Promo / Turizam

FOTO PRIČA: Vlakićem po močvari i šumi Kopačkog rita

FOTO PRIČA: Vlakićem po močvari i šumi Kopačkog rita

Kopački rit - jedini park prirode u istočnoj Slavoniji, stidljivo se priprema za dolazak proljeća, no to ne znači da spava zimski san. Posjetili smo ga i provjerili što se događa u njegovim močvarama i šumama.

Sad već popularni vlakić koji svake subote i nedjelje točno u 11 sati kreće prema dvorcu Tikveš bio je popunjen do posljednjeg mjesta, a promo cijena od 35 kuna kuna uključuje dvosatni program uz pratnju vodiča te besplatnu okrijepu u restoranu dvorca.

Kod samog prijemnog centra trenutno smo zatekli veliko gradilište. Naime, Javna ustanova Park prirode Kopački rit, iz EU fondova dobila je sredstva s kojima gradi mrežu mostova kroz jezero mali Sakadaš i to prema uzoru na poznati Sulejmanov drveni most. Svi oni koji dugo nisu bili na tom području iznenaditi će se što se tamo sve promijenilo, a mostovi na kojima će se sigurno brojni šetati trebali bi biti dovršeni kroz koji mjesec.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vožnja vlakom nastavlja se uz kanale koji su vodena žila kucavica Baranje, pored restorana Kormoran, pitoreskne pustare Kozjaka gdje je nekad boravio vlastelin, a danas se tamo nalazi tek nekoliko domaćinstava, pa sve do samog kompleksa dvorca Tikveš.

Nažalost, sami kompleks je nakon Domovinskog rata u poprilično lošem stanju, ali uskoro se može očekivati i njegova temeljita obnova s obzirom da je, također iz EU fondova, Kopački rit dobio sredstva za projektnu dokumentaciju nakon čega slijedi i sama realizacija brojnih projekata. 

Tamo smo saznali sve o brojnim državnicima, njih čak 150 koji su tijekom povijesti boravili među stoljetnim hrastovima, javorima i jablanima i tamo kreirali svjetsku povijest. Primjerice, jedan od posljednjih sastanaka, prije samog rata, tamo su imali Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, a sami Tito dao je izgraditi posljednju zgradu 1979. godine no u njoj nije boravio s obzirom da ga je "podsjećala na veliki šator".

Rijetko gdje ćete u prirodnom okruženju moći zateči i umjetnika koji izrađuje skulpture, a upravo u Kopačkom ritu, majstor Arpad, koji je ujedno i meteorolog, izrađuje drvene skulpture ptica i ostalih stanovnika rita.

Nakon obilaska, svi posjetitelji okrijepiti se mogu u novootvorenom restoranu Tikveš, gdje osim klasičnih jela s roštilja, možete probati i specijalitete od divljači. 

Ugodan dan završava se ponovo vožnjom vlakićem prema prijemonom centru uz pogled na baranjske njive, biljni i životinjski svijet te tišinu koja nadomak grada puni baterije za naredni tjedan.

Svakako preporučamo posjetiti Kopački rit i to u svako doba godine jer njegov živi organizam diše i mijenja se iz mjeseca u mjesec. Mi ćemo ga svakako posjetiti već za koji tjedan kad će smeđu boju zamjeniti propupalo drveće i cvijeće.

Tekst i foto: T.M./SiB.hr

   


Izdvojeno

Reci što misliš!