Panona fest 2012 - Kanuima, biciklima i pješice prema Erdutu

Panona fest 2012 - Kanuima, biciklima i pješice prema Erdutu

Ljeto završava, a grad opet postaje užurban. Savršeno je vrijeme za bijeg u prirodu. A nema bolje prirode od Slavonske, u jesen. Harmonija boja, mirisa i savršene temperature odlična su podloga za ispraćaj ljeta i doček jeseni na prvom urban getaway Panona festu.

“Osim što vas želimo izvući iz grada, nudimo vam mogućnost istraživanja turističkih potencijala skrivenih u vašem dvorištu. Jako je malo onih koji znaju koliko je zanimljivo spustiti se 20 kilometara kanuima niz Dravu do ušća u Dunav, biciklom odvoziti dio Dunavske rute ili što privlači brojne planinare amatere na pješačenje Podunavskom stazom udaljenom svega nekoliko kilometara od Osijeka. Sve su to neotkriveni ekoturistički kapaciteti, koje zajedno s onima koji su spremni na avanturu, krećemo istražiti ovoga vikenda”, kaže Sonja Vuković, predsjednica Udruge Slap koja je uz pomoć brojnih partnera krenula uorganizaciju ovog događanja.

Festival će se održavati 21. i 22. rujna na više lokacija, a zamišljen kao spoj različitih elemenata, objedinjenih u jedinstvenu prezentaciju ekoturističkih razvojnih potencijala Slavonije i Baranje:

Panona forum: konferencija pod nazivom Socijalno poduzetništvo u ekoturizmu održat će se u kući Milutina Milankovića u Dalju (petak)
Panona dizajn: revija dvije nove Panona odjevne kolekcije na vidikovcu Erdutskih vinograda, iza Dvorca Adamovič-Čeh u Erdutu (petak)
Panona reli: ekoturistička avantura u kojoj se tri skupine sudionika različitim prijevoznim sredstvima kreću prema Erdutu. Prva skupina se spušta Dravom, kanuima od Petrijevaca, preko Aljmaša, do Erduta. Druga skupina kreće biciklima iz osječke Tvrđe, a treća skupina pješači od Aljmaša do Erduta. Finale manifestacije predviđeno je za subotu u 17 sati kada se očekuje dolazak sve tri skupine u Erdut.

Na ruti Panona relija predstavit će se mala obiteljska gospodarstva, ali i lokalne organizacije koje se bave socijalnim poduzetništvom: kako pomažu u zapošljavanju svojih članova, što rade, na koji način zarađuju i kako to doprinosi lokalnom razvoju. Kupnjom njihovih proizvoda po simboličnim cijenama sudionici relija moći će doprinijeti dobroj svrsi. “Pobjegnite zato na jedan aktivni vikend iz grada, učinite nešto dobro za sebe, priključite nam se u istraživanju i promociji ekoturističkih kapaciteta Slavonije, tamo gdje ljeto postaje jesen – na Panona festu”, zaključuje Sonja Vuković.
panonafest495

DODATNE INFORMACIJE

Tko može sudjelovati? svi koji se prijave putem linkova dostupnih na Facebook stranici događanja i do petka uplate kotizaciju u prostorijama suvenirnice Panona u Tvrđi (Trg sv. Trojstva ). Broj sudionika je ograničen.

Koliko iznosi kotizacija? Kotizacija je simbolična i za kanuističku rutu iznosi 50 kuna, a za biciklističku i pješačku rutu 30 kuna.

Zašto se plaća kotizacija i koju vrijednost sudionik dobije? Udruga Slap na raspolaganju ima dio novca za pokrivanje troškova organizacije pojedinih ruta, no dio troška trebaju pokriti sami sudionici. Za vrijednost kotizacije sudionici dobivaju mogućnost sudjelovanja u vođenoj turističkoj ruti, majicu festivala, bedž festivala, hranu i piće na pojedinim postajama na ruti. Osiguran je i autobusni prijevoz do početnih točaka pojedinih ruta (kanu i pješačenje), kao i povratak iz Erduta u Osijek uz prijevoz bicikala.

