SiB Plus / Skidamo Prašinu

Upoznajte prvu uličnu skulpturu u Hrvatskoj

Upoznajte prvu uličnu skulpturu u Hrvatskoj

Šetač je jedan od najpoznatijih simbola i uličnih skulptura, te na poseban način predstavlja grad. Grad Osijek Šetača pokušava prezentirati kao jednog od turističkih predstavnika Osijeka, te ga učiniti prepoznatljivim izvan gradskih, pa i državnih granica.

Šetač je jedan od najpoznatijih simbola i uličnih skulptura, te na poseban način predstavlja grad.


Grad Osijek Šetača pokušava prezentirati kao jednog od turističkih predstavnika Osijeka, te ga učiniti prepoznatljivim izvan gradskih, pa i državnih granica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U tom smjeru, Šetača su pretvorili u svojevrsni brand grada putem projekta Tomislava Levaka koji je grafički oblikovao crvene i crne siluete semafora Šetača, te na taj način želio upozoriti na nove mogućnosti grada na Dravi.

Na taj način je jedna od najpoznatijih uličnih skulptura postala još atraktivnija i zanimljivija, a sam projekt je grad Osijek učinio jedinstvenim u Hrvatskoj i široj regiji.

Tko je Šetač?

Šetač je na Trgu slobode u Osijeku (bivšem Trgu oslobođenja) postavljen 1974. godine kada je to bila prva ulična skulptura u Hrvatskoj i jedna od prvih u ovom dijelu Europe.

To je silueta brončane skulpture poznatog hrvatskog književnika i publicista Augusta Cesarca, koju je osmislio i izradio osječki akademski kipar Stjepan Gračan. Nedugo nakon postavljanja, stanovnici Osijeka su brončanoj skulpturi dali nadimak "Šetač"; te je pod tim nadimkom spomenik poznat i izvan granice grada Osijeka.

Spomenik visok dva metra i jedan je od rijetkih osječkih spomenika koji je preživio Domovinski rat.

setac okomito2 495

Šetač kao brand

Nakon pročitanog novinskog članka o velikoj uličnoj umjetničkoj instalaciji pod imenom "Walking Men 99" (99 hodača) postavljenoj u Manhattanu, koja predstavlja različite i originalne "zelene hodače" iz 99 gradova svijeta, Osječanin Tomislav Levak smislio je projekt koji bi brendirao grad Osijek kao suvremen, urban, ležeran i zanimljiv grad, koji je poželjan za život u njemu, ali i za turističke i edukativne svrhe.

Prilikom pretraživanja internetskih stranica primjetio je da ne postoji čvrsto određena pravila o izgledu crvenih i zelenih likova na pješačkim semaforima, osim osnovnog, koji govori da likovi svojim položajem tijela šalju poruku pješacima kada smiju a kada ne smiju prelaziti cestu.

Gospodin Levak je odlučio zatražiti autorska prava od kipara Stjepana Gračana da siluetu svima poznatoga "Šetača" ubaci u semafore. Taj projekt je nazvao "Originalni osječki semafori za pješake" s pojašnjenjem "Osječki 'Šetač' kao 'Crveni stajač' i 'Zeleni hodač".

Cesarec je bio poznati književnik i publicist te bi na ovaj način prenesena poruka široj javnosti bila da je Osijek grad sa bogatom kulturnom tradicijom.

semafor 495

[span class=camera]Obilježavanje pješačkih staza siluetom "Šetača"[/span]Zaključak

Osijek kao jedan od gradova koji se može ponositi velikim povijesnim i kulturološkim bogatstvom, krenuvši od mnogih povijesnih činjenica o samome gradu i dokazima o burnoj prošlosti koji i danas krase naš grad i koračajući Tvrđom koja je vrijedna ponosa i divljenja zbog svih ljepota koje je zadržala tokom vremena, do mnoštva perivoja, i parkova te spomenika od kojih svaki priču svoju priču.

Šetač strancu možda ne znači mnogo. Ipak je on samo čovjek koji negdje žuri s knjigama u lijevoj ruci, ali nama koji smo odrasli prolazeći pored njega ima puno dublje značenje i jaku povezanost.

setac vodoravno495

[span class=doc]Upoznajte jedan od zaštitnih znakova Tvrđe[/span]

Ostale tekstove rubrike SKIDAMO PRAŠINU pogledajte OVDJE.


Tekst: Ekonomski fakultet Osijek 
Foto/grafika: SiB.hr



Izdvojeno

Reci što misliš!