Skidamo prašinu: Osječki vodotoranj

Skidamo prašinu: Osječki vodotoranj

sib snijezni wallpapper 1280 1024 10

Mnogi šetajuči Osijekom zapaze dio bastiona Tvrđe, fotografiraju ga, a da zapravo ne znaju kada je sagrađen iza što je prvotno služio. Donosimo priču o ovom simbolu Osijeka.

VIDEO: I to je Hrvatska: Osječka Tvrđa

1758.g. izgrađen je Vodotoranj (Wasserturm) kada je tvrđava dobila svoj vodovod. Iz njega su se napajale četri česme i dvije fontane na Trgu sv.Trojstva.

Na vrhu tornja sačuvan je još i danas kameni rezervoar, koji je u to vrijeme predstavljao jedinstveni inženjerski pothvat u Hrvatskoj. Narod ga je zvao ''motorni bunar''.

Međutim, taj kameni rezervoar bio je nedovoljan za potrebnu vodu, pa su 1908.godine iznad njega, u samom vrhu kule, postavljena dva željezna rezervoara nešto manjih dimenzija. Prostori unutar zidina vodotornja preuređeni su za crpnu stanicu, a voda se crpila iz Drave.

Prva taložnica i crpna glava u dravskom koritu kod malo nižeg vodostaja pojavljivala se iz Drave što je ujedno bilo znak da se crpljenje iz Drave mora prekinuti.

K tome je drvena konstrukcija šipova i oplata crpnog kanala dotrajala pa je 1839. godine vojna vlast dala izgraditi novi crpni kanal za taložnicu koja je odgovarala vrlo modernoj drenažnoj filternici po tadašnjim propisima.

(Božo Plevnik; Stari Osijek)

vodotoranj

   
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja