Pješački most - ponos Osijeka

Pješački most - ponos Osijeka

Foto: Danijel Dobrosavljević

Povijest Osijeka obilježili su brojni mostovi, a među njima ističe se veličanstveni most Sulejmana kojeg je nakon više od 120 godina postojanja srušila austro-ugarska vojska. Na njegovo mjesto 300 godina kasnije smjestio se poznati viseći pješački, bijeli ili Most mladosti.

Viseći pješački most izgrađen je 1980. godine i to u svega 3 mjeseca, te je odmah postao simbol grada kao jedini gradski pješački most visok 35m i širok 6m, kao stari gradski mostovi.

Svojim 200-metarskim lučnim mosnim dijelom vezanim čeličnom užadi za četverodijelne vitke obalne stupove jedinstvena je građevina Osijeka i Hrvatske. Središnjim dijelom podsjeća na Elizabetin most u Budimpešti, a stupovi na Eiffelov toranj u Parizu. Jedan je to od petnaest mostova u povijesti grada, projektiran je u beogradskoj Montgradnji.

Od izgradnje do Domovinskog rata most je nosio naziv Most mladosti. U vrijeme rata pretrpio je značajna oštećenja, ali nikad nije srušen.

Foto: Marko Banić

Već 1993.g. most je značajno obnovljen. Nova značajnija obnova se dogodila 2007.g., kad je postavljena nova šetna površina (novi asfalt), obnovljeni spojevi ploča, obojana ograda, zamijenjena i popravljena rasvjeta. Tijekom Domovinskog rata most se koristio i kao veza s Baranjom s obzirom da je cestovni most preko rijeke Drave u Osijeku bio srušen.

Posljednih godina na mostu se sve češće mogu pronaći i lokoti koje su zaključali zaljubljeni ne bi li vječno "zotočili" svoju ljubav. Nažalost, most se često koristi i kao podloga za šaranje pa je tako 2012. godine premazan antigrafitnim bojama.

U komentar nam napište što za vas znači pješački mosti ili nam ispričajte neku priču/anegdotu koja vas veže za njega.

"...naša Drava i viseći most koji je mene kao malog podsjećao na Golden Gate iz San Francisca i za kojeg sam se uvijek pitao zašto nije dovoljno prikazan kao naš..."

SiB.hr
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Subota

Nedjelja

Ponedjeljak