Upoznajte prvu uličnu skulpturu u Hrvatskoj

Upoznajte prvu uličnu skulpturu u Hrvatskoj

setac opis495

Šetač je jedan od najpoznatijih simbola i uličnih skulptura, te na poseban način predstavlja grad.


Grad Osijek Šetača pokušava prezentirati kao jednog od turističkih predstavnika Osijeka, te ga učiniti prepoznatljivim izvan gradskih, pa i državnih granica.

U tom smjeru, Šetača su pretvorili u svojevrsni brand grada putem projekta Tomislava Levaka koji je grafički oblikovao crvene i crne siluete semafora Šetača, te na taj način želio upozoriti na nove mogućnosti grada na Dravi.

Na taj način je jedna od najpoznatijih uličnih skulptura postala još atraktivnija i zanimljivija, a sam projekt je grad Osijek učinio jedinstvenim u Hrvatskoj i široj regiji.

Tko je Šetač?

Šetač je na Trgu slobode u Osijeku (bivšem Trgu oslobođenja) postavljen 1974. godine kada je to bila prva ulična skulptura u Hrvatskoj i jedna od prvih u ovom dijelu Europe.

To je silueta brončane skulpture poznatog hrvatskog književnika i publicista Augusta Cesarca, koju je osmislio i izradio osječki akademski kipar Stjepan Gračan. Nedugo nakon postavljanja, stanovnici Osijeka su brončanoj skulpturi dali nadimak "Šetač"; te je pod tim nadimkom spomenik poznat i izvan granice grada Osijeka.

Spomenik visok dva metra i jedan je od rijetkih osječkih spomenika koji je preživio Domovinski rat.

setac okomito2 495

Šetač kao brand

Nakon pročitanog novinskog članka o velikoj uličnoj umjetničkoj instalaciji pod imenom "Walking Men 99" (99 hodača) postavljenoj u Manhattanu, koja predstavlja različite i originalne "zelene hodače" iz 99 gradova svijeta, Osječanin Tomislav Levak smislio je projekt koji bi brendirao grad Osijek kao suvremen, urban, ležeran i zanimljiv grad, koji je poželjan za život u njemu, ali i za turističke i edukativne svrhe.

Prilikom pretraživanja internetskih stranica primjetio je da ne postoji čvrsto određena pravila o izgledu crvenih i zelenih likova na pješačkim semaforima, osim osnovnog, koji govori da likovi svojim položajem tijela šalju poruku pješacima kada smiju a kada ne smiju prelaziti cestu.

Gospodin Levak je odlučio zatražiti autorska prava od kipara Stjepana Gračana da siluetu svima poznatoga "Šetača" ubaci u semafore. Taj projekt je nazvao "Originalni osječki semafori za pješake" s pojašnjenjem "Osječki 'Šetač' kao 'Crveni stajač' i 'Zeleni hodač".

Cesarec je bio poznati književnik i publicist te bi na ovaj način prenesena poruka široj javnosti bila da je Osijek grad sa bogatom kulturnom tradicijom.

semafor 495

Obilježavanje pješačkih staza siluetom "Šetača"Zaključak

Osijek kao jedan od gradova koji se može ponositi velikim povijesnim i kulturološkim bogatstvom, krenuvši od mnogih povijesnih činjenica o samome gradu i dokazima o burnoj prošlosti koji i danas krase naš grad i koračajući Tvrđom koja je vrijedna ponosa i divljenja zbog svih ljepota koje je zadržala tokom vremena, do mnoštva perivoja, i parkova te spomenika od kojih svaki priču svoju priču.

Šetač strancu možda ne znači mnogo. Ipak je on samo čovjek koji negdje žuri s knjigama u lijevoj ruci, ali nama koji smo odrasli prolazeći pored njega ima puno dublje značenje i jaku povezanost.

setac vodoravno495

Upoznajte jedan od zaštitnih znakova Tvrđe

Ostale tekstove rubrike SKIDAMO PRAŠINU pogledajte OVDJE.


Tekst: Ekonomski fakultet Osijek 
Foto/grafika: SiB.hr

Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Srijeda

Četvrtak