Erdut: Nova turistička ponuda prilagođena slijepim i slabovidnim osobama

Erdut: Nova turistička ponuda prilagođena slijepim i slabovidnim osobama

visitus1

Područje općine Erdut koje se nalazi nedaleko od Osijeka, uz samu granicu s Republikom Srbijom, poznato je po povijesnim lokalitetima, bogatoj gastronomskoj i vinskoj ponudi, vjerskom turizmu, prekrasnoj prirodi i uspješnim manifestacijama, a turizam predstavlja jednu od glavnih odrednica razvoja gospodarstva ovog kraja. S ciljem proširenja i poboljšanja turističke ponude, Općina Erdut je uz Institut ekonomskih znanosti iz Beograda postala partner na projektu VISITUS, koji je pokrenuo grad Sombor.

Riječ je o projektu kojim bi se - zahvaljujući primjeni suvremenih rješenja i ICT tehnologije - ljepote erdutskog kraja približile slijepim i slabovidnim osobama. Cilj projekta VISITUS je stvoriti preduvjete za razvoj turizma u ciljanom prekograničnom području kroz diverzifikaciju turističke ponude slijepim i slabovidnim osobama, dok je očekivani rezultat projekta nova turistička ponuda prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.

Projekt “VISITUS – obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe”, sufinancira se iz prekograničnog programa “Interreg IPA CBC Croatia – Serbia” i provodi se do 14. veljače 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta 353.048,15 eura.

Do sada su se u sklopu projekta provele aktivnosti koje uključuju sastanke sa udrugama slijepih i slabovidih osoba i turističkim agencijama, s ciljem prilagodbe programa turističke ponude ciljanoj skupini turista. Izrađen je dokument mapiranja turističke ponude-plan posjeta sa 28 odabranih turističkih točaka u općini Erdut i Osječko-baranjskoj županiji, a u tijeku je i aktivnost kreiranja specijaliziranih alata za slijepe i slabovidne osobe, što podrazumijeva turističke točke s tonski obrađenim zapisima na četiri jezika, 4 samostojeća tonska info pulta s kartom programskog područja, aplikaciju s GPS navigacijom za android uređaje i priručnik.
Kako bi se stvorili preduvjeti za realizaciju promo tura za slijepe i slabovidne osobe, projektni tim Općine Erdut će u okviru VISITUS projekta održati specijalizirane treninge za turističke djelatnike. Specijalizirani treninzi održati će se u četvrtak, 25. listopada 2018. godine, s početkom u 11.00 sati u Kulturnom i znanstvenom centru Milutin Milanković u Dalju.

Treninzi će obuhvatiti dva modula. Prvi modul - „Turizam pristupačan svima“ pod vodstvom Varje Guttert (PP Kopački rit- turistički vodič) obuhvatiti će teme socijalnog turizma i trenutnih trendova turističkih usluga u socijalnom turizmu, odnosa turističkih djelatnika sa slijepim i slabovidnim osobama i analizu mogućnosti razvoja socijalnog turizma u Osječko-baranjskoj županiji i općini Erdut. Kroz drugi modul - „Iskustva i primjeri iz prakse“, sudionici će usvojiti znanje o kretanju sa slijepom osobom sa štapom uz vodiča, na koji način pristupiti slijepoj i slabovidnoj osobi u ugostiteljskim objektima te na koji način ih animirati. Modul će provesti Ivan Ćavar, predsjednik udruge slijepih i slabovidnih Vukovarsko-srijemske županije.

Kada je riječ o socijalnom turizmu važno je naglasiti da razvoj socijalnog turizma može rezultirati brojnim koristima kako za korisnike turističkih proizvoda i usluga s područja socijalnog turizma tako i za receptivna područja - turističke destinacije i djelatnike u turizmu koji pružaju ovu vrstu turističkih proizvoda i usluga.

Neke od glavnih koristi za korisnike turističkih proizvoda i usluga s područja socijalnog turizma uključuju mogućnost ravnopravnog sudjelovanja u turističkim aktivnostima i ostvarenje temeljnog ljudskog prava na odmor i razonodu, bijeg od stresa svakodnevice, poboljšanje sveukupne kvalitete života, razvoj osobnosti, upoznavanje novih kultura i običaja, mogućnosti za učenje te duhovni rast i razvoj i povećanje društvene interakcije i socijalne uključenosti.

Za više informacija o projektu posjetite Facebook stranicu projekta „VISITUS turistička ponuda za slijepe i slabovidne osobe“.

  
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Srijeda

Četvrtak

Petak