Promo / Turizam

VIDEO: Čvarak fest u Karancu

VIDEO: Čvarak fest u Karancu

Do prije samo par godina čvarke su mnogi smatrali tek ostatkom nakon klanja i hranom za siromašne, no, s cijenama koje dosežu i do sto kuna po kilogramu danas si ih mogu priuštiti samo oni malo dubljeg džepa.

Čini se naime kako su u našem društvu opsjednutom debljinom čak i svinje postale mršave, pa je i sve manje materijala za čvarke.

Dvadesetak najvećih majstora masti okupio je treći po redu Čvarak fest. Bilo bi ih i više, kažu samo da su uspjeli nabaviti više repromaterijala. Prave svinje za čvarke naime danas je teško naći, iako su posljednjih godina slanina i čvarci traženiji nego kulen i kobasice.
Puno je mjesta na tržištu za uzgajivače koji su spremni bar dio proizvodnje posvetiti autohtonoj kuhinji, slažu se svi sudionici i posjetitelji festivala. Pogotovo s obzirom na činjenicu da je takva kuhinja i jedan od temelja kontinentalnog turizma.

cvarci4953

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A svoje tajne spravljanja pravih baranjskih čvaraka s nama su danas podijelili i sami majstori.
U mast za čvarke u ključnom trenutku može se dodati i jedan pijetao, a nakon što se iz nje izvade čvarci i dalje može dobro poslužiti.

Među dvadeset vrsta čvaraka, svaka sa svojom malom tajnom priprave bilo je teško odlučiti se za najbolje, a taj teški zadatak pripao je stručnom žiriju koji nam je otkrio koji su kriteriji ključni u ocjenjivanju.
Među posjetiteljima čvarak festa nastala je prava pomama tako da je već do podneva čvaraka potpuno nestalo, a oni koji su došli kasnije mogli su ih okusiti tek u poderanim gaćama pečenim na istoj masti ili ako su imali više sreće u pogačicama.
Ukusnih delicija nije nedostajalo ni na Zimskom vašaru u sklopu kojeg je održan čvarak fest gdje su se mogli pronaći i kolači, kuhana vina, rakija, i brojni drugi proizvodi i rukotvorine.

VIDEO:

TEKST: STV

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!