Promo / Turizam

Općina Erdut dobiva novu turističku atrakciju

Općina Erdut dobiva novu turističku atrakciju

Kontaktno područje nalazi se na potezu između Aljmaša do Erduta u sklopu nacionalne ekološke mreže (buduće Nature 2000) s velikom fluktuacijom ljudi što zbog svetišta što zbog vikend naselja. Riječ je o specifičnom području s oštro urezanim lesnim padinama prema Dunavu visine 70 metara , te bogatim vinogradima koje se na ovom području uzgajaju već stoljećima. Područje Erduta obiljuje izuzetnim prirodnim vrijednostima na regionalnom, nacionalnom i europskom nivou. Kako bi se ovo područje zaštitilo od daljnjih negativnih antropogenih utjecaja višestruko je zaštićeno na nivou Republike Hrvatske (Značajni krajobraz i Nacionalna ekološka mreža (buduća NATURA 2000) i međunarodnom nivou (predloženo je za uvrštavanje u UNESCO rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav). Općina Erdut u svojoj Strategiji razvoja turizma predvidjela je uređenje srednjevjekovnog grada Erdut kao i krajobraza oko kule uređenjem poučne staze, čime će dobiti jedinstveni sklop spomenika nulte kategorije i zaštićenog prirodnog krajobraza.

28264d591051e2d556f216d69cbf3c78.jpg

KRATAK OPIS PROJEKTA I NJEGOVA OPSEGA

Poučna staza Erdut planira se izraditi u zaštićenom području značajnog krajobraza Erdut uz istoimeni srednjevjekovni grad. U suradnji s institucijama i pojedincima koji se bave razvojem i zaštitom ovog kraja pripremljen je projekt uređenja srednjevjekovnog grada, prostora oko kule, kao i krajobraza. Poučna staza sadrži vidikovce i tri razgledišta, dok je jedan vidikovac u blizini vinarije Erdut. Uz vidikovce i razgledišta potrebno je postaviti informativne table na kojima će se posjetiteljima predstaviti krajobrazne i povijesne posebnosti kraja, kao i flora i fauna na ovim područjima. Uz izradu vidikovaca i razgledišta, te odmorišta (klupa) i uređenje staze potrebno je uključiti i radove na probijanju vizura i oblikovanju zelenila u smislu vizualne komunikacije na karakteristične točke krajobraza (tok rijeke Dunav, kula srednjevjekovnog grada Erduta, lesne padine, vinogradi i sl.).

cbfb697c6f44dfe797d9d241b0e0ef4b.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Procijenjena vrijednost projekta u iznosu od 103,000 Eura odnosi se na izradu:

- jednog vidikovca (20,000 Eura)
- izradu dva razgledišta (30,000 Eura)
uređenje staze (čišćenje, zatravljenje, postavljanje klupa i dr.) u dužini oko 2000 m (50,000 Eura)
- te postavljanje tri info table (3,000 Eura) sve prema projektantskom troškovniku.

Općina Erdut ima 17 registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave pružanjem usluga u turizmu, a općinu godišnje posjeti više od 150,000 posjetitelja što je za općinu koja prema popisu stanovništva iz 2001. godine ima nešto manje od 8,500 stanovnika na samom istoku Hrvatske veliki potencijal. Općina aktivno provodi projekte privlačenja novih posjetitelja i turističkog razvoja kraja (vinsko-turistička cesta, tradicijska kuća, sajam starih zanata i običaja, sajam cvijeća, šetnica uz Dunav i dr.), a poučna staza Erdut dio je projekta uređenja prostora starog srednjevjekovnog grada kao još jedne turističke znamenitosti. Uz ovu ulogu svrha ovog projekta je zaštita prirodnog krajobraza i povijesne cjeline, kao i podizanje edukacijskog značaja prostora.

a07aead7cfcf56e6afdd6645c5f30312.jpg

Projekt provodi Ministarstvo kulture RH, a na terenu za projekt su zaduženi Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, koja je zajedno s Općinom Erdut osnovala tim  koji će raditi na ovom projektu, a kojeg čine:

1.    Ivana Buzuk Radoš, stručni voditelj Javne ustanove OBŽ,
2.    Karlo Šatvar, pripravnik Javne ustanove OBŽ,
3.    Rade Manojlović, krajobrazni arhitekt,
4.    Bojana Orsić, direktorica PORC OE.

 

Tekst i foto: www.obz-zastita-prirode.hr

   


Izdvojeno

Reci što misliš!