Facebook “priznaje poraz” zbog privatnosti

Facebook “priznaje poraz” zbog privatnosti

facebook 400

Bliži se dogovor Facebooka i regulatorne agencije SAD-a u svrhu zaštite privatnosti korisnika.

Facebook je u nagodbenim pregovorima sa Federalnom trgovinskom komisijom Sjedinjenih Američkih Država zbog navoda da je ugrozio privatnost korisnika kada je promijenio postavke privatnosti, otkrivajući više informacija nego ranije.

Facebook bi se ovim predloženim dvadesetogodišnjim ugovorom obavezao da će od korisnika tražiti izričitu suglasnost prije nego što objavi materijale koji su objavljivani sa ograničenjem pod ranijim, strožim pravilima o privatnosti, izvijestila je agencija Bloomberg.

Prema navodima lista New York Times, Facebook neće pitati korisnike žele li u budućnosti objavljivati određene stavke svog profila.

 

Zaštita korisnika

Izvori bliski pregovorima izjavili su za Bloomberg da će komisija svake godine vršiti reviziju Facebookovih postupaka. Komisija sve više štiti privatnost korisnika interneta. Već je postigla nagodbe sa kompanijama Google i Twitter. Glasnogovornica komisije Cecilia Prewett i glasnogovornik Facebooka Andrew Noyes nisu željeli komentirati o pregovorima.

Centar za privatnost elektronskih informacija iz Washingtona uložio je komisiji žalbu protiv Facebooka 2009. godine zbog činjenice da Facebook automatski objavljuje određene stavke nečijeg profila, poput njihovog imena, fotografije, spola i liste „prijatelja". Devet udruženja za zaštitu potrošača pridružilo se žalbi.

Tekst: Al Jazeera

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

No events