Promo / Turizam

Austro-ugarski fast food u Tvrđi

Austro-ugarski fast food u Tvrđi

U sklopu Osječkog sajma antikviteta, koji svake prve subote u mjesecu organizira Glas Slavonije, već su uobičajene povijesne šetnje Tvrđom.

Riječ je o programu Upoznajte Osijek - na granici s Turskim Carstvom, a provodi ga udruga za turizam i promociju kulture putovanja “Putovanja Slavonijom”. Ovaj put oko 50 zainteresiranih Osječana u šetnju je poveo mladi turistički vodič Igor Majdiš, tajnik udruge.

78d967173b33d6ef1618958adc84a571.jpg“Program je naš dar Osječanima, a realiziramo ga u suradnji s Turističkom zajednicom grada Osijeka i TZ Osječko-baranjske županije. Obilasci Tvrđe su besplatni, krećemo u 11 sati, a uz znamenitosti, otkrivamo esekerske tajne i “pikantne” povijesne priče”, kaže Majdiš. Sve je veće zanimanje škola za njihov program.
Nedavno su maturanti Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića umjesto sata razrednika išli u razgledanje grada.

Predsjednik udruge Mislav Pavošević kaže da su program obogatili sadržajem naslovljenim Austro-ugarski fast food. “Riječ je o starim esekerskim jelima koja se još uvijek pripremaju, a želimo ih promovirati. Za početak odabrali smo knedle sa šljivama. Uz priče iz povijesti vezane uz osječke i slavonske gastrodelicije, organiziramo degustaciju na kraju povijesne šetnje”, objašnjava Pavošević.
f1e81ed5b1f99fd1da4b8da22c800905.jpg
Članica udruge Renata Zec dodaje da osmišljavaju kulturnu promidžbu grada i nove turističke proizvode, povezujući gastronomiju, povijest i turizam. “Ponuda nije tradicionalna, imamo pivske i vinske ture, Osijek - grad sporta i druge tematske ture”, kaže Renata Zec. Naši sugovornici nadaju se da će njihove subotnje povijesne šetnje, koje organiziraju gotovo godinu dana, postati brend, kao što to već jest Osječki sajam antikviteta. Njihove aktivnosti mogu se pratiti na internet-stranici www.slavonijom.info i na Facebooku pod Putovanja Slavonijom.

3509f789c5a39362d2f5cc6691db308f.jpg

TEKST: Vesna LATINOVIĆ, www.glas-slavonije.hr
FOTO: Arhiva SiB.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!