Promo / Turizam

Đakovački vezovi i bušari, Đakovo Expo ...

Đakovački vezovi i bušari, Đakovo Expo ...

U središnjem i najljepšem predjelu Slavonije, na 111 metara nadmorske visine, na đakovačkoj zaravni smješteno je Đakovo, sa 30 000 stanovnika 19 grad po veličini u Republici Hrvatskoj, a drugi u Osječko-baranjskoj županiji.

e42ed0edb6e2bc84fa9018b6ef6971b4.jpg

Đakovo je grad biskupa, književnika i slikara, ali i velikih manifestacija. Grad Đakovo obiluje kulturno-turističkim potencijalom i možemo reći da prvenstveno prevladava kulturni turizam.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kulturni turizam je specifičan sektor koji nije podložan velikim oscilacijama pa recesija manje utječe na dio turizma motiviran kulturom nego na klasični odmorišni turizam. Kulturni turizam u Gradu Đakovu ima svoje duboke korijene. Kvalitetan kulturno-turistički proizvod će uvijek polučiti ekonomski efekt, ali i vratiti zajednici dio sredstava koji se ulaže u kulturu.

U 2011. godini TZ Đakovo se uključuje u razne projekte kako na razini države, tako i na razini grada, što će opet ovisiti o prihodovnoj strani financijskog plana. Ovisno o raspoloživim sredstvima, nastojati će se kreativnim idejama i projektima privući što veći broj gostiju (turista) u grad Đakovo.

8d0d66c0dc8e85dd200ce6dc29fb0854.jpg

Foto: Foto video Brzica

Neki od Ciljeva Turističke zajednice Grada Đakova su promoviranje turističke destinacije na razini općine ili grada samostalno i putem udruženog oglašavanja, upravljanje javnom turističkom infrastrukturom danom na upravljanje od strane općine ili grada, sudjelovanje u stvaranju uvjeta za efikasnu koordinaciju javnog i privatnog sektora, poticanje optimalizacije i uravnoteženje ekonomskih i društvenih koristi i koristi za okoliš, poticanje i sudjelovanje u uređenju općine ili grada u cilju unapređenja uvjeta boravka turista, izdavanje turističkih promotivnih materijala, poticanje i organiziranje kulturnih, zabavnih, umjetničkih, sportskih i drugih manifestacija koje pridonose obogaćivanju turističke ponude, koordinacija djelovanja svih subjekata koji su neposredno ili posredno uključeni u turistički promet radi zajedničkog dogovaranja, utvrđivanja i provedbe politike razvoja turizma i obogaćivanja turističke ponude, poticanje, organiziranje i provođenje akcija u cilju očuvanja turističkog prostora, unapređivanja turističkog okružja i zaštite čovjekova okoliša, te prirodne i kulturne baštine, poticanje, unapređivanje i promicanje specifičnih prirodnih i društvenih vrijednosti koje općinu ili grad čine turistički prepoznatljivom i stvaranje uvjeta za njihovo gospodarsko korištenje, poticanje i sudjelovanje u aktivnostima obrazovanja stanovništva o zaštiti okoliša, očuvanju i unapređenju prirodnih i društvenih vrijednosti prostora u cilju razvijanja svijesti stanovništva o važnosti i učincima turizma, te svojih članova, odnosno njihovih zaposlenika u cilju podizanja kvalitete usluga itd.

Najvažniji projekti gdje je TZ Đakovo organizator ili suorganizator su slijedeći:

A. ĐAKOVAČKI VEZOVI

Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora.

Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma.

Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u srpnju. Tu se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe.

64092769027b1f8ebd1e46a0c10050d1.jpg

Foto: Foto video "M"

Svakog ljeta posebno je živo na Đakovačkim vezovima, najvažnijoj smotri hrvatskoga folklornog stvaralaštva koja okuplja na desetke tisuća sudionika. Održavaju se i razne folklorne priredbe kao što su Mali vezovi, pučko crkveno pjevanje, svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, gosti u pjesmi i plesu, svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje te program zatvaranja ''Slavonijo zemljo plemenita'' uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha.

U sklopu Đakovačkih vezova održava se i Bonavita u Trnavi – natjecanje nategača i dodjeljivanje nagrada najboljim vinima, zatim izložba i degustacija kruškovače-vilijamovke te gastrofest: kulInijada, degustacija i konzumacija fiša i čobanca.

Ljubitelji konjičkog sporta zadovoljstvo nalaze na hipodromu gdje se svake godine održava međunarodno konjičko natjecanje.

Sva događanja na Đakovačkim vezovima predstavljena su u ''Reviji Đakovačkih vezova'' koja izlazi od 1970. godine.

e3d6a3c008fb867855d941fb35970c95.jpg

Foto: Mario Šulina

U Đakovačkim vezovima sudjeluje cijeli grad, a manifestacija je dobila međunarodnu turističku Povelju FEST-a (Europske federacije turističkih novinara sa sjedištem u Rimu) Zasluge za turizam u 2005. te godišnju turističku nagradu ''Anton Štifanić'' za 2007. godinu.

U 2011. godini Đakovački vezovi se kandidiraju u akciji Hrvatske turističke zajednice – Doživi Hrvatsku – Experience Croatia za oznaku kvalitete u kulturnom turizmu, kao kulturno događanje na razini Republike Hrvatske.

Uz bogatu izdavačku djelatnost do današnjih dana Đakovački vezovi prerasli su u jednu od najvećih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj.

Organizatori manifestacije su Grad Đakovo i Turistička zajednica Grada Đakova.

B. ĐAKOVAČKI BUŠARI

U vrijeme kada zimska hladnoća okuje naše gradove i sela na ulicama snježnog Đakova, koncem siječnja i početkom veljače, svi i mlado i staro, znaju da je vrijeme...Vrijeme je obaveznog ludovanja pod maskama! Karnevalsko ludilo je počelo!

Patuljci, vesele kućice, kauboji, Indijanci, gusari, mornari, avijatičari, Asterix i Obelix te druga čudna bića...granice se brišu jer je vrijeme ĐAKOVAČKIH BUŠARA.

Sve probleme i brige treba izbaciti iz sebe... i tako do Korizme, jer kao što pjesma kaže: ''Poklade su da se momci 'lole', a Korizma da se babe mole.''

Počevši od povijesti kada su u to pokladno vrijeme u đakovačkom kraju maskirani bušari obilazili po kućama i domaćinima izvodili kojekakve dosjetke i pjesme a od domaćina bili darivani, 1994. godine u Đakovu je osnovan karneval koji danas nosi ime Đakovački bušari.

d651d5567b8abffd2d9982092c05948a.jpg

Foto: Foto video Brzica

Centralni događaj je velika pokladna povorka svih sudionika ulicama grada. U nekoliko dana održavanja okupi se tu oko 4000 sudionika iz svih krajeva, a program prati desetak tisuća ljudi.

Ispred zgrade Gradskog poglavarstva održava se ceremonijal preuzimanja vlasti, osniva se Bušarska republika, a gradonačelnik predaje ključeve grada Bušarima. U sklopu Đakovačkih bušara održava se i zimski Gastro fest.

>>>FOTO GALERIJA 2011<<<

Osim Bušara iz Đakova i okolice te drugih krajeva Slavonije i Baranje, na Đakovačke bušare dolaze sudionici iz Sinja, Omiša, Župe Dubrovačke, Rovinjskog sela, Dobrinja, Makarske... Godine 2009. i 2011., na pokladnoj manifestaciji, sudjelovale su i mohačke buše (Mađarska), pa su Đakovački bušari tih godina imali i međunarodni karakter.

Đakovački bušari su po broju sudionika i posjetitelja najveći karneval istočne Hrvatske i član su Hrvatske udruge karnevalskih gradova. Organizatori ove manifestacije su Turistička zajednica Grada Đakova (koja je osnivač ove manifestacije) i Grad Đakovo.

C. TRADICIJSKO-OBRTNIČKI SAJAM ''ĐAKOVO EXPO – ZLATNE RUKE''

Grad Đakovo je oduvijek bio poznat kao grad obrtnika. Svrha Tradicijsko-obrtničkog sajma ''Đakovo Expo - Zlatne ruke'' je u tome da se na najbolji mogući način predstavi, zaštiti i održi ono što je u srcu same Slavonije i njezinog stanovništva – tradicijski obrti (kovač, kazandžija, proizvodi od pruća, bačvar, postolar...), bogatstvo kulturne baštine i ručnog rada.

Sudionici i posjetitelji sajma se nastoje putem raznih predavanja i radionica animirati te na jedan interaktivan način upoznati s kulturom i tradicijom ovog kraja.

Osim što je sajam izložbeno- prodajnog karaktera, u okviru sajma održavaju se razne radionice, predavanja i seminari. Najviše interesa za radionice, što nam je i bio cilj, pokazuju mlađe vrtićke i školske skupine. Djeca s veseljem uče i sudjeluju u tradicionalnoj izradi određenog proizvoda.

Sajam se organizira u suradnji s Udrugom voćara ''Voćar Đakovština'' i Udruženjem obrtnika Grada Đakova.

Glavni pokrovitelji su Grad Đakovo i Hrvatska turistička zajednica.

b51c811bbc7625539524745131c9b9f7.jpg

Foto: Mario Šulina

 

TZ grada Đakova podupire događanja kao što su Silvestarska noć, Smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske te razna sportska, glazbena i umjetnička događanja.

U ekološko edukativnoj akciji Hrvatske turističke zajednice ''VOLIM HRVATSKU'' u akciji ''ZELENI CVIJET'' Grad Đakovo je, već drugu godinu zaredom, dobitnik priznanja ZELENI CVIJET sa srebrnim znakom u kategoriji ''Uređenosti mjesta kao cjeline''. Turistička zajednica Grada Đakova kroz prijave na razne natječaje provodi aktivnosti na uređenju turističkog prostora/destinacije i okoliša.

Projekti koji slijede u mjesecu travnju, svibnju i lipnju prema planu za 2011. su:

- 2.Uskršnji gastro fest

- Zeleno srce Đakova – ekološko/edukativna akcija

- Obilježavanje Dana planeta Zemlje

- Udruženo oglašavanje – HTZ, TZ Osječko-baranjske županije i TZ Đakovo

- 45. Đakovački vezovi

TZ Grada Đakova sudjeluje i potiče sve kulturno-turističke aktivnosti na području Grada Đakova. Surađuje s udrugama, društvima, OPG-ovima, kulturnim i školskim institucijama, poduzetničkim centrom...

Dakle, bojna su događanja na području grada Đakova, a mi pozivamo sve da u njima uživaju!

  


Izdvojeno

Reci što misliš!