Promo / Turizam

„Wonders of Croatia“ ili Čudesa iz Hrvatske

„Wonders of Croatia“ ili Čudesa iz Hrvatske

Emmyem nagrađena američka novinarka Ashley Colburn prošloga je tjedna posjetila Slavoniju i Baranju i zajedno sa svojom ekipom i ekipom Putovanja Slavonijom uživala u ljepotama našega kraja.

Ok, ok, možda smo malo „nabrijali" izjavu poznate američke novinarke Ashley Colburn koja je prošloga tjedna dovršila snimanje serije turističkih putopisa kroz Hrvatsku. Nije baš tim riječima opisala svoje oduševljenje Slavonijom i Baranjom jer svi su ju dijelovi Lijepe naše podjednako „osvojili", ali četverodnevnim posjetom „našem šoru" definitivno smo ju očarali!

Za Ashley smo čuli proljetos kada su naši mediji doslovno brujali o tome kako je jedna Amerikanka osvojila prestižnu nagradu Emmy i to za turistički film koji je prošle godine snimila u Hrvatskoj. Htjeli smo ju naravno i mi upoznati, ali krenula je turistička sezona i malo po malo nalet adrenalina je splašnjavao dok nismo gotovo i zaboravili na našu veliku želju. No sudbina je htjela drugačiji rasplet situacije, srećom! Tako smo u listopadu dobili najljepši telefonski poziv iz Zagreba - ikada! Dragi kolege iz PR agencije DharMedia i internetske televizije Touristar.tv pitali su nas, da, da, baš Nas, bismo li htjeli simpatičnu Ashley i njenu snimateljsku ekipu ugostiti u Slavoniji i Baranji? Što mislite koliko dugo smo razmišljali o odgovoru? Možda jednu milisekundu! - jer zaista je velika čast Emmijem nagrađenu novinarku i to za film o onome čime se i sami bavimo – turizmom, upoznati sa svim ljepotama i čudesima koja se mogu doživjeti na putovanjima Slavonijom!

 

Ashley pivovara

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U nepunih tjedan dana, detaljan plan puta za četiri dana snimanja na hrvatskom istoku bio je gotov. Ashley nam je rekla što bi voljela vidjeti, što bi voljela doživjeti. Red kulture i tradicije, red avanture i adrenalina i red gastronomskih užitaka. Zapravo dva reda tog zadnjeg ;) jer ipak se radi o posjetu Slavoniji i Baranji, a ako nešto znamo zaista dobro napraviti onda je to našeg gosta obilno i fino nahraniti!

 

Ashley Osijek

I tako je osvanuo 8. studenoga 2011. Jutro prije Osijek je bio uljuljan i izgubljen u gustoj magli, kakve vjerujte nam samo ovdje možete doživjeti, i bojali smo se da će snimateljska ekipa već na početku biti uskraćena za pravi topli doživljaj našeg Grada na Dravi. No, srećom, tog je jutra osvanuo prekrasan sunčani dan i vesela, ali i vrlo profesionalna ekipa sastavljena od dvije Amerikanke (novinarke Ashley Colburn i Ashton Lynch) i dva Hrvata (snimatelji Mario i Robi), krenuli su s nama, pravim Slavoncima i turističkim vodičima Igorom i Mislavom, upoznati Osijek - grad parkova i baroka, grad prvog hrvatskog piva i finih medenih „licitara"!

Sljedećeg dana 9. studenog, čekao nas je dan koji bismo sada vjerojatno mogli nazvati i najdinamičnijim tijekom sva četiri dana snimanja u Slavoniji i Baranji. Jutarnja maglica skrivala je među valovitim đakovačkim brežuljcima ergelu konja Lipicanaca na Ivandvoru i uz jesenski obojane šumarke i polja, dala našoj gošći, dragoj Ashley, naslutiti kakve ju sve ljepote toga dana očekuju. Vrijedni djelatnici Đakovačke ergele u točno 8:30 sati otvorili su vrata konjušnice, a na desetke veličanstvenih i gracioznih životinja u laganom je kasu krenulo na svoju jutarnju ispašu. Prizor majčinski nježnih kobila i njihove mladunčadi dok su prolazili pored nas sve nas je ostavio bez daha. Zaista ovaj dan nije mogao bolje započeti. Kako se magla podizala, prizor je bivao sve ljepšim. Taj pogled na nepregledne livade, a na njima snježno bijeli, pitomi lipicanci. Zaista, sigurni smo da na Svijetu ne postoji nježnija i čovjeku privrženija životinja od konja...

Ashley Ergela akovo

Polagano se jutro pretvaralo u dan, a mi smo naš obilazak Slavonije nastavili najprije okrjepom na đakovačkom korzu, a zatim i vožnjom do oko sat vremena udaljene Orahovice, gradića skrivenog među gustom šumom obrasle obronke Papuka i Krndije. Naše odredište pak, bio je veliki i moćni gotički Ružica Grad, a naši domaćini tko drugi no njegovi vjerni čuvari „Vitezovi Ružica Grada". Legenda kaže da je taj drevni „burg" ime dobio po Ružici, lijepoj kneginji koja se, nesretna zbog pobjede strašnog Crnog viteza na viteškom turniru i time nametnutog joj braka, u velikoj tuzi bacila s njegove najviše kule. Samo za nas i novinarsku ekipu moderni vitezovi uprizorili su tu legendu, naravno s Ashley u glavnoj ulozi, tako da smo cijelo poslijepodne, sve do zalaska sunca koji je pored Ružica Grada zaista poseban, zapravo proveli na pravom filmskom setu. Ova će vas epizoda serije, sigurni smo, jednostavno oduševiti i poslužiti vam kao poziv da i sami posjetite Đakovo, a već sljedećeg kolovoza i Orahovicu te tamošnji Srednjovjekovni sajam i viteški turnir!

Ashley Ruzica Grad

Deseti dan mjeseca studenog zaista je opravdao njegovo ime – ledeno je bilo na -3 stupnja celzijusa dok smo se čamcem probijali kroz vrbom obrasle i životom bogate kanale Kopačkog rita. Ashley se posebno svidjelo biti toliko blizu divljim pticama po kojima je ovaj naš park prirode toliko poznat, a činjenica da su do sada većinom sve odletjele u toplije krajeve i u nama je, no ipak samo na tren, izazvala želju da im se pridružimo. Baranju smo ovoga dana upoznali kao kraj netaknute prirode, dragih ljudi i odlične kuhinje jer popodne je bilo rezervirano za „malu školu života na selu"! Obitelj Sklepić u simpatičnom „ušorenom" selu Karancu, Ashley je ugostila baš kao da ju poznaju od rođenja, a ona je zauzvrat (skoro sama) skuhala moramo reći jedan od najfinijih fiš-paprikaša koji smo ikada probali! U društvu s psićima, prascima, kokama i guskama te „čikom" koji je na ulici vičući iz sva glasa prodavao kupus i krumpir (ovo je Ashley potpuno oduševilo, mislila je da kombijem razvozi sladoled po kvartu) i taj je treći dan na istoku, proletio u trenu i valjalo se vratiti na spavanje u Osijek. Ekipa je bila pomalo sjetna jer sljedeći je dan bio zadnji na snimanju emisije kroz Hrvatsku, ali pomisao da ih u petak čeka proslava Martinja, odmah im je vratila osmjeh na lica!

Ashley Karanac

Petak, 11. studenoga 2011. mjesto radnje opet Baranja. Vrijeme radnje jutro. Hladno jutro. Hladno - jutro. Nije tipfeler, toliko je hladno bilo da smo morali dva put napisati! Rekli smo vam na početku da je Ashley htjela kod nas doživjeti i pravu, pravcatu avanturu, jel'da? E pa ovoga je jutra zahvaljujući Baranja Adventure Teamu u trenu zaboravila koliko je hladno, a bome i mi smo, kada nas je naš kolega Riki svojim džipom poveo na off-road vožnju baranjskim surducima, brdskim usjecima i šumarcima! Na trenutke je bilo kao da se vozimo na „roller-coaster" vlakiću u nekom zabavnom parku. Ma kakav Gardaland ili Disneyland, to je bilo jedinstveno „Baranja-land" iskustvo, a naša gošća ostala je oduševljena, posebno kada smo, sretni što smo se u jednom komadu vratili natrag, svi zajedno nazdravili domaćom baranjskom rakijom! Uslijedio je kratki odmor, doduše s hranom „s nogu", no namjerno smo tako napravili jer ipak nas je čekalo veliko finale ovoga dana – proslava Martinja i velika zabava uz odlična vina! Selo Batina nad Dunavom i pogled koji je pucao daleko na vojvođanske ravnice, vinogradi smrznuti na ledenom vjetru s moćne rijeke, i toplina kušaonice vina vinarije Kalazić bili su savršen uvod u zadnju večer s našim gostima u Slavoniji i Baranji. Ashley, Ashton, Mario i Robi vrlo brzo su shvatili da smo ih doveli na izvor najfinijeg nektara i nismo dugo čekali da se jedna čaša vina pretvori u dvije, pa u tri, a nakon reda predjela, grah gulaša i raznih deserta, kalorije smo potrošili podučavajući naše gošće čardašu i veselim baranjskim kolom!

Ashley kalazic

I tako, četiri dana putovanja Slavonijom i Baranjom u društvu poznate američke novinarke Ashley Colburn prošla su u trenu. Mogli bismo vam reći da nam je žao, no pretjerali bismo, baš kao i onim citatom s početka priče. Žao nam je što je ovo putovanje završilo, no drago nam je što smo Ashley, a time i cijelom svijetu koji će od proljeća 2012. imati priliku putem televizije i interneta vidjeti ovu emisiju, barem malo otvorili prozor u „Čudesa iz Hrvatske". Vidimo se dakle na proljeće kada nikako ne propustite posljednju, sedmu epizodu emisije „Wonders of Croatia" jer tada vas Ashley i mi vodimo na uvijek čudesna - Putovanja Slavonijom!

Nekoliko kratkih video uradaka sa snimanja pogledajte OVDJE.

Tekst: Mislav Pavošević/Putovanja Slavonijom

   


Izdvojeno

Reci što misliš!