Promo / Turizam

EURO 2012: Poznan - domaćin Hrvatskoj, Italiji i Irskoj

EURO 2012: Poznan - domaćin Hrvatskoj, Italiji i Irskoj

Poznan je mjesto na kojemu se energija zemalja Nove Europe miješa sa kulturom i civilizacijom Zapada. Metropola sa više od pola milijuna stanovnika nalazi se u najrazvijenijem dijelu zemlje. Poznan je bliži Berlinu nego poljskom glavnom gradu Varšavi.

Poznan je mjesto na kojemu se energija zemalja Nove Europe miješa sa kulturom i civilizacijom Zapada. Metropola sa više od pola milijuna stanovnika nalazi se u najrazvijenijem dijelu zemlje. Poznan je bliži Berlinu nego poljskom glavnom gradu Varšavi.
poznan495
Kroz grad protječu dvije dražesne rijeke, a na području grada nalaze se četiri velika jezera, koja predstavljaju savršena odmorišta tijekom ljetnih vrućina. Poznan je glavni grad Velikopoljske - kolijevke poljske države, koji je s obzirom na svoje znamenitosti i dobru infrastrukturu posebno atraktivan za posjetitelje.

Poznan se nalazi u umjerenom klimatskom pojasu. Najtopliji mjeseci su lipanj, srpanj i kolovoz, kada temperatura često doseže 30 celzijevih stupnjeva. Godišnja količina oborina u glavnom gradu Velikopoljske je niža nego u drugim dijelovima Poljske, što stvara savršene uvjete za šetnju, razgledavanje i rekreaciju na otvorenom.

Dostupna sportska infrastruktura omogućava organizaciju najvažnijih međunarodnih sportskih događaja. Prema mišljenju mnogih stručnjaka upravo se u Poznanu nalazi jedna od najljepše smještenih veslačkih staza u svijetu. U Poznanu je organizirana najveća ulična utrka u Poljskoj - poznati Poznanski maraton (Poznań Maraton). Poznan je poznat diljem Europe zahvaljujući najboljim u Poljskoj nogometnim navijačima, simpatizerima nogometnog kluba Lech Poznań.
poznanstadion495

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Specifičnost Poznana je također njegova kulturna ponuda. Grad je domaćin najvećih međunarodnih događaja u ovom dijelu Europe: maltafestival - najveći kazališni festival u Poljskoj, Dancing Poznań - priredba koja već 17 godina privlači plesače iz cijelog svijeta na radionice modernog plesa, ili pak Made in Chicago Festival - jedini u Europi festival chicagovske škole jazza.
Program nadopunjuju manji, sve popularniji kulturni događaji - Animator Festival - najveći poljski festival animiranog filma, Etno Port Festival - priznat kao jedan od 25 najboljih svjetskih glazbenih festivala Word music u svijetu, ili Trans-Atlantic - kulturni događaj posvećen filmskoj glazbi.

[blockquote]Ukratko o stadionu izraženo brojevima:
1 - milijun ljudi posjetilo je do sada Gradski stadion u Poznanu
3 - toliko utakmica će se igrati u Poznanju za vrijeme UEFA EURO 2012TM
7 - toliko tisuća tona čelika je teška noseća konstrukcija krova stadiona
11 - toliko dana trebalo je organizatorima da travnjak stadiona promijene u motokros stazu za natjecanje Red Bull X-Fighters.
56 - to je visina poznanjskog stadiona (visina nebodera sa 18 katova!)
266 - toliko je mjesta koja su prilagođena osobama sa invaliditetom
42.004 - točno toliko gledatelja može primiti stadion[/blockquote]

Navijačka zona
Svaki od gradova domaćina UEFA EURO 2012™ u Poljskoj i Ukrajini dužan je organizirati službenu navijačku zonu UEFA EURO 2012™.  Predviđeno je da navijačka zona bude locirana u centru grada, a organizator treba osigurati navijačima mogućnost javnog i besplatnog gledanja uživo svih nogometnih utakmica koje se igraju u okviru prvenstva i odgovarajuću prateću infrastrukturu. Navijačku zonu posjećivat će jednako tako navijači europskih nacionalnih momčadi koje će na lokalnom stadionu igrati svoje utakmice, kao i mještani grada domaćina koji nemaju ulaznice za stadion, a žele izbliza osjetiti nesvakidašnje ozračje Europskog nogometnog prvenstva.
poznannavijackazona495

Zahvaljujući svom jedinstvenom položaju, raznolikosti predviđenih atrakcija i višenamjenskoj organizaciji prostora, poznanjska navijačka zona trebala bi zadovoljiti potrebe i očekivanja jednako tako strastvenih ljubitelja nogometa, kao i manje privrženih sportu gostiju, za koje će u navijačkoj zoni u pauzama između prijenosa utakmica biti organizirane filmske projekcije, koncerti, kazališne predstave, igraonice za najmlađe navijače, itd. Uvjereni smo da će tu svatko pronaći nešto zanimljivo za sebe.
logo.png

Kako bi na najbolji mogući način pripremili navijačku zonu za prijem gostiju, pri njezinom projektiranju korištena su iskustva organizatora UEFA Euro 2008TM u Austriji i Švicarskoj. Na temelju preliminarnog istraživanja i sprovedene ankete među organizatorima navijačkih zona na prethodnim prvenstvima, pretpostavljamo da će poznanjsku navijačku zonu svakodnevno posjećivati oko 18.000 navijača, što tijekom cjelokupnog razdoblja svog funkcioniranja daje ukupno više od 500.000 posjetitelja.

[blockquote]Za navijače i turiste koji će tijekom prvenstva boraviti u Poljskoj svi gradovi domaćini UEFA Euro 2012 ™ pripremili su jednu integralnu kartu za javni gradski prijevoz - takozvani Polish Pass. Navijači i gosti koji budu posjedovali tu kartu bit će u mogućnosti koristiti usluge javnog prijevoza u razdoblju od 6. lipnja do 2. srpnja 2012. godine. Druge osobe će karte za korištenje javnog prijevoza moći kupiti na prodajnim mjestima u gradu, u novinskim kioscima, odabranim trgovinama, samouslužnim automatima, a također u automatima nekim autobusima i tramvajima.
U prodaji su dostupne karte za vožnju u trajanju od 15, 30, 60 i 120 minuta. Vrijeme početka vožnje bit će otisnuto na karti prilikom poništavanja. Treba znati da putnike obvezuje stvarno vrijeme trajanja vožnje, a ne ono koje se nalazi na rasporedu vožnje.[/blockquote]

 

IZVOR: Poznan.pl


Izdvojeno

Reci što misliš!