Priča o kapelici Kamenitog križa i osječkom Romeu i Juliji

Priča o kapelici Kamenitog križa i osječkom Romeu i Juliji

kapelica kamenitog kriza

Kapelica Kamenitog križa ili narodski zvana Kapelica nesretnih ljubavi nakon nekoliko godina vraćena je sinoć na svoju izvornu lokaciju, uz sami centar Eurodom čija gradnja napreduje iz dana u dan. Donosimo vam priču o ovoj kapelici.

[blockquote]Nekada je na prostoru budućega važnoga gradskog središta bilo javno stratište s vješalima obližnje tvrđave i mjesto za proštenja. Navodno je bilo i mnogo grobnih humaka koji su poravnani za gradnje željezničke pruge prema Dalju. Tu je bilo i kameno raspelo oko kojega je naknadno, 1780. izgrađena kapelica Kamenitog križa, nazvana i Kapelicom nesretnih ljubavi.

Podigao ju je jedan trgovac u spomen na legendu o osječkom Romeu i Juliji, zapravo na smrt mladića kojega su panduri uhvatili u kasnim noćnim satima i optužili za ubojstvo u blizini. Mladić je nijekao zločin, ali je odbio reći gdje je bio kako bi zaštitio čast djevojke s kojom je proveo noć. Ona je međutim prekasno sve priznala da bi spriječila vješanje svoga ljubljenoga mladića.

Kapelici se hodočastilo sa svih strana i zabilježeno je da se od prikupljenih milodara uzdržavala prva osječka bolnica, sadašnji Dom za stare u Gradskom vrtu. Čak je 1814. bio izrađen i projekt kojim je kapelici trebalo dograditi i crkvenu lađu, ali je bila napravljena samo željezna ograda.

Raspelo je prije početka radova na centru Eurodom prebačeno u restauratorsku radionicu Konzervatorskog odjela u Osijeku gdje će biti obnovljeno. U kapelici će biti restaurirani kameni križ i izvorna škrabica, a postavit će se i metalna vrata te dio drvoreda koji je tu stajao prije probijanja Trpimirove ulice.

Štoviše, uz pomoć investitora cijela će se priča o nesretnim osječkim ljubavnicima pokušati spasiti od zaborava. Valja svakako dodati da je na tom neobičnom mjestu na negdašnjem rubu grada 2. prosinca 1786. održana narodna svečanost i skupština vezana uz nastanak grada Osijeka, zapravo ujedinjenja triju gradskih naselja (Tvrđe, Gornjega grada i Donjega grada) u zajedničku općinu.[/blockquote]POGLEDAJTE: Više priča iz povijesti OsijekaSiB.hr
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Srijeda

Četvrtak

Petak