Dobar i loš GI indeks
Sigurno ste do sada imali prilike pročitati da treba voditi računa pri odabiru ugljikohidrata, odnosno da postoje 'dobri' i 'loši' ugljikohidrati. Saznajte koji su kakvi u tekstu naše kolumnistice Nives.
U loše se tako ubrajaju bijelo brašno, pivo, bijeli kristalni šećer, kukuruz, krumpir. Cjelovite žitarice (pšenica, raž, ječam), grašak, cjelovita riža, zobene pahuljice, mliječni proizvodi, pripadaju onim dobrim ugljikohidratima, odnosno onima sa niskim glikemičkim indeksom.
Glikemički indeks je sustav rangiranja hrane prema njenom učinku na razinu glukoze (šećera) u krvi. Glukoza je osnovni izvor energije svih stanica u tijelu, transportira se putem krvi, a uglavnom potječe iz ugljikohidrata koje unosimo hranom.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Tijela su pronađena na samom ulazu u Bogdanovce, i to na oranici koja se sve ove godine obrađuje
-
-
Posjetitelji festivala imaju priliku kuhati s Tomislavom Špičekom, zabaviti se uz Indiru Levak, družiti se s igračima NK Osijek te testirati svoje znanje s Deanom Kotigom. Za dozu adrenalina zadužena je ekipa iz Pannonian Challengea s preskokom preko kamiona za odvoz otpada
Znači, GI govori hoće li nam hrana podići razinu glukoze dramatično, umjereno ili lagano. Vrsta namirnice koja ima glikemički indeks od 1 - 50 pripada u hranu niskog GI.
[inset side=left] "...nakon konzumacije slatkiša osječate se tromo, umorno i loše..." [/inset]
Ona koja ima GI od 50 - 75 pripada u umjerenu GI skupinu, dok ona koja ima od 75 - 100 pripada u hranu visokog glikemičkog indeksa. Ugljikohidrati koji se razlažu polako, oslobađajući glukozu postepeno u krv, imaju nizak GI. Sukladno tome, ugljikohidrati koji se razlažu brzo imaju najviši GI.
Poznavanje GI vrijednosti i plan prehrane koji podrazumijeva nisku ili umjerenu vrijednost glikemičkog indeksa može koristiti pri kontroli razine glukoze u krvi, što dugoročno može biti pozitivan čimbenik u prevenciji debljine, dijabetesa tipa II, kao i povišenog kolesterola.
Vjerojatno ste primjetili da se nakon konzumacije slatkiša, ili slične hrane bogate konzumnim šećerom, koja izaziva nagli porast razine glukoze, osjećate umorno i tromo, odnosno loše. Ovaj osjećaj javlja se uslijed pretjeranog izlučivanja inzulina, što uzrokuje sniženje razine glukoze ispod normalne vrijednosti, te pojavu hipoglikemije i umora. Ako razina glukoze u krvi neprestano naglo raste i snižava se tijekom dana, nećemo se osjećati dobro. Odaberemo li hranu koja održava stalnu razinu glukoze u krvi, osjećamo se poletno i puni smo energije.
[important color=grey title=Savjeti pri odabiru namirnica]
Ograničiti unos bijelog brašna i bijelog šećera.
Radije odabrati graham kruh, cjelovite žitarice, orašaste plodove, sjemenke, mahunarke, voće. Citrusno voće ima nižu GI vrijednost od većine vrsta voća.
Riba, mliječni proizvodi su dobar odabir s obzirom da imaju nisku vrijednost glikemičkog indeksa.
Prebiotici – neprobavljivi sastojci hrane (vlakna, inulin, fruktooligosaharidi) imaju nisku vrijednosti GI=0, što je izuzetno korisno i za dijabetičare.
Ono što svakako ne trebamo izostaviti su masti, ali prvenstveno maslinovo ulje, ulje lanenog sjemena, bučino ulje.
[/important]
Piše: Nives Stojanović
Izdvojeno
-
Dulje vruće sezone i rjeđi mrazevi značili su da je postala virusna bolest koju najbrže šire komarci u svijetu, a uzima maha i u Europi
-
Ukupno je u Hrvatskoj 399 lokacija s kamerama, a u Slavoniji i Baranji je njih 79
-
Bez obzira na poskupljenje općenitih životnih troškova, studenti u Osijeku imaju privilegiju relativno stabilnih cijena najma stanova
-
Olga ne planira napustiti Osijek, a u Ukrajinu odlazi samo u okviru posjeta rodbini i prijateljima
Reci što misliš!