Skidamo prašinu: Priča o osječkom Knedl satu
Putovanja Slavonijom i njihovi turistički vodiči donose zanimljivu priču vezanu uz jedan gastro specijalitet. Poslušajte i okusite osječku priču staru preko 300 godina.
[blockquote]U davna vremena, Osijek je u vihoru rata postao dijelom velikog Turskog carstva. Ipak, na veliku sreću Osječana, jednog petka u 11 sati zadnji turski vojnik napustio je grad, a sve crkve zazvonile su i tako najavile dugo čekanu slobodu.
Kako su godine prolazile, crkve su i dalje svakog petka zvonile u spomen na veliki događaj no Osječani su zaboravili prvi razlog...
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Povećanju današnjeg broja posjetitelja zasigurno doprinosi i Zeleni četvrtak, manifestacija kojom se želi potaknuti građane na, prije svega, usvajanje zdravih prehrambenih navika
-
-
Na naizgled jednostavno pitanje kandidat je ponudio potpuno neočekivani odgovor
Konačno i praktično, osječke kuharice shvatile su da je upravo to vrijeme, "kada im sve crkve tako kažu", idealno za pripremu jednog od omiljenih im jela - knedli, kako bi cijeli ručak bio gotov na vrijeme, do podneva! I tako je taj, jedanaesti sat petkom postao poznat kao "knedl sat"!
Ako je danas petak, pričekajte 11 sati, dobro osluhnite čujete li zvona osječkih crkvi, a zatim zamolite da vam posluže nama omiljene knedle sa šljivama.[/blockquote]
Ovakve i slične priče možete poslušati svake prve subote u mjesecu tijekom tradicionalnog Sajma antikviteta, a neke od njih možete pročitati OVDJE.
Izdvojeno
-
Donosimo vam recept za skuhati pravi baranjski fiš paprikaš i domaću tjesteninu
-
Moša je oduvijek bila poznata i kao pravi gradski kvart iliti, bolje rečeno, firtl u kojemu su živjeli pravi gradski dečki i cure koji su se uvijek, osim sitnih kavgi s Retfalčanima, držali zajedno
-
Nakon devet godina života u Irskoj kući se vratio i Osječanin Dino Dželihodžić
-
Kratka imena, dva sloga, to su trendovi: Liam, Noel, Lota, gotovo je doba Štefanija i Terezija
Reci što misliš!