Predstavljamo: FOTO priča - Pivarska šetnja

Predstavljamo: FOTO priča - Pivarska šetnja

Dani prvog hrvatskog piva u Osijeku ove su godine ljubiteljima piva, građanima i gostima Osijeka ponudili niz novih događanja koja su pratila glavni program u pivarskom šatoru na lijevoj obali Drave.
Jedno od tih događanja bila je i Pivska šetnja: “Dobro došli u Osijek, grad prvog hrvatskog piva!“ koju je vodio turistički vodič Mislav Pavošević s internetskog portala „Putovanja Slavonijom“. Iako su dani piva iza nas u ovo tmurno jesenje vrijeme portal SiB.hr donosi Vam priču o samoj šetnji popraćenu brojnim fotografijama.

Unatoč kišnom i vjetrovitom vremenu koje je u Osijeku vladalo od 22. do 26. rujna kroz romantičnu priču o pivu i pivarstvu prošetalo je 70-a Osječana i njihovih gostiju.
Polazna točka za sve šetnje bila je sa današnjeg parkinga, popularne „rupe“, a nekadašnje lokacije kod „stare Šeperove pivovare“. Konačno odredište svih promrzlih, ali zadovoljnih šetača bio je pivarski šator na drugoj obali rijeke Drave.
Svi koji smo odlučili tih popodneva prošetati saznali smo mnoštvo informacija poput onih što to našu osječku „Katedralu“ povezuje s omiljenim napitkom u svijetu do onih da je upravo Osijek grad prvog hrvatskog piva.

Prvi podaci o proizvodnji piva mogu se pronaći u zapisima starima i 8000 godina što je možemo reći starije i od drevnih piramida, no voditelj šetnje više pozornosti posvetio je tradiciji proizvodnje piva u našem kraju. Hrvati su dolaskom na ove prostore pod utjecajem starog Rima preuzeli proizvodnju vina, a ljubav prema pivu ponovo „otkrili“ 1600ih godina. Prvo pivo je iz Osijeka poteklo još 1664., a službeno s pravom proizvodnjom 1697. što se danas smatra i godinom osnutka Osječke pivovare.

Kao što je već spomenuto šetnja je kretala s lokacije nekadašnje pivovare uz rijeku Dravu, a tada u 19. stoljeću ona je predstavljala najveću industrijsku proizvodnju piva na prostorima jugoistoka Europe. Današnja lokacija pivovare na istoku Osijeka, seže u 70-te godine prošloga stoljeća i uzrokovana je svjetskim ratovima i padom proizvodnje i potrošnje piva.

Jedna od anegdota koja se vezuje uz Osječko pivo i katedralu kazuje kako je katedrala i dalje najviša točka u gradu (90m), da je grad smješten na 90 m nadmorske visine, a da voda koja je esencija piva izvire iz bunara dubine 90 metara.
Saznali smo i zanimljivosti o celebrity osobama 18-tog stoljeća, caru Josipu Drugom i poznatom razbojniku Čarugi. Tako se car Josip II. prilikom jednog posjeta bolje zabavio sa svojim narodom u gostionici „Kod Šarana“ nego sa generalima u Tvrđi, a Čaruga je jednom prilikom uz pivo i karte skoro „osvojio“ Đakovačku biskupiju.

Tvrđa je od davnina poznata kao mjesto zabave u Osijeku, ali nekada panduri nisu gledali blagonaklono na ispijanje alkohola na javnom mjestu. Tako smo i mi u duhu šetnje nakon nekoliko ispijenih gutljaja na trgu Sv. Trojstva umalo ostatak šetnje prosjedili u pandurskih prostorijama 
Mislav Pavošević koji nas je proveo kroz povijest pivarstva postavio je i nekoliko vrlo zanimljivih pitanja o koji smo izabrali one najintrigantnije:
Jeste li znali da Ružina ulica nosi ime po nekadašnjoj gostionici: „Kod tri ruže?“

Naime, ulice grada nekada su bile poznate pod imenom lokalne gostionice koje su se u njima nalazile. I danas postoje neke gostionice koje su zadržale svoje staro ime (npr. K topu).
Jeste li znali da Osječani baš kao građani Münchena stoljećima pivo najradije ispijaju na istoj lokaciji?
U Münchenu se hvale s 200 godina tradicije na Terezijinim poljanama gdje se održava Oktoberfest. Osječani već 300 godina pivo ispijaju upravo u Krunskoj utvrdi, kod „katakombi“, gdje se i nalazio pivarski šator. Tamo su naime po izgradnji Tvrđe, osječki austro-ugarski vojnici „za nagradu“ uživali u najboljem pivu i najfinijoj hrani. Šetačima su  s punim pravom obećane te dvije stvari, no vojnici su tada u 18.stoljeću ondje „uživali“ i u nečemu što nije moglo biti ispunjeno…

Znate li koji je glavni pivski sastojak, koliko piva godišnje popijemo u Osijeku i kako se zapravo pije pivo?
Srednjoeuropske zemlje piju najviše piva. Tako Hrvati popiju oko 85 litara po stanovniku, i to nas stavlja na otprilike 10 mjesto u svijetu. Svi osim prve tri zemlje iz godine u godinu variraju po potrošnji. Od okolnih zemalja samo Slovenija popije više, oko 90 litara. Najviše piju Česi 160 l, Irci 130 te Nijemci 115 litara po stanovniku.

Kad bi Osječani popili sve pivo iz Osječke pivovare, godišnje bi pili 3000 litara po stanovniku!

O pivu postoje razna praznovjerja. Morate znati kako piti pivo da vama ne bi ovladale vještice ili recimo da biste bili sretni u ljubavi! Mi kažemo da je pametnije vješticama da piju pivo kako mi ne bismo ovladali njima kad popijemo pivo.
Ako niste znali ili ne znate odgovore na sva ova  pitanja, mogli ste ih doznati na pivskim šetnjama, no ako ste ovogodišnje šetnje u sklopu „Dana piva“ propustili, ne brinite jer turistički vodiči s portala „Putovanja Slavonijom“ pripremaju i druge šetnje za Vas.

Sve o budućim šetnjama saznajte na portalu SiB.hr kao i na www.slavonijom.info.

VIDEO:

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Srijeda

Četvrtak

Petak