni drenažu. Taj je teren ključan za rad prve momčadi, te za odigravanje prvenstvenih utakmica mlađih kategorija. U svemu tome glavni travnjak će vjerojatno malo pričekati obnovu. Njega ćemo i dalje “krpati”, objašnjava Matković.

Čak i kada se svi ti tereni dotjeraju i obnove, osječki prvoligaš će imati manjak radnog prostora. Zbog toga postoje još neki projekti koji su, zasad, u povojima. Naime, ključ rješenja svih problema mogao bi biti najstariji sjeverni teren popularni Speedway. No, za njega u ovom trenutku postoje neka druga ubranistička rješenja.
- Tu je, prema GUP-u predviđena gradnja parka, ali mi ćemo se boriti za svoje ideje. Plan je da se na toj površini naprave tri poprečna terena što bi za nas bilo “rješenje za osvježenje”. Sad koliko je to ostvarivo moramo još ispitati. Kod tog pitanja ćemo se savjetovati sa stručnjacima. Ima nekih rješenja koja su već ucrtana u planove, ali ona mi se ne čine najsretnijima. Ako se sve to izjalovi možda uspijemo iščeprkati neki komadić zemlje uz južnu zaobilaznicu, zaključuje Gordan Matković, direktor NK Osijek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U PROLJEĆE UTAKMICE U DNEVNIM TERMINIMA

Skorašnji sastanak čelnika NK Osijek s Upravom javnog poduzeća Športski objekti trebao bi iznjedriti još jednu novost. Naime, bijelo-plavi bi u proljeće svoje prvenstvene utakmice trebali igrati u dnevnom terminu.
- Direktor Športskih objekata Zvonko Ibriks nas je zamolio da razmotrimo tu mogućnost, a jedini je razlog neispravan agregat za proizvodnju struje. Zbog njega smo u nekim jesenskim utakmicam struju dobivali iz javne rasvjete, a to uopće nije jeftino. U biti, mi nemamo ništa protiv da u proljeće igramo u dnevnom terminu, kaže Gordan Matković, direktor NK Osijek.
Jasno, izuzetak se može dogoditi ako je HRT odlučio prenositi susret iz Gradskog vrta. Tada će se aktivirati večernji termin.

Tekst: D.Keler / www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!