VIDEO: Najbolju sarmu skuhala ekipa iz Osijeka!

VIDEO: Najbolju sarmu skuhala ekipa iz Osijeka!

LUG - Matica umirovljenika Hrvatske općina Bilje organizirala je 1. međunarodno natjecanje u kuhanju sarme.

Na natjecanju u Lugu oko vatre i kotlića okupilo se šest ekipa, među njima i dvije iz Mađarske, a kako je odlučila prosudbena komisija, koju su činili gastronomski znalci: Jelica Černi, Vlado Jelić i Igor Brkić iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek te Ana Diklić iz Glasa Slavonije, pobjedničku sarmu skuhala je ekipa iz Osijeka. Glavnu nagradu, veliki kotlić na nogarima, osvojili su: Vera Cesar, Hrvoje Lepeduš, Tamara i Mario Šilipetar, Renata i Damir Kekelić i Sanja Prica. Samo za nijansu zaostajala je sarma koju je pripravila ekipa iz Udruge starih športova Bilje - Konopaši, koje prati glas vrhunskih kuhara baranjskih i slavonskih tradicionalnih jela.
Jelica Černi, doajen kulinarstva, otkrila je i neke male tajne pripravljanja tog specijaliteta koji se u našim krajevima udomaćio iz vremena Otomanskog Carstva. Jedan od važnih savjeta je - meso ne smije biti zbijeno, a kupus nikako pretvrd. Za goste koji se nisu odlučili natjecati te slučajne prolaznike, kaže Gerštner, zamotali su 250 sarmi od 30-ak kilograma mljevenog mesa koje je Julijana Dera, uz pomoć ''muške ruke'', kuhala u kazanu.

- Ni sama ne znam koliko sam sarmi pripremila. Kao i uvijek, u list kupusa umotala sam smjesu u koju sam stavila paprike, papra, bijelog i crvenog luka, jaja i rižu - objašnjava ova vitalna šezdesetdevetogodišnjakinja, napominjući kako je sitna crvena paprika, dakako ona iz Luga, jedan od važnijih sastojaka ovog jela.

Gastromanifestacija Sarmijada održana je pod pokroviteljstvom Općine Bilje i Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, pod medijskim pokroviteljstvom Glasa Slavonije, Slavonskog radija i Hrvatskog radija Osijek, uz medijske partnere - Agenciju za odnose s javnošću Simfonija i Medijski centar HUN-CRO i glavnog sponzora manifestacije, tvrtku Adria House, s bogatom tombolom kao što je sedmodnevno ljetovanje u Umagu i TV prijamnik.

nagodinu još masovnije
Nešto ''teži'' na odavanju recepta bili su dečki iz biljske Udruge starih športova, koji se, kaže Kristijan Siler, često odazivaju na slične manifestacije. Zajedno su smotali sarme, u smjesu dodali malo paprike i papra te željno iščekivali kraj kuhanja kako bi uživali u plodovima rada, jer nešto ipak treba ublažiti poveću količinu gemišta koji se ovih dana toči na sve strane. Druženje je na prvoj luškoj sarmijadi potrajalo do sitnih jutarnjih sati, a već za iduću godinu organizatori su obećali još masovniji dolazak...

VIDEO:TEKST: Ana DIKLIĆ/Ivica GETTO, www.glas-slavonije.hr
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Petak

Subota

Nedjelja