FOTO: 'Ajmo vrući kesteni, još malo pa nestalo...
Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder 2011/kestenje is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

FOTO: 'Ajmo vrući kesteni, još malo pa nestalo...

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 2011/kestenje is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Kestenima se pripisuju ljekovita svojstva, a zbog velike energetske vrijednosti posebno se preporučuju sportašima i djeci. Pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, čaj od kestena sjajno djeluje u ublažavanju simptoma astme i bronhitisa, a mogu se jesti i u juhi i salatama.

Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući kesteni koji griju promrzle dlanove na tmuran dan. Miris kestena, bilo pečenih ili kuhanih, uvijek stvara osjećaj ugode i topline. Danas se kesteni diljem gradova u Slavoniji i Baranji mogu pronaći po cijeni od 10-12 kuna za pola mjerice, odnosno 20-24 kune za cijelu mjericu.

Kesteni se pojavljuju i konzumiraju još u prethistoriji na prostorima Mediterana i Azije. U početku su uzgajani u Kini, Japanu, a potom su ih rimske legije donijele u Europu. Poznato je da su pečeni kesteni prodavani na ulicama Rima u davnom 16 st., pa se opojni miris već tada širio ulicama grada baš kao što to čini i danas.

Plod kestena je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije. Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, no od svojih se rođaka (oraha, badema i lješnaka) razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C. Kesteni se odlikuju posebnom teksturom i slatkim, blagim okusom.

Poznato je stotinu različitih vrsta kestena. Općenito se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena.

S druge strane, divlji kesten, koji nažalost nije za jelo, posjeduje ljekovita svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.

No, na stranu svi ti podaci. Rijetko tko razmišlja o svojstvima i djelovanju kestena u trenucima dok po rukama prevrće vruće kestene po uglovima i šetnicama svoga grada...

{galerija layout=fixed rows=1cols=5 width=93 height=73orientation=horizontal}2011/kestenje{/galerija}

Tekst: SiB.hr i Zdravakrava.hr
Foto: Marko Banić/SiB.hr

   
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja