Promo / Turizam

FOTO: Pobjednički uradak vizualnog identita Tvrđe

FOTO: Pobjednički uradak vizualnog identita Tvrđe

Na nedavno održanome natječaju za oblikovanje opreme i izbor elemenata rasvjete Tvrđe prvu nagradu odnjeli su Bojan Drezgić, Bojana Šantić i Tea Tomić. Pogledajte njihovu ideju za vizualno oblikovanje Tvrđe.

Na nedavno održanome natječaju za oblikovanje opreme i izbor elemenata rasvjete Tvrđe prvu nagradu odnjeli su Bojan Drezgić, Bojana Šantić i Tea Tomić. Pogledajte njihovu ideju za vizualno oblikovanje Tvrđe.

tvrdja idejno 495 1

Oblikovanje se referira na specifičan kontekst Tvrđe oblikom i korištenim materijalima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koncept se temelji na kutu kao osnovnom oblikovnom elementu - kut je prisutan u tlocrtnom obrisu zidina Tvrđe (mjerilo cjeline) te na brojnim drvenim vratima/kapijama u načinu slaganja drvenih uklada (mjerilo pješaka). Kut kao oblikovni element u varijacijama se prezentira kroz sve elemente urbane opreme - kroz oblikovanje cjelokupnog elementa, segmenta ili oznake/perforacije.

Elementi urbane opreme sastoje se od betonske baze - kubusa kvadratnog ili pravokutnog tlocrta na koju se fiksiraju pojedinačni funkcionalni elementi urbane opreme. Spoj baze i na nju fiksiranih elemenata po potrebi postaje klupa/klupe, stalak za bicikle, žardinjera, koš za smeće. Na jednoj bazi moguće je kombinirati više različitih elemenata kao i njihov smjer postave u odnosu na bazu, kaže nam jedan od autora, Bojan Drezgić.

tvrdja idejno 495 2

S obzirom na mogućnost postavljanja u različite prostore, oblikovanjem se naglašava mogućnost prilaza elementima i njihovo korištenje sa svih strana - elementi nemaju definiranu 'prednju', 'stražnju' i 'bočnu' stranu, već se one čitaju ovisno o lokaciji postave.

Postojeća konzolna rasvjeta se zadržava zbog ekonomičnosti i očuvanja postojećeg izgleda pročelja. Po potrebi (na nedovoljno osvjetljenim dijelovima ulica ili nakon buduće obnove pročelja), niz konzolnih rasvjetnih tijela nadopunit će se istim elementom.

Manji broj samostojećih visokih rasvjetnih tijela uklanja se te zamjenjuje novima. Odabran tip suvremenog je izraza čime se nadovezuje na oblikovanje nove urbane opreme, ali se oblikom i bojom referira i na postojeću konzolnu rasvjetu. Dodatan razlog za izbor nove samostojeće rasvjete je njezina uloga u definiranju žarišnih točaka u urbanističkoj cjelini Tvrđe - ambijenata 3 trga te prilaznih poteza Tvrđi, dodaje Drezgić.

tvrdja idejno 495 3

Uz samostojeća visoka rasvjetna tijela, predlaže se i integriranje podne rasvjete - koncentrirano postavljene za naglašavanje pojedinih elemenata unutar Tvrđe (skulptura trgova, sjevernog poteza zidina te krošanja drvoreda u Franjevačkoj ulici i na Trgu Jurja Križanića).

tvrdja idejno 495 4

Elementi rasvjete odabrani su iz kataloga Philips rasvjetnih tijela te su u skladu sa zadržanom konzolnom rasvjetom i projektiranim elementima u smislu oblikovanja, materijala, boje.

tvrdja idejno 495 5

tvrdja idejno 495 6

Tekst: T. Maltašić/SiB.hr
     


Izdvojeno

Reci što misliš!