Žive jaslice u Aljmašu

Žive jaslice u Aljmašu

Aljmaš, poznato marijansko svetište u Općini Erdut, četvrtu godinu za redom, u vrijeme Božića, organizira manifestaciju Žive jaslice.

Upriličenje puta Svete Obitelj uoči Isusova rođenja odigrat će se na prostoru betonskog nogometnog igrališta, preko puta Kalvarije, na samom ulazu u mjesto. Pripreme su u završnoj fazi a provodi ih KUD "Aljmaš", koji je u suradnji s drugim udrugama i pojedincima iz Aljmaša, te uz financijsku podršku Općine Erdut, i ove godine preuzeo organizaciju i provedbu projekta Žive jaslice.  

Trodnevna manifestacija bit će održana na Badnjak, u petak 24. prosinca 2010. od 21,30 do 23,30 sati, potom 26. prosinca, u nedjelju, na blagdan Svete obitelji i Svetog Stjepana od 16 do 18 sati, te na blagdan Bogojavljenja - Sveta tri kralja, u četvrtak 6. siječnja 2011. godine od 15 do 17 sati.  

Tijekom tri dana događanja, u Aljmašu će biti postavljeni izložbeni štandovi lokalnih tradicionalnih majstora, obrtnika i udruga, uz ponudu tople okrijepe za sve posjetitelje, a na dane Živih jaslica u Aljmašu resotran Vikend (u centru kod crkve) i krčma Kod Daneta, daju popust na konzumaciju fiša od 20 %. 

Priča o događanjima Kristova rođenja na Badnju večer događa se u mnogim mjestima širom svijeta, a najpoznatije su Žive jaslice koje se održavaju u Rimu. Prisjetimo se, Betlehem, mjesto Isusova rođenja, nalazi se 10 km južno od Jeruzalema. U vrijeme Isusova rođenja gostionice koje je Josip s Marijom obilazio bile su pune, te su prenoćili u spiljama ispod gostionica gdje su ljudi držali životinje. Danas pojam betlehemske štalice poziva na mir i spokoj, dostojanstvo i slogu obiteljskog okupljanja. 

Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr