Promo / Turizam

Slavonci ostaju vjerni Jadranu, no traže jeftinije aranžmane

Slavonci ostaju vjerni Jadranu, no traže jeftinije aranžmane

Sudeći prema prodanim aranžmanima u turističkim agencijama, najviše će Osječana ljetovati na otocima Hvaru i Braču, te u Trogiru i Biogradu.

Na Jadranu će se zadržati sedam dana, u aranžmanima na bazi polupansiona za koji će po osobi izdvojiti prosječno 2.000 kuna.
Iz osječke poslovnice turističke agencije "Kompas" kažu kako je zanimanje Osječana za ljetovanja na razini prošlogodišnjeg. "Booking za srpanj i kolovoz još nikako nije gotov, te možemo reći kako se tek zahuktava i da očekujemo povećanje, zanimanje građana za njih je svakog dana sve veće", kaže Nataša Šegavčić, voditeljica osječke poslovnice turističke agencije "Kompas" u kojoj je najtraženija destinacija ovoga ljeta Jelsa na otoku Hvaru, u aranžmanu čija se cijena kreće od 1.105 do 1.490 kuna po osobi za sedam polupansiona. Kada su u pitanju putovanja u inozemstvo, iz "Kompasa" izvještavaju kako su i ove godine među Osječanima najtraženiji all inclusive aranžmani u Tunisu i Turskoj čija se cijena kreće već od 2.400 kuna s uključenim avionskim prijevozom i taksama.

Poslovnica agencije TUI Generalturist u Osijeku najviše upita bilježi za termine od 16. do 23. srpnja i od 6. do 20. kolovoza. "Zanimanje Osječana je na razini prošle godine, a i dalje uglavnom traže cjenovno povoljniji aranžmane. Valja napomenuti i kako se osjeća promjena u odnosu na prošlu godinu u vidu nešto slabijeg zanimanja za ljetovanje u Tunisu, za koji je postojao direktni charter let iz Osijeka. Naši najprodavaniji aranžmani su ljetovanja na Jadranu", kaže Lucija Gluščević, voditeljica poslova promocije i odnosa s javnošću agencije TUI Generalturist. Preko ove agencije tako će najviše Osječana otputovati u Trogir po cijeni od 1.750 do 2.110 kuna po osobi za sedam dana. Iako se u Tunis putuje manje nego prošlih godina, ova je zemlja i dalje kada su Osječani i TUI Generalturist u pitanju najtraženija inozemna destinacija, vjerojatno zbog cijene od već 2.300 kuna u koju su uključene i sve takse.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Slavonci i dalje preko agencija više idu na Jadran nego u inozemstvo, ali ipak se povećava broj putovanja van - kaže Marija Pavošević, referentica prodaje Mare Panonium Toursa u Vinkovcima: "Mi od inozemstva najviše radimo Tunis i Tursku, i mada, nažalost, ove godine nema letova iz Osijeka u Tunis, svejedno je tražen". Kada je riječ o Jadranu, domaći turisti sve više traže privatni smještaj umjesto hotela, pokušavajući uštedjeti, ali Pavošević napominje da razlike u cijenama i nisu velike. Đakovačka turistička agencija "Orion tours" ove godine, kaže njezina direktorica Dubravka Vugrinović, bilježi porast prodaje turističkih aranžmana, i to ponajviše na domaćoj obali. "Bolja je prodaja nego lani, teško je već sada dati ocjenu, ali negdje oko 20-30 posto. Mnogo se više traži ljetovanje na našoj obali, a manje Tunis, Egipat, Turska, Malta, što je bilo aktualno proteklih godina. Vjerujem da je tome mnogo pridonijela i politička situacija", kaže Dubravka Vugrinović.

[important title=OBITELJ MAJSTORA FRANJE I OVE GODINE BEZ MORA]

Poznati đakovački majstor - kovač Franjo Vinković i ovo će se ljeto, umjesto na suncu uz more, grijati uz kovačku vatru. Njegova peteročlana obitelj, supruga i troje djece, mora nisu vidjeli godinama, a jedan od razloga je i financijska situacija. "Nije bajno, jedan od segmenata koji utječu na naš odlazak na godišnji odmor su i financije. S druge strane, najviše posla imam ljeti, pa ne mogu tek tako otići na more. Valjalo bi, al' ne ide", kaže majstor Vinković. Dodaje kako je more vidio prije nekoliko godina kada je ljetovao u manjem mjestu nedaleko od Trogira, a kad će ponovno, kaže, ne zna.[/important]

[important title=Od Turske do rodbine u Dalmaciji]Od Turske do rodbine u Dalmaciji

Višnja Lanc iz Vinkovaca kaže da se danas udaje, a ona i njezin suprug će medeni mjesec provesti u Turskoj. "Put i hotel smo rezervirali preko Interneta, preko agencije s kojom smo i prošle godine imali dobro iskustvo", kaže Višnja. Boris Bočkarjov iz Ivankova provest će godišnji odmor kod rodbine u Dalmaciji. "Najveći nam je problem hoće li žena uspjeti dobiti godišnji kad planiramo ići".[/important]

TEKST: Ivana KUKIĆ SOLAR/Ivan ČURDINJAKOVIĆ/Maja MUŠKIĆ (Glas Slavonije)     


Izdvojeno

Reci što misliš!