SiB Plus / Mira Perić Kraljik

Kolumna glumice Mire Perić Kraljik: male i velike uloge

Kolumna glumice Mire Perić Kraljik: male i velike uloge

U dvadeset sedmogodišnjem glumačkom životu igrala sam i jedno i drugo. Zanosa, nadahnuća, ljubavi za njih  uvijek je bilo, nekada više-nekada manje. 

Male uloge ne dopuštaju pogrešku

Naravno, uvijek su mi bile draže velike uloge. One  dopuštaju mogućnost pogreške. Slučajno možete izgubiti koncentraciju u bilo kojem dijelu predstave, ali nema razloga za paniku jer oporavit ćete se do kraja. Mala uloga u zadanoj sekundi traži stopostotnu koncentraciju i pogrešku možete ispraviti tek na slijedećoj predstavi. Veliki neprijatelj male uloge jest čekanje iza scene. Nijedna velika uloga ne može tako iscrpiti glumca kao čekanje da dođete na red, da dođe vaša scena. Svako je  glumačko iskustvo bez obzira na veličinu uloge  veliko znanje a važnije od male ili velike uloge je  iskusan redatelj,  ali s energijom mlade osobe, zdrav smisao za humor cijeloga tima, doza cinizma koja ne ubija nego  tjera naprijed, dramski tekstovi koji komentiraju našu stvarnost i koji bude „ono nešto“, maštoviti partner na kojeg se možete osloniti i  vjerovati mu, promidžba koja organizira najbolju reklamu za predstavu i glumca -  bilo čija čarobna ruka koja šaku soli pretvara u zlatni prah!
Kuham ručak. Zamorno je to svakodnevno kuhanje. Sin mi smeta. Stalno nešto zapitkuje. Poslije sine… kao taktično odgovaram. Mama,  dam ti pusu… Može i bježi u svoju sobu. Cmok, cmok, cmok, cmok… Poslije ću biti dobra mama.

Oštroumne budale

Čitam različite autobiografije i zamišljam da ih sve igram (moja glava to za sada dobro podnosi, jučer sam iz fotelje odigrala sve prometne znakove): Mani Gotovac, Julijana Matanović, Rade Šerbeđija, Igor Mandić, Anja Šovagović Despot… Svi su pokušavali zabilježiti vrijeme, njihovo vrijeme. Ljudi vole čitati o tuđim menstruacijama, spermi,  perverzijama, krađama, lažima… kroz to i sebe otkrivaju i znatiželjno špijuniraju tuđe živote. Svi ispadaju oštroumne budale – oksimoroni. I pisci i čitači. Svi pišu i čitaju u korist vlastite štete. U velikoj skromnosti  pokušavaju precizno pisati i o drugima, njima dragim ili manje dragim osobama. Ne uspijevaju izbjeći kritičarenje. Osobno nemam taj problem, pišući isključivo želim škrabati o sebi. Ja sam glavni lik,  drugi su sporedni. Odmah mi je lakše (nitko me neće zaje… da sam tašta). Tražim optimizam u očaju. Možda sutra pomislim da je ovo ipak samo efemerno stanje.

Bez taštine i samozavaravanja

Nemam velikih problema s taštinom… od ove sekunde moj je sin  glavni lik/velika uloga do slijedeće probe koja počinje u 18 sati. U novoj predstavi koju radimo igram srednju ulogu, ali  igram ju kao da je velika i baš za mene pisana (časna riječ, nije ovo smozavaravanje)!

 

Piše: doc. art. Mira Perić Kraljik, glumica

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!