Što je potrebno ponijeti? Pratite vremensku prognozu i obucite se prikladno. Obuća bi trebala biti lagana i udobna, kao i odjeća – nešto u ćemu ćete se osjećati ugodno cijeloga dana. Kanuisti bi trebali ponijeti nešto nepromočivo, a fotoaparat i/ili dalekozor neće biti na odmet.

Kad počinje Panona reli? Sudionici svake pojedine rute imaju drugo startno vrijeme. Kanuiste autobus iz Tvrđe odvozi u subotu u 7:30 u vikend naselje Nehaj u Petrijevcima odakle će startati prema Erdutu. Okupljanje biciklista je u ispred suvenirnice Panona u Tvrđi, dok je okupljanje pješaka predviđeno za 9:30, također ispred suvenirnice Panona.

Što u slučaju kiše? Iako vremenska prognoza najavljuje tu mogućnost, događanje će se odvijati prema unaprijed utvrđenom rasporedu.

Gdje mogu vidjeti detaljan program događanja i gdje se mogu prijaviti za sudjelovanje? www.facebook.com/panonafest

Nemam Facebook profil a svejedno bi se prijavio/la? Ukoliko se želite prijaviti za kanuističku rutu to možete učiniti putem sljedećeg linka
http://tinyurl.com/panona-kanu, za biciklističku rutu putem ovog linka
http://tinyurl.com/panona-bicikl, a za pješačku putem ovog
http://tinyurl.com/panona-pjesaci.

Nemam bicikl, a sudjelovao/la bi u biciklističkoj ruti? U prijavi naznačite da nemate bicikl i organizator će vam ga u suradnji s partnerima osigurati i ustupiti na korištenje za Panona reli.

Organizator festivala je Udruga Slap

Osvoji 2.000 kn za najfotku Panona festa 2012.

Baviš se fotografijom? Uslikaj najbolju fotografiju prvog urban getaway festivala Panona fest i osvoji jednu vrijednih novčanih nagrada.

Dva događanja u sklopu festivala bit će podloga za fotonatječaj:

1. Panona dizajn (petak, 21. rujna) – kreativno-glazbeno događanje na kojem će biti predstavljene nove odjevne Panona kolekcije i proizvodi iz dizajnerskih radionica uz glazbenu etno-jazz podlogu na vidikovcu Erdutskih vinograda. (19-21 sat)

2.Panona reli (subota, 22. rujna) – avanturističke rute otkrivanja ekoturističkih potencijala Slavonije: Kanuom do Erduta, Biciklom do Erduta i Pješice podunavskim pješačkim putem. (8-21 sat)

Da bi se fotografija prijavila na natječaj za najbolju fotografiju Panona festa ona
treba:

- biti snimljena na jednom ili oba navedena događanja ovogodišnjeg Panona festa
- prikazivati ljude, motive, prizore na kojima je vidljivo neko od obilježja Panona festa.
- promovirati ekoturističke potencijale Slavonije
- promovirati socijalno poduzetništvo

Kriterij za odabir najboljih fotografija bit će zadovoljenje jednoga, dva ili svih navedenih kriterija uz poštivanje temeljnih načela fotografske dobre prakse u kombinaciji s jedinstvenim, autorskim doživljajem i kreativnim pristupom prikazu traženih elemenata.

Na natječaj se mogu prijaviti sve fizičke osobe, državljani Republike Hrvatske. Svaki autor može poslati ukupno najviše 6 fotografija. Fotografije se u .jpg formatu šalju na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript . Dimenzija duže stranice prijavljene fotografije treba biti 2500 piksela. Fotografija ne bi trebala biti veća od 5MB. Dozvoljena je minimalna digitalna obrada fotografije (toniranje, CB fotografija...). Uz fotografije obavezno navedite ime, prezime i kontakt podatke.

Novčane nagrade iznose:

Panona dizajn
1. nagrada: 2.000 kuna
2. nagrada: 1.000 kuna

Panona reli
1. nagrada: 2.000 kuna
2. nagrada: 1.000 kuna

Rok za prijavu fotografija na natječaj je 5. listopada 2012. Sva pitanja vezana uz natječaj možete postaviti na facebook stranicama festivala ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript . Nagrade će biti dodijeljene na Panona post festum izložbi na kojoj će osim nagrađenih biti izložene i ostale fotografije koje su ušle u finale natječaja. Više o samom natječaju i autorskim pravima na ovom linku.
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja