Skidamo Prašinu

Skidamo Prašinu

Božić u Osijek 1991. godine

bozic 1991 osijek

Veličina blagdana Božića unosi poseban mir i nadu u ljudska srca čak i onda kada se to čini nemogućim. Posebno se to osjećalo ratne 1991. u gradu na Dravi.

VIDEO
   

Rat i sjećanja: Osječka Tvrđa kao židovski geto u Drugom svjetskom ratu

tvrdja ghetto

Američka mini serija 'Rat i Sjećanja' (War and Remembrance), snimana po istoimenom romanu Hermana Wouka i emitirane 1988. godine, nek od svojih kadrova snimila je i u osječkoj Tvrđi.

VIDEO
   

Skidamo prašinu: Adela Deszaty - osječka filantropkinja

destacina ulica

Mnogi ne znaju da je današnja Ulica Hrvatske Republike nekada nosila naziv Desatičina ulica. Ime je dobila po bogatoj udovici osječkog ljekarnika, Adeli Deszaty.

   

Ronioci istražili ostatke Sulejmanovog mosta

djola sulejman 02

U periodu od 11. do 15. srpnja djelatnici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA) proveli su još jednu kampanju arheoloških istraživanja u ribnjaku Mala Đola u mjestu Darda sjeverno od Osijeka.

FOTO
   

Kip Sakuntale - motiv dalekoistočne mitologije u osječkom parku

sakuntala

Petar pl. Modesti bio je gradski senator i predsjednik Društva za uljepšavanje grada Osijeka, a zaslužan je za postavljanje skulpture sfingi i Sakuntale u Sakuntala parku 1896. godine.

   

SKIDAMO PRAŠINU: Znate li da je u Osijeku rođen pradjed britanske kraljice?!

Franz von Teck

Najava dolaska princa Charlesa u Osijek, bivšeg supruga pokojne i omiljene princeze Diane, izazvala je brojne komentare. Mnogi od njih bili su izrazito negativni jer će dolazak ovako važnih uzvanika na svjetskoj sceni prouzročiti zasigurno velike organizacijske troške. Ipak, mi smatramo kako njihov dolazak nudi brojne turističke mogućnosti za Osijek i našu regiju.

   

Stara zgrada Poljoprivrdnog fakulteta 1991. i 2016. godine

ptf1991

Ponos osječke akademske zajednice i preteća modernog Sveučilišta u Osijeku bila je zgrada Poljoprivrednog i Prehrambreno-tehnološkog fakulteta smještena neposredno uz Tenjsku cestu.

VIDEO
   

Skidamo prašinu: Tajne osječkih bordela iz 19. stoljeća

osijek-bludiliste

U prijelazu iz 19. u 20. stoljeće za one Osječane koji su bili u potrazi za nešto intimnijim oblicima zabave, na raspolaganju su bile javne kuće, tzv. bludilišta, koja su bila jedina mjesta na kojima se legalno moglo baviti prostitucijom.

   

Skidamo prašinu: Legendarna osječka ratna radio postaja ''Žuta podmornica''

zuta podmornica osijek 1

U najteže dane Domovinskog rata moral građanima Osijeka, ali i vojnicima, dizali su dečki iz legendardne ratne radio postaje "Žuta podmornica".

   

Pogledajte kako su izgledali tulumi u Osijeku početkom 90-tih

tulum

Krajem 80-tih i samim početkom 90-tih Osijek je mjesto prepuno rock sadržaja. Uz službene medije i organizacije (Glas Slavonije, TEN, SKC...), tu su svoje mjesto našle i privatne inicijative (Heroina, Plavi Pilot, Nova...).

VIDEO
   

Pogledajte Slavoniju i Baranju iz zraka 1968. godine

osijek 1968

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je danas interaktivnu kartu Hrvatske na kojoj možete vidjeti kako je naša zemlja izgledala prije 50 i više godina.

   

Pogledajte kako je izgledao veliki odmor 1989. u Tvrđi

tvrdja

Svi koji ste barem jednom prošetali osječkom Tvrđom za vrijeme velikog odmora učenika srednjih škola znate kako to izgleda. Vjerojatno ste mislili i kako je okupljanje u Tvrđi pod velikim odmorom "hir" nekih novih generacija.

VIDEO
   

Skidamo prašinu: Baranjsko Belje 1985. godine

baranja belje

Ovo je video zapis o Belju iz 1985 godine. Još ima dosta ljudi koji se sjećaju ovakvog Belja kao i onih koji se još mogu prepoznati. Tada se govorilo da je Belje Baranja i Baranja je Belje. Sjetite se samo "kooperacije" koja je zapošljavala gotovo još jedno Belje.

VIDEO
   

KVIZ: Koliko dobro poznaješ povijest Osijeka? Odgovori i saznaj!

Nerijetko se zapitamo koliko uistinu znamo o povijesti grada ili mjesta u kojem živimo, o klubu za kojeg navijamo ili o tradiciji našeg kraja. U serijalu kvizova, pokušati ćemo vas izazvati da preispitate svoje znanje povijesti.

   

Stranica 1 od 7

Najave događaja

Subota

Nedjelja

Ponedjeljak