Promo / Turizam

PREDSTAVLJAMO: Osječka knedla

PREDSTAVLJAMO: Osječka knedla


“Svako misto svoju pismu ima”, no ne samo pismu već i - jelo. I dok se obala Lijepe naše proslavila ukusnim plodovima našega mora, središnja Hrvatska štruklima i kremšnitama, Slavonija je oduvijek bila sinonim za “jaku” i začinjenu hranu - čvarci, kulen i kobase delikatese su kojima ne odolijevaju ni najizbirljivija domaća i strana nepca.

No ono što mnogi nisu znali jest da u Slavoniji, točnije u samom srcu Slavonije - Osijeku, postoji stari, a sada već i zanemarani, običaj koji je Slavoniji podario još jednu delikatesu - osječku knedlu.

Običaj Knedlin sat, kako je s vremenom prozvan, datira s početka 20. stoljeća, a podrazumijeva izradu knedla - jela od krumpirova tijesta kojega su ondašnje domaćice imale naviku praviti petkom u 11 h. Naime, 1526. godine Osijek je postao dijelom Osmanlijskog carstva te djelovao pod njim sve do jednog petka, 29. rujna 1687. godine kada je u 11 sati zadnji osmanlijski vojnik napustio grad. U spomen na taj veliki dan i dugo očekivanu slobodu od 18. stoljeća kada su se u Osijeku sagradila prve crkve sva zvona zvone kao podsjetnik na taj dan svakoga petka u 11 sati. Ta se neobična zvonjava čuje i danas.

Praktične osječke domaćice dvadesetih su godina 20. stoljeća shvatile da je petak nemrsni dan te da je upravo to vrijeme (kada im sve crkve tako kažu) sat za zakuhavanje tjestenine ili Mehlspeisen Glock, kako bi ručak bio na vrijeme gotov. Vremenom se ovaj esekerski izraz promijenio u Knedl sat po omiljenom jelu od tijesta - knedli.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Udruga PLANTaža odlučila je oživjeti ovaj već pomalo zaboravljeni doživljaj među građanima grada Osijeka te educirati ostatak Hrvatske o skrivenom gastro dragulju Slavonije, dok bi se osječke knedle uskoro mogle pronaći i na menijima restorana i slastičarnica u regiji.

Jeste li već čuli za osječku knedlu? Dajte nam do znanja vaše mišljenje u anketi koju je pokrenula udruga PLANTaža i sudjelujte zajedno s nama u vraćanju daška tradicije na stolove današnjosti!

Više detalja o osječkoj knedli, pa i sam recept, saznajte u članku na Wikipediji!

   


Izdvojeno

Reci što misliš!