Promo / Turizam

Kraljevska ponuda voćnih rakija iz baranjske kule

Kraljevska ponuda voćnih rakija iz baranjske kule

Pokrećući proizvodnju rakije od voća odlučili smo se vratiti u prošlost gradeći destileriju i kušaonicu u obliku kule, koja predstavlja svojevrstan ulazak u područje već nadaleko poznatih vinskih cesta baranjskog vinogorja.

KNEŽEVI VINOGRADI - Pokrećući proizvodnju rakije od voća odlučili smo se vratiti u prošlost gradeći destileriju i kušaonicu u obliku kule, koja predstavlja svojevrstan ulazak u područje već nadaleko poznatih vinskih cesta baranjskog vinogorja, tvrdi Viktor Škoflek, predsjednik Udruge proizvođača rakije od voća (UPRIV) koja u vitrinama ima čitav niz najsjajnijih odličja za rakiju i dizajn ambalaže s brojnih domaćih i inozemnih ocjenjivanja.

Od eksterijera u znatnoj mjeri ne odstupa ni interijer, kojim, osim proizvodnog pogona, dominira ogroman okrugli stol izrađen od stare slavonske hrastovine, od koje su i masivne stolice, poput onih iz povijesnih filmova o kneževima, prinčevima i kraljevima. Na njih će prvi kušači sjesti vrlo brzo, prilikom službenog otvaranja destilerije i kušaonice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U tijeku su završni radovi, a početak proizvodnje i rada kušaonice planiramo za lipanj - kaže Škoflek, ističući kako im je želja biti svojevrsna polazna točka turističkim skupinama koje se odluče za dolazak na baranjske vinske ceste. U kuli bi im pokazali proces proizvodnje rakije, ponudili ih njihovim proizvodima i upoznali s ostalim baranjskim destinacijama. Po uzoru na Mađare, htjeli bi brendirati baranjsku rakiju, budući da je voće proizvedeno u Baranji vrhunske kvalitete.

Isto tako, hvale se da su među rijetkima u Hrvatskoj koji imaju školovan kadar za proizvodnju. Dio tajne pečenja rakije s javnosti su podijelili izdavanjem knjige o njezinoj proizvodnji, u kojoj su i objašnjenja o kulturi konzumiranja tog žestokog pića. Škoflek naglašava kako još uvijek nisu sigurni hoće li krenuti u industrijsku proizvodnju, a razlog su visoke trošarine i ostali troškovi koji u znatnoj mjeri poskupljuju konačni proizvod.

KNEŽEVA RAKIJA VEĆ U EKSKLUZIVNIJIM RESTORANIMA

- Kapaciteta imamo, ali je prioritet napraviti središnje mjesto za prodaju rakije, a to je upravo naša kula - priča Škoflek, naglašavajući kako se njihova rakija od raznih vrsta voća (sve se zovu Kneževa rakija) mogu naći po ekskluzivnijim restoranima na jadranskoj obali, ali i na kontinentu.

I.Getto (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!