Promo / Turizam

Boja, miris i okus = vrhunska rakija

Boja, miris i okus = vrhunska rakija

Od Dalmacije, Istre, Podravine preko cijele Hrvatske, do Slavonije su stigle voćne rakije raznih okusa. Šljiva, kruška, jabuka, grožđe, breskva, pa čak i rogač samo su neke od njih čiji su uzorci danas kušani i ocijenjeni na tradicionalnom edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija u HGK – Županijskoj komori Osijek.

Boja, miris, okus – neki su od kriterija u odabiru najbolje rakije. S obzirom na veliki broj preistiglih uzoraka, ocjenjivanje nije bilo nimalo lako.

Ove godine imamo rekordnih 171 uzorak, 25% više u odnosu na prethodne godine s tim da svake godine raste sve veći broj uzoraka što ukazuje na jedan značaj ove manifestacije gdje i mi kao HGK smatramo da postoji jedan veliki gospodarski potencijal upravo u tom segmentu gospodarstva, rekao je Ernest Nađ ispred HGK Županijske komore Osijek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nad dodaje kako je neophodno podići kvalitetu u proizvodnji voćnih rakija, što je kaže, nemoguće bez znanstvenih institucija poput Prehrambeno tehnološkog fakulteta s kojima Komora ima odličnu suradnju. Za proizvođače je važno i da se upoznaju sa zakonskom regulativom.

Dijelimo jedno veliko zadovoljstvo da je negdje kad je stupio ovaj zakon o trošarinama negdje gotovo 4.000 proizvođača prijavilo svoje kazane što ukazuje na jednu ozbiljnost situacije da se ti proizvođači moraju pripremiti za EU i da je to jedini put kojim se oni danas-sutra moraju voditi, dodao je Nađ.

Svi proizvođači koji su sudjelovali na natjecanju, dobit će analizu kvalitete svojih proizvoda što im može pomoći da ih poboljšaju. A tko je pobjednik, doznat ćemo 25. ovog mjeseca kada će se u Semeljcima održati svečana dodjela priznanja.

 

{youtube}LCt-yzWBOFQ{/youtube}

Tekst i video: STV

   


Izdvojeno

Reci što misliš